Moleküler biyomühendislik, pandemide kilit rol oynadı

Mr.T

Administrator
Yetkili
Admin
Birbirinden farklı alanların etkileşim içerisinde olduğu moleküler biyomühendislik alanı, bilhassa insanlığın gereksinim duyduğu bir fazlaca mevzuda çalışmalar yaparak tahliller sunmayı hedefliyor. Uzmanlar, moleküler biyomühendisliğin Covid-19 mühletince pandemide teşhis, tedavi, istatistik, ilaç üzere bir fazlaca noktada kilit rol oynadığını vurguladı. Moleküler biyomühendislik teknolojisi, biyolojik fabrikalar, seri ve süratli üretimler, hastalıklarda hücresel yaklaşımlar, teşhiste hücresel takipler, tedavide moleküler casuslar, şahsa has teşhis, hastalık takibi ve tedavi üzere imkânlar sağlıyor.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Tabiat Bilimleri Fakültesi Biyomühendislik Kısım Lideri Dr. Öğretim Üyesi Tuba Sevimoğlu, moleküler biyomühendislik alanına ait değerledirmelerde bulundu.

Tedavilerin kişiselleştirilmesi hedefleniyor

Dr. Öğretim Üyesi Tuba Sevimoğlu, moleküler biyomühendisliğin, daha süratli ve daha hassas teknolojiler ve sistemler aracılığıyla çeşitli hastalıkların tespitini geliştirmeyi, şahsa özel ilaç profili çıkarılarak tedavilerin şahsileştirilmesini ve sıhhat hizmeti sonuçlarının güzelleştirilmesini amaçlayan, mühendislik ve moleküler biyoloji içindeki orta yüz olarak çıkan bir çalışma alanıdır.” dedi.

Yeni teknolojiler geliştirilmesi amaçlanıyor

Gelişen son teknolojilere paralel olarak moleküler biyomühendislik alanının süratle büyüdüğünü kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Tuba Sevimoğlu, “Bu alan, moleküler ve hücresel seviyedeki hayati etkileşimler üzerine bilhassa mühendislik, biyoloji ve kimya üzere çeşitli disiplinlerin bilgi ve hünerlerini kullanan çalışmalar yürüterek karmaşık hayat sistemlerini anlamanın yanı sıra klinik tıbbın aktifliğini artırıp yarar sağlayabilecek yeni teknolojiler, fikirler yahut algoritmalar geliştirmeyi hedeflemektedir.” dedi.

Moleküler ve hücresel ağların yapılarının karmaşık olması ve daha yeterli terapiler/teknolojiler oluşturmak için ise bilginin hudutlarını zorlayan, yeni fikirleri ve teknikleri kapsayan entegre yaklaşımlar gerektiğini tabir eden Dr. Öğretim Üyesi Tuba Sevimoğlu, “Bu noktada moleküler biyomühendislik alanında çalışan bilim insanları multidisipliner bilgi birikimine sahip olan ve ilgili tüm disiplinlere en son değişen teknolojinin kapsamlı bilgisini aktararak yeni kuşak bilimin gelişmesine katkıda bulunan bireyler olarak devreye girmektedir. Bu eşsiz bilgi ve maharet kombinasyonlarını içeren moleküler mühendislik; günümüzün sıhhat ve uygun oluş gündemi, kişiselleştirilmiş tıp alanı ve yeni biyomedikal teknoloji sanayileri üzere global çapta kıymetli olan alanlarındaki zorluklara ve gelişmeye yönelik çalışmalarıyla öne çıkan dinamik ve gelişen bir alandır.”

bir hayli farklı alanda çalışmalar yürütülüyor

Moleküler biyoloji alanının bir epey dalla çalışmalar yürüttüğünü belirten Tuba Sevimoğlu, şunları söylemiş oldu:

“Biyomühendislik, materyal bilimi, nanoteknoloji, elektrik mühendisliği, makine mühendisliği fizik ve kimya üzere değerli disiplinleri de kapsayan tabiatı gereği moleküler mühendislik; eczacılık, biyoteknoloji ve sentetik biyoloji, rejeneratif tıp, immünoterapi, kozmetik sanayisi, güç bölümü, nanomalzemeler ve biyomedikal aygıt teknolojileri üzere bir hayli alanda hesaplama araçlarını, deher neysel biçimleri yahut her ikisinin kombinasyonlarını içeren çalışmalar yürütmektedir. Örneğin gelişmiş yakıt hücrelerinin ve pillerin üretilmesi, daha verimli ve uygun maliyetli güneş gücü sistemlerinin geliştirilmesi, peptit bazlı aşı çalışmaları, büsbütün yapay proteinlerin oluşturulması ve nanopartikül aracılı ilaç taşıma sistemlerinin geliştirilmesi üzere çalışmalar moleküler biyomühendislik disiplini altında yürütülen çalışmalar içinde yer almaktadır.”

Pandemi sürecinde bu alanın ehemmiyeti arttı mı?

Biyomühendisliğin, hastalıkların tedavisine yahut hayat kalitesinin güzelleştirilmesine yardımcı olan yeni sistemler, donanım ve aygıtlar geliştirmek için mühendislik bilimini biyomedikal bilim ve klinik uygulama ile bütünleştiren disiplinler ortası faaliyetleri içerdiğini kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Tuba Sevimoğlu, “Disiplinler ortası yaklaşım formları ve biyomühendislik, matematik ve istatistik içindeki bağ Covid-19 pandemi periyodunda anlaşılmıştır. Kitlesel yahut küçük ölçekli mevcut sıhhat sıkıntılarının ve tahlillerinin geliştirilmesinde biyomühendislik, ölçeklendirmede matematiği, kök sebebi manaya ve hipotez oluşturmada biyolojiyi, ilaç ve tedavi hallerini oluşturmada kimya ve eczacılığı multi-disipliner yapısı altında toplayarak sağlam adımlarla ilerlemeyi sağlar. Covid-19 örneği, kitlesel sıhhat sorunu, hastalık ve biyolojinin, sıhhatte istatistiğin, tıp ve tedavide biyomühendisliğin ehemmiyetini ortaya koymaktadır.” diye konuştu.

PCR uygulamasının eğitimi veriliyor

Dr. Öğretim Üyesi Tuba Sevimoğlu, Covid-19 teşhisinde kullanılan PCR uygulamasının eğitiminin Üsküdar Üniversitesi Biyomühendislik Kısmı bünyesinde, laboratuvarda uygulamalı olarak verildiğini kaydetti.

Moleküler biyomühendislik ömrümüze mercek tutuyor

Moleküler biyomühendisliğin mevcut etrafa moleküler çerçevede bir bakış açısı sağlayarak ömrümüze mercek tuttuğunu kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Tuba Sevimoğlu, “Doğadaki inanılmaz sistem ve dengeyi moleküler düzeyde detayları ve kök niçinleri ile inceleyerek bizi farkı âlemlere, moleküler boyutlara çağırmaktadır. Moleküler biyomühendislik teknolojisi bize biyolojik fabrikalar, seri ve süratli üretimler, hastalıklarda hücresel yaklaşımlar, teşhiste hücresel takipler, tedavide moleküler casuslar, bireye mahsus teşhis, hastalık takibi ve tedavi üzere imkânlar sağlamaktadır.” diye konuştu.

Moleküler biyomühendislik gelecek vaadediyor

Moleküler biyomühendisliğin Covid-19 mühletince pandemide teşhis, tedavi, istatistik, ilaç üzere bir fazlaca noktada kilit rol oynadığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Tuba Sevimoğlu, “Fakat moleküler mühendisliğin geleceği denildiğinde sırf pandemi süreci düşünülmemelidir. Çağımız teknoloji çağıdır. Artık her alanda programlamaya, yazılıma ve otomasyon sistemlerine geçilmektedir. Biyomühendislik de moleküler mühendislik, disiplinler ortası yaklaşımlarla bu konuda hayli büyük bir alana sahiptir. Biyoinformatik, biyoistatistik, biyoprosesler, teşhis çipleri, vb. bir fazlaca biyomühendislik, moleküler biyomühendislik örneği günlük hayatımızda hali hazırda yerleşik biçimdedir ve gelişmeye daima olarak devam etmektedir.” dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Tuba Sevimoğlu, “özetlemek gerekirse moleküler biyomühendislik ile her canlının kendi sisteminin fevkalade disiplinler ortası yaklaşımını, irtibatını ve kendi sisteminin istikrarına uygun üretim, teşhis, teşhis ve tedavi imkânlarını sunmaktadır. Tümden gelim ve tüme varım yaklaşımları ile kâinatı bir bütün olarak görmemize imkan sağlamaktadır.” diyerek kelamlarını tamamladı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı