Röportaj: TamSaha / Rasim Artagan 10 Mayıs 1989 Melilla doğumlusun. Melilla’nın İspanya’nın Kuzey Afrika’daki toprağı olmak üzere özel bir durumu var. Öncelikle Melilla’da doğmak, bir yandan Faslı bir yandan İspanya vatandaşı olmak nasıl bir durum? Benim için de karışık bir durum. Çok farklı kültürleri yaşıyoruz Melilla’da… Farklı hayatlar yaşayan beşerler var. Irkçılık şekli olaylar asla yaşanmaz orada. İspanya doğumlu gözükebilirim fakat ailem aslen Faslı. Yaşadığım yerden epeyce mutluyum. Farklı kültürde insanların bir ortada yaşadığı fazlaca hoş bir kent Melilla. Aileni tanıyabilir miyiz? Annen, baban, kardeşlerin ne işle meşgul? Babam da benim üzere kaleciydi. Çocukken onun maçlarını izlerdim. Babam benim tek idolümdür. Annem ise mesken bayanı. Babamın restoranı vardı, bir periyot de dokuma işiyle uğraştı. Artık emekli oldu. Ticaretle uğraşan bir ağabeyim var. Bir de üniversiteye giden küçük kardeşim… Bitirince avukat olacak inşallah. Aile bizim için epey değerlidir. Ailemi fazlaca seviyorum. Şu an işim gereği onlardan uzağım. Bu da beni biraz üzüyor. Ailemle vakit geçirmeyi ve eğlenmeyi hayli seven bir beşerim. Çok hoş ve eğlenceli bir aile ortamımız var. Alışılmış ki herkes kendi ailesini sever fakat benim en keyifli olduğum vakit içinder ailemle geçirdiğim vakit içinder. Fas fazlaca otantik romantik bir yer. Fas’la olan bağın nasıl? O coğrafyayı bize anlatır mısın? Fas benim için olağanüstü bir yer. söylemiş olduğiniz üzere otantik ve romantik. Fas’ta hayli şey gorebilirsiniz. Kar gorebilirsiniz, güneş nazaranbilirsiniz, hoş kıyıları ve kumsalları da vardır. Yemekleri, cümbüşleri fazlaca hoştur. Tatlıları olağanüstüdür. Birden fazla arkadaşıma Fas’a tatile gitmesini öneririm. Ben her boşluğumda ailemle Fas’ta tatil yaparım. Fas’ta bulabileceğiniz fazlaca şey var. Kültürel ve tarihi bir yapıdır. Binalar eski hâlinde durmaktadır. Bu da insanlara fazlaca hoş tarihi anılar yaşatır. İnsanı geliştirir. Fas epeyce eğlenceli ve benim için inanılmaz bir yerdir. Nasıl bir çocukluk geçirdin? Futboldan öncesinde neler yaptın? Eğitim hayatını da öğrenebilir miyiz? Çok yeterli ve keyifli bir çocukluk geçirdim. Ailem beni fazlaca sevdi, ben de ailemi epey sevdim. Onlarla vakit geçirmek epeyce hoştu. Futboldan evvel babamla restoranda çalışıyordum. Üniversiteye gidemedim lakin ailem bana hayli hoş bir eğitim verdi, beni epeyce düzgün yetiştirdi. Ben de onları örnek alarak inşallah kendi çocuklarımı o denli yetiştirmeye çalışıyorum. Ulaşabildiğim kayıtlarda futbola 1 Ekim 2009’da İSİM Ceuta U19 grubunda başladığını görüyorum. Bunun da öncesi var mı? Futbolla nasıl tanıştın? Evet, 2009’dan evvel de top oynuyordum. Futbol oynamaya 4 yaşında başladım. En büyük destekçim de annemdi. Futboldan inanılmaz derecede anlıyor. Meskende daima futbol konuşur ve izlerdik. Kendi kentimde futbol oynadıktan daha sonra profesyonel olarak İSİM Ceuta’da futbola başladım. Sendeki yeteneği birinci kim keşfetti ve bir kulüpten içeri girmen konusunda cesaretlendirdi? birinci vakit içinderda Melilla’nın kaleci antrenörü beni keşfetti ve cesaretlendirdi. Bendeki kalecilik potansiyelini anlattı. Profesyonel kaleci olmam yolunda beni ileriye sürükledi. Bunun yanı sıra yanımdaki beşerler ve ailem de fazlaca takviye verdi. Fakat beni birinci keşfeden kişi Melilla’daki kaleci antrenörümdü. Kaleci olmayı nasıl seçtin? Başta da söylemiş olduğim üzere babam kaleciydi. Ağabeyim de kalecilik yaptı. Ailemin ortasında, benim kanımda kalecilik var. Bizim yaşımızda herkes hamle oynamayı, gol atmayı seçerdi. Fakat kaleci olduğum için ben çok memnunum. İSİM Ceuta ve UD Melilla altyapılarında nasıl bir eğitim aldın? O günlere dair neler hatırlıyorsun? Doğal ki her şey daha yeterli olsun isterdim. Zira biz gençken etrafımızda hayli fazla kaleci antrenörü yoktu. yıllar evvelce bahsediyoruz… O periyotta her grup kaleci antrenörüne sahip değildi. Lakin bir daha de kendimi geliştirmek için birfazlaca şey yaptım. 2009’a kadar bir kaleci antrenörüyle çalışamadım. İnternetten bulduğum görüntülerde kaleci idmanlarını izledim. Bunları fazlaca sıkı inceledim ve kendimi geliştirdim. İşin sonunda geldiğim düzeyden ve geldiğim yerden epey memnunum. 1 Temmuz 2014 tarihinde profesyonel mesleğin başladı diyebiliriz. İspanya 2. Lig gruplarından Numancia’ya transfer oluyorsun. 2014-2015 döneminde 25 lig, 1 Kral Kupası maçında ekibinin kalesini koruyorsun. Birinci dönemin nasıl geçti? Numancia’daki başlangıcım benim için büyük bir meydan okumaydı. Beni birinci kaleci olarak transfer etmemişlerdi. Bunu da bana açıklamışlardı. 10 maç daha sonra kaleyi devraldım ve üst üste 15 maç yenilmedik. Benim için mükemmel bir şeydi. Mesleğime bu biçimde başlamak olağanüstüydü. bu biçimde bir istatistiği yakalamak benim için gurur vericiydi. Daha evvel farklı yerlerde oynamıştım lakin benim için bu fazlaca farklı bir düzeydeydi. Kendimi geliştirmek için elimden geleni yaptım. Bu müddet ortasında Fas Ulusal Ekibi’ne da çağrıldım. Benim için inanılmaz bir dönemdi. Evet, o dönem A ulusal oluyor, Uruguay ve Burkina Faso maçlarında kaleye geçiyorsun. İspanya Ulusal Kadrosu’ndan bir teklif bekledin mi yoksa Fas’ın teklifi gelince direkt kabul mü ettin? Profesyonelliğe başladığım birinci yılda ulusal ekibin beni çağırmasını hiç beklemiyordum. Benim için kusursuz oldu. Çok duygulandım. İnanılmaz bir şeydi. Fas Ulusal Ekibi’ni duyunca doğal ki teklifi kabul ettim. İspanya’yı hiç düşünmemiştim. Zira benim kanım, orjinal memleketim Fas’tır. Fas Ulusal Grubu’nda oynamak benim için bir hayaldi ve bu hayalim gerçekleşti. Bu mevzuda büyük gurur duyuyorum. 2015-2016 döneminde Numancia ile 35 lig maçına çıkıyorsun. Lakin bir dönem daha sonra mesleğinde düşüş başlıyor. Bu düşüşün sebepleri nelerdi? O ortalar kulüple problemim vardı ve ayrılmayı düşünüyordum. Lakin gitmeme müsaade vermiyorlardı. Bunun yanı sıra o dönem Ocak ayında Afrika Kupası elemelerine gittik. 1 ay ulusal kadrodayken öbür kaleci benim yerime oynadı ve epeyce güzel bir performans gösterdi. Ben dönünce de hocalar için sıkıntı bir karar basamağıydı. Ekip uygun oynuyorsa, kaleci de güzelse kimse kaleciyi değiştirmez. Sonraki dönem da ligde bir maç oynadım. Zira öteki kaleci epey yeterli oynuyordu. Lakin ben de ulusal ekibe gidince birinci 11 çıkıyordum. Ancak kendi kadromda oynamamak beni berbat etkiliyordu. Bunlardan ders çıkardım. Kadrodan ayrılmak istiyordum. Hocayla ve idareyle konuştum. Şunu söyleyebilirim ki şu an daha yeterli olmamın niçini bu makus günlerdir. Zira ben kendime epey yeterli dersler çıkardım ve kendimi eğittim. Artık daha düzgün olduğumu düşünüyorum. Birebir periyoda denk gelen 2017’de Gabon’da düzenlenen Afrika Uluslar Kupası’nda dört maçta forma giyiyorsun. Bu senin birinci büyük turnuva tecrüben. Oradaki performansını nasıl değerlendirirsin? Şunu söylemem gerekir ki, inanılmaz hisler içerisindeydim. Benim için birinci milletlerarası turnuvaydı. Çok güzel bir başlangıç yaptık. Çeyrek finalde son dakika golüyle Mısır’a elendik. Bu benim için hayli üzücü bir andı. Lakin o dönem epeyce yeterli oynadığımızı düşünüyorum. Benim için fazlaca değerli bir turnuvaydı. Bu turnuvadan daha sonra mesleğim daha da üst çıktı. Kendimi daha da gösterdim ve özgüvenim arttı. 2018 ise mesleğinin bir daha yükselişe geçtiği yıl oluyor. Fas’la Afrika elemelerinden muvaffakiyetle çıkıyorsunuz, 8 maçta kaleyi koruyorsun ve Rusya’da düzenlenen 2018 Dünya Kupası’nda 3 maçta kaleye geçiyorsun. Tıpkı periyotta beş de hazırlık maçı oynuyorsun. Buradaki performansını nasıl değerlendirirsin? Benim için bir daha inanılmaz anlardı. Fas Ulusal Ekibi ile Dünya Kupası’nda çaba etmek her insanın hayal edebileceği bir şeydi lakin ben bunu başardım. Fas Ulusal Grubu, 20 yıldır Dünya Kupası’na katılamıyordu. Bunu başaran grubun ortasında olmak benim için de gurur vericiydi. Benim için de Fas halkı için de inanılmaz bir şeydi. hayatım boyunca unutamayacağım bir dönem… Zira Dünya Kupası’nda oynamak büyük bir gurur. Formamı gururla taşıdım. Benim için mesleğimdeki en kıymetli turnuvaydı. Birebir periyottaki performansın seni bir daha o devir İspanya 2. Lig grubu olan Malaga’ya taşıyor. Orada geçirdiğin her iki dönemde da 38’er maça çıkıyorsun. Malaga’daki bu istikrar günlerini nasıl yorumlarsın? Benim için fazlaca memnun vakit içinderdı. Zira 2018-2019’da mükemmel bir performans sergilemiştim. Ligde oynamıştım. Lakin iki play-off maçı benim için hayal kırıklığıydı. Yüzde 100’ümü veremedim ve LaLiga’ya yükselemedik. O dönem hepimiz epeyce uygun oynamıştık. Elimizden gelenin en güzelini yapmaya çalıştık. Çok üzüldüm. Performansımın düşmesinin bir başka niçini de ulusal maçlara gidip gelmemdi. Seyahatler beni yoruyordu. Bir daha sonraki dönemde da epeyce âlâ oynadım. 38 maçta forma giydim. bundan evvelki dönem en az gol yiyen kaleciydim. Fakat bir daha sonraki dönem düşmemeye oynuyorduk. bir daha de elimizden geleni yaptık. 2020-2021 döneminde yolun Türkiye’ye düşüyor. Mesleğinde birinci defa yurt dışına açılıyor ve Hatayspor ile anlaşıyorsun. Öncelikle bu transfer nasıl gerçekleşti? Hatayspor seni nasıl buldu ve sen teklifi kabul ederken neler düşündün? Öncelikle hocamız Ömer Erdoğan beni aradı. Nasıl bir kadro oluşturmak istediğini ve beni niye tercih ettiğini anlattı. Bu konuşma ilgimi çekmişti. Bunun yanı sıra hem Türkiye’deki öbür gruplardan birebir vakitte diğer ülkelerden teklifler de vardı. Lakin ben biraz vakit istedim. Ailemle ve arkadaşlarımla konuştum. Türkiye’de oynayan arkadaşlarıma danıştım. Zira daha evvel futbol oynamak için hiç yurt dışına çıkmamıştım. Ömer Erdoğan’a ise “Türkiye’ye gelirsem Hatayspor’da oynayacağım” diye kelam vermiştim. Hatay’la irtibatım epeyce güçlü olmuştu. Buraya geldiğimde lider, idare ve hocalar bana özgüven aşıladı. İki yıldır Hatay’dayım. Burada oynadığım için epey memnunum. Kendimi yeterli hissediyorum. Bize özgüven verdikleri ve düzgün davrandıkları için kendimi konutumda üzere hissediyorum. Bu yüzden performansım daha da üst çıkıyor. Nasıl bir Türkiye buldun? Ülkemizde neler yaşadın? Deneyimlerini bizimle paylaşır mısın? Türkiye beni epeyce şaşırttı. Zira inanılmaz bir ülke. bu biçimde hoş bir ülkeyle karşılaşacağımı hiç bilmiyordum. Kültürel açıdan mükemmel bir ülke. Benim yaşadığım yere de epey benziyor. Buraya gelmekle fazlaca gerçek bir karar verdiğimi burada yaşadıktan daha sonra da hissettim. Birinci seçeneğim her vakit Türkiye’ydi. Buraya geldiğim için fazlaca memnunum. Türkiye’yi fazlaca seviyorum. Hatay mutfağıyla meşhur bir kentimiz. Hatay’ı nasıl buldun? Buraya geldiğimde beni hayli sıcak karşıladılar. Arapça konuşabilen beşerler da var. Daima bize yardımcı oldular. Bunun yanı sıra yemekleri de efsane. Kulüpte ve dışarıda yediğimiz yemekler fazlaca hoş. Dikkat etmeliyim bu mevzuda. Çok çabuk kilo alabilirsiniz. Malaga’daki istikrarın Hatayspor’da da devam etti. Hatayspor, Harika Lig’de geçen dönem Avrupa kupalarını kıl hissesi kaçırdı ve epeyce başarılı bir performans sergiledi. Sen de 37 maçta kaleyi korudun. Birinci yılında ekibin ve kendi performansını nasıl değerlendirirsin? Türkiye’deki futbolun hayli kaliteli olduğunu söyleyebilirim. Futbol atmosferi epey güzel. Dışarıdan bakıldığında kimi beşerler futbolun kaliteli olduğunu düşünmeyebilir. Lakin buraya geldiğinizde bunun bu biçimde olmadığını görüyorsunuz. Çok atak oynayan kadrolar var. Bu da seyir zevki veriyor. Ayrıyeten fazlaca kaliteli isimler de Türkiye’ye geliyor. Geçmişte de geldi. Bunun yanı sıra Türkiye’deki beşerler futbol âşığı. Çok duygusallar bu hususta. Kadro makûs gitse de kadrolarını desteklemekten vazgeçmiyorlar. Fas’a da benzetiyorum biraz. Benim ülkemde de futbola duygusal bakarlar. Bu durum bizi daha da ateşliyor. Bu ortada mesleğindeki birinci kırmızı kartı geçen dönem Hatayspor’da gördün. Bu mevzu hakkında neler söylemek istersin? Benim için epeyce makûs bir durumdu hakikaten. Mesleğimin birinci kırmızı kartıydı. Berbat bir biçimde gördüm. Rastgele biri görüntüde izlediğinde ardımdaki futbolcuya bilerek tekme attığımı düşünür. halbuki topu yatarak kurtardığımda ayağa kalkış biçimim o denli. Ancak ben de bu konumu diğer bir kalecide görseydim direkt kırmızı kart derdim. Bilerek vurduğunu düşünürdüm. Dışarıda bu olay yaşansa insan mahpusa girer. Kendimi açıklamam biraz sıkıntı oldu ancak açıklayabildim. Futbolda bu biçimde vakit içinder olabiliyor. Düştüğünüz vakit tekrar ayağa kalkmanız gerekiyor. Ben de bunu yaptım ve tekrar geri döndüm. Röportaj yaptığımız güne kadar bu dönem ligde 20 maça çıktın ve ekibin bir daha başarılı bir grafik sergiliyor. Bu dönemi ve bir daha kendi performansını nasıl değerlendirirsin? Bu sezonki performansımdan ötürü hayli memnunum. Ekipte değerli bir rolüm olduğunu biliyorum. Elimden gelenin en güzelini yapmaya çalışıyorum. Taraftarlar da beni fazlaca seviyor. Onların sevgisine düzgün oynayarak karşılık vermek istiyorum. Onları fazlaca seviyorum. Avrupa’ya gitmek istiyoruz. Geçen sene 2-3 puanla kaçırdık. Avrupa’ya gitmek en büyük hayallerimden birisidir. Kendimi orada da göstermek istiyorum. Bunu yapabilecek atmosfere sahibiz. İnşallah grupça birlikte çalışıp Avrupa’ya da gidebiliriz. Teknik yönetici Ömer Erdoğan genç ve başarılı bir teknik adam. Çalıştığın öteki hocalarla Ömer Erdoğan içindeki farklar nedir? Kendisiyle nasıl bir ait var? Kendisiyle hayli uygun bir irtibatım var. Beni bu ekibe çağırdığı için kendisine minnettarım. Ömer Hoca ile her şeyi konuşabiliyorsunuz. Olumlu ya da olumsuz fikirlerinizi, fazlaca yakın dostunuzmış üzere paylaşabiliyorsunuz. Bu da bize ekstra bir motivasyon ve inanç veriyor. Bu ekibin buralarda olmasının en büyük sebeplerinden birisi Ömer Hocadır. Birinci kere Muhteşem Lig’e çıkan bir ekibi iki yıldır üst düzeyde tutmaya çalışıyor. Elimizden geleni yapıyoruz. Gelecekte fazlaca daha başarılı bir hoca olacaktır. Kendisine samimiyetle muvaffakiyetler diliyorum. İnşallah epeyce düzgün yerlere gelir. Harika Lig’de Trabzonspor açık orta önder. Dönem sonunu nasıl görüyorsun? Açıkça görülüyor ki Trabzonspor şampiyon olacak. Çok kuvvetli bir kadroları var. Yedek kulübeleri hayli sağlam. Hocaları da hayli güzel. Hoş bir takım kurmuşlar ve âlâ bir kadro olabilmeyi başarmışlar. Yılın sonunda Trabzonspor’un şampiyon olacağını düşünüyorum. Umarım biz de Avrupa kupalarına katılabiliriz. Bunu başarabilmek için epey âlâ ekiplerle rekabet içerisindeyiz. Elimizden gelenin en güzelini yapacağız. Bu yılın sonuna kadar Hatayspor’la mukavelen var. 32 yaşında bir kaleci olarak kendine nasıl bir meslek planı yaptın? Yeni dönemde neler olur? Öncelikle şunu söyleyebilirim ki futbolda anı yaşamayı seviyorum. Geleceği düşünmeyi hayli sevmiyorum. Hayat üzeredir futbol. Anı yaşamak gerekir. Benim gelecekle ilgili tek niyetim bir daha sonraki maçtır. Şu an Hatayspor ile Avrupa gayemiz var. Bu Hatayspor için büyük bir amaç. Alışılmış benim için de… Önceliğim Hatayspor ile Avrupa’ya gitmektir. Şimdilik anı yaşıyorum. Umarım amaçlarımıza varabiliriz. Türkiye’de ve dünyada beğendiğin kaleciler kimler? Türkiye’de de Avrupa’da da fazlaca hayli âlâ kaleciler var. Trabzonspor’un kalecisi Uğurcan hayli düzgün bir kaleci. Beşiktaş’ın kalecisi Ersin de öyle… Genç yaşına karşın güzel işler yapıyor. Fenerbahçe’de Altay sakatlandı ancak geri döndü. Bence geçen dönemin en yeterli kalecisi Altay’dı. Avrupa’da Neuer ve Oblak hayli beğendiğim kaleciler. Kaleciler futbolun yalnız adamlarıdır. Makus günler yaşandığında bu psikolojiden kendini kurtarmak için neler yapıyorsun? Biliyorsunuz kalecilerin hayatı zordur. Futbolda fazlaca kıymetli anlar vardır. Düşünecek hayli vaktimiz olmuyor. O denli anlar var ki 1 saniyede her şey değişir. Bu yüzden daima konsantrasyonu yüksek tutmak lâzım. Uygun vakit içinderda da makus vakit içinderda da kaleciler yalnız kalıyor. Lakin makus anlar yaşanınca daha fazlaca konuşuluyor. Her anı uygun pahalandırmak lâzım. Makus günler yaşadığında bunun üstesinden gelebilmek gerekiyor. Hatay’da nasıl bir hayatın var? Futbol haricinde hobilerin nedir? Fobilerin var mı? Hatay’da dışarıda arkadaşlarımla geziyorum. Yeni yemekler tatmaya, yeni yerler görmeye çalışıyorum. Ailem geliyor, onlarla geziyorum. Yeni lisanlar öğrenmeye çalışıyorum. Türkçe dersleri alıyorum. Online olarak arkadaşlarımla Call Of Duty oyununu oynuyorum. Bunun yanı sıra da futbol maçlarını izliyorum. Bu usul hobilerim var. Fobim yok. Bizim unuttuğumuz senin eklemek istediğin bir şey var mıdır? Ekleyeceğim bir şey yok. Nitekim çok hoş sorular olmuş. Kendimi epey hoş deklare ettiğımı düşünüyorum. Umuyorum ki bu röportajdan daha sonra Türk taraftarlar beni daha güzel tanıyacaktır. Sizlere teşekkür ediyorum. | ||
[TD] [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD] [/TD]
[/TR]