Mesleğinde 61 yılı devirdi: Tek kaygısı çırak bulamamak

EliteDizqn

Active member
Sivas’ta yaşayan Hacı Korkmaz 10 yaşında çırak olarak başladığı bakır ve kalaycılık işinde 61 yılı doldurdu. Bu mesleğin kentteki son temsilcilerinden olan Korkmaz, iş yerine çırak bulmakta kuvvetlik çekiyor.

ÇIRAK BULMAKTA ZORLANIYOR

Korkmaz, kalaycılık mesleğinde 50 yıldır çırağının olmadığını söylemiş oldu. Küçük yaşta bu işe başladığını anlatan Hacı Korkmaz, “Ben 10 yaşında bu mesleğe başladım. Şu anda 71 yaşındayım, bu biçimdedan beridir devam ediyorum” dedi.

MESLEĞİ YAPAN ÜÇ BİREYDEN BİRİ

Korkmaz’a göre, meslek eski parlak günlerini yaşamaktan fazlaca uzakta ve sadece birkaç kişi tarafınca icra ediliyor:

”Bu mesleği yapan 3 kişi kaldık. Evvelden burada 150 tane kalaycı dükkanı varmış anlatılanlara göre, artık herkes bıraktı 3 tane adam kaldı burada. Arkadaşım orada siliyor düzeltiyor, ben bu ocakta kalaylıyorum. daha sonrasında müşteriye veriyorum.”

‘ÇIRAK BULMA SORUNU 50 YILDIR VAR’

Çırak bulma sıkıntısının 50 yıldır devam ettiğini söyleyen Korkmaz, yeni yetişenlerin olmaması niçiniyle mesleğin bitmek üzere olduğunu şu biçimde anlattı:

”Bu meslekte çırak aşağı üst 50 yıldır yok, zira bu mesleğe gelmez. Onun için de çırak bulamıyoruz, o yüzden meslek bitiyor. Evvelkiler bırakıyor lakin yetişen olmuyor, yetişen olsa onlar devam eder lakin yetişen de yok.”

‘ATEŞ BAŞINDA SAATLERCE ÇALIŞMAK KOLAY DEĞİL’

Korkmaz’ın aktardığına nazaran, mesleğin 3 kişinin eline kalmasının bir öbür niçini de çalışma şartlarının tartısı. Ateş başında daima bilek gücüyle çalışmayı gerektiren kalaycılıkla ilgilenecek yeni çalışanları bulmak kolay değil.

‘BİTMEK ÜZERE OLAN BİR MESLEK’

Baba mesleği de kalaycılık olan ve uzun yıllardır Hacı Korkmaz ile birlikte çalışan Yunis Şevran, “Bu mesleğe ben ortaokulu bitirince liseye gitmedim, babam bakırcı, kalaycıydı, bu biçimde babamın yanında çalışmaya başladım. Askerden geldikten daha sonra öbür bir iş bulamadım, babamın yanında çalışmaya devam ettim. Babam öldükten daha sonra babamın arkadaşı vardı onunla birlikte çalıştım, o da yaşlanıp bıraktıktan daha sonra Hacı ustamla kendi dükkânımızda çalışmaya başladık” diye konuştu.

Şevran’a göre de çalışma şartları ağır:

”Ateş yandığı için içerisi sıcak oluyor, natürel ki yaz mevsiminde daha sıcak oluyor. Çırak yetişmiyor bu meslekte. Bir Hacı usta kaldı, ben kaldım, bir de Mehmet ustanın oğlu var Adem. O da hasta olduğu için çalışamıyor. Bitti, bitmek üzere olan bir meslek”.