Metaverse Oyun Dalını Nasıl Değiştirecek

Mr.T

Administrator
Yetkili
Admin
Oyun geliştiricilere özel kuluçka merkezi Game Factory’nin CEO’su Efe Küçük, oyun dünyasının metaverse’teki yerini ve metaverse’ün oyun bölümünü nasıl etkileyeceğini anlattı. Metaverse’te olması vadedilen biroldukca şeyin aslında halihazırda şu anda esasen olduğunun altını çizen Küçük, metaverse’ün günlük hayatımıza girebilmesi için atılması gereken adımlara değindi.

“Metaverse kavramı aslında aslına bakarsan yaşamımızda”

Game Factory’nin CEO’su Efe Küçük, metaverse’ün aslında oyun kesiminde uzun vakittir var olan bir şey olduğunu söylemiş oldu. Daima konuşulan Z jenerasyonunda hatırı sayılır bir ‘gamer’ bölümün kendilerine internette farklı bir kimlik oluşturduklarını belirten Küçük, “Anonim kimlik oluşturmak, internetin var oluşundan beri olan bir muhtaçlık.” dedi.

“Habbo Hotel ya da Sanalika üzere kendi kurgusal dünyasını oluşturmuş biroldukça oyun var. Bilhassa çocuklar içinde dünyanın en tanınan oyunlarından biri haline gelen Roblox da bu oyunlardan biri. Roblox, kendi dünyanızı inşa edip oburlarının oluşturduğu dünyaları ziyaret edebildiğiniz ve toplumsal etkileşime girebildiğiniz dev bir oyun; bir cihan. Yani şu an her insanın bahsetmiş olduğu metaverse kavramı aslında aslına bakarsanız ömrümüzde. Yalnızca bu sanal dünya, yeteri kadar gerçekçi hissettirmiyor. Bunun daha gerçekçi hissettirmesi konusunda ise önümüzdeki yıllarde VR, AR ve XR üzere teknolojiler bizlere yol gösterecek.”

“Facebook’un topladığı bilgilerle kuvvetli bir eser çıkabilir mi?”

Metaverse’ün ömrümüze daha fazla girebilmesi için gerçekçilik hissiyatının artması gerektiğini vurgulayan Küçük, bunun artabilmesi için de VR teknolojilerinin gelişmesi gerektiğini söylemiş oldu.

“VR aygıtları yeteri kadar ulaşılabilir değil. VR’ın daha ulaşılabilir olması ve VR/AR/XR teknolojilerinin daha fazla gelişmesiyle metaverse ömrümüze daha fazla girebilir. Bu mevzuda en müspet tesir ise emsalsiz Facebook’un, yeni ismiyle Meta’nın epeyce önemli bir adım atmış olması. Bu adım yalnızca oyun şirketlerinin ilgisini bu tarafa çekmekle kalmıyor, beraberinde neredeyse her birimizin üyesi olduğumuz bu dev ağda toplanan datalarla hakikaten kuvvetli ve gerçekçilik hissiyatı yüksek bir eser çıkabilir mi sorusunu akıllara getiriyor.”

“VR oyun stüdyoları, çabucak hemen taşınabilir oyun stüdyoları kadar ilgi görmüyor”

70’ten çok oyun stüdyosuna takviye veren Game Factory’nin CEO’su, Türkiye’deki VR oyunu geliştiren stüdyoların finansal kaynaklara ulaşmakta sorunlar yaşadığını belirtti.

“Türkiye’de VR ve AR üzere teknolojilerle ilgilenen biroldukça oyun stüdyosu bulunuyor. Bu oyun stüdyoları niş bir kitleye hitap ettiğinden taşınabilir oyun stüdyoları kadar ilgi goremiyor, haliyle finansman ve takviyeler konusunda sorunlar yaşayabiliyorlar. Game Factory olarak VR oyunu geliştiren stüdyolar da dahil olmak üzere Türk oyun stüdyolarına muhtaçlık duydukları her türlü dayanağı sağlıyoruz ve sağlamaya da devam edeceğiz. Günün sonunda VR teknolojisi, oyun bölümünü ve metaverse’ün gelişmenini fazlaca yakından ilgilendiriyor.”

“Gerçek dünyadaki üzere ticaretlerin yapıldığı online oyunlar mevcut”

Metaverse’ün blockchain tabanlı bir cihan olduğunu söyleyen Küçük, “Blockchain dendiğinde akla yalnızca coin’lerin gelmesi hakikat değil.” dedi.

“Metaverse, şu an için blockchain teknolojilerinin ve ünitelerinin ahenk içerisinde çalışabileceği bir cihan olarak görünüyor. Blockchain dendiğinde akla yalnızca coin’lerin gelmesi katiyetle hakikat bir yaklaşım değil ama gerçekçi baktığımızda bu durumun en büyük niçini ise metaverse üzerinden yapılacak ticaretler ve kullanılacak para ünitesi.”

Oyuncuların tıpkı gerçek dünyada olduğu üzere birtakım online oyunlarda da ticaret yaptığını belirten Küçük, metaverse’te olacak olan ticaretlerin aslında şu anda da gerçekleştiğinin altını çizdi.

“Metaverse’te olacak olan ticaretler aslında şu anda da gerçekleşiyor. Simülasyon ya da rol yapma oyunu olarak tabir ettiğimiz online oyunlar (WoW, New World gibi) halihazırda kendi para üniteleri üzerinden bir ekosistem, bir market oluşturmuş durumda. Tıpkı gerçek dünyada olduğu üzere bu dünyalarda da oyuncular pazarlıklar yapıyor, ticaret yapıyor, para biriktiriyor, yatırım yapıyor ve parasını değerlendirebiliyor. Bu ve bunun üzere aktivitelerin metaverse’te de olacağı kesin. Metaverse içerisindeki para ünitesinin merkeziyetsiz bir token/coin olması, bunun da gerçek dünyadaki bir para ünitesiyle takas edilebilir bir hale gelmesi hem şirketler birebir vakitte kullanıcılar açısından bir avantaja dönüşebilir.”

“Metaverse’ün risklerinden korunabilmek için çocuklara uygun bir eğitim vermeliyiz”

Çocukların metaverse’ün içerisindeki uygunsuz içeriklerden nasıl korunabileceğine ve ailelerin bu husustaki bakılırsavlerine değinen Küçük, “İnternete bu kadar korkarak bakılmasını da hakikat bulmuyorum.” dedi.

“Öncelikle internetin çocuklar için tam manasıyla rastgele bir biçimde inançlı olduğuna ya da olabileceğine inanmıyorum. Birebir biçimde, internete bu kadar korkarak bakılmasını da yanlışsız bulmuyorum. Bilhassa oyunlar konusunda gerçek olmaktan uzak biroldukça telaş de görüyorum. Cinsel içerikli ya da şiddet içerikli ögelerle müsabaka üzere riskler, bilhassa Roblox üzere toplumsal rol yapma oyunlarında her an olabiliyor. Zira bu biçim oyunlarda karşınızdaki anonim karakterler ile her an bağlantıya geçebiliyorsunuz.”

Küçük’e göre ailelerin çocuklarını kısıtlamaları yerine, çocuklarına dış dünya için verdikleri eğitimi dijital dünyaya uyarlayarak vermeleri gerekiyor.

“Çocuklarımızı bu risklerden koruyabilmek ismine onları oyun üzere büyük bir cümbüş ve yaratıcı bir araçtan uzak tutmak yerine çağa uygun yetiştirmemiz gerekiyor. Çocuklarımıza nasıl vaktinde ‘Yabancılarla konuşma.” dendiyse, bu kıymetli eğitimi günümüze uyarlamamız gerekiyor. Yalnızca oyun genelinde değil, internet genelinde bir eğitim olmalı bu. “Sosyal medyada ne paylaştığına dikkat et, pozisyonunu her yerde paylaşma, tanımadığın biri ileti atarsa karşılık verme.” üzere. Bu, temel eğitimlerden biri haline gelirse internetteki risklerin birçoğunun daha denetim edilebilir ve çözülebilir olduğunu gorebiliriz.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı