Mera tahsis kararı kim tarafından verilir ?

MoneyBall

Administrator
Yetkili
Admin
MERA TAHSİS KARARI KİM TARAFINDAN VERİLİR? FORUMUN EN YEŞİL TARTIŞMASI

Selam dostlar,

Bugün size çimlerin altındaki büyük gerçeği anlatmak istiyorum: “Mera tahsis kararı kim tarafından verilir?”

Yani kısacası, köyün inekleri nereye otlayacak, kim karar verecek, o kutsal yeşil alan kimin himayesinde olacak?

Evet evet, konu ciddi gibi duruyor ama gelin kabul edelim — biz forum ahalisi bunu eğlenmeden tartışamayız!

Sonuçta her merada bir keçi vardır, her kararda da bir mizah payı.

---

KISA BİR GİRİŞ: MİLLET MERAYA DÖNMEK İSTİYOR AMA...

Şimdi düşünün; köyün ortasında yemyeşil bir alan, hafif rüzgar, kuş cıvıltısı...

İnekler keyifli, keçiler artist, tavuklar dedikoduda.

Ama bir anda köy meydanında bir fısıltı dolaşır:

“Duydunuz mu? Mera tahsis kararı çıkıyormuş!”

Herkesin aklı karışır, çünkü bu kararın kim tarafından verileceğini bilmek köyde en az sabah kahvaltısında kimin menemen yapacağını bilmek kadar önemlidir.

---

ASLINDA KİM VERİYOR BU MERA KARARINI?

Hadi teknik kısmı da es geçmeyelim:

Resmî olarak, mera tahsis kararı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taşra teşkilatı olan il veya ilçe mera komisyonları tarafından verilir.

Komisyonda kaymakam var, il tarım müdürü var, muhtar var, mühendis var, hatta bazen "Benim dedemin de merası vardı!" diyen dayı bile dolaylı etkili.

Yani karar öyle kolay çıkmaz.

Bir köy merası tahsis edilecekse, orada resmen bürokratik bir “çay molası maratonu” başlar.

Kimi “hayvancılığı destekleyelim” der, kimi “aman imara açmayalım” diye feryat eder, bir diğeri ise “orada çocukluğum geçti” diye duygusallaşır.

---

ERKEKLERİN STRATEJİK VE ÇÖZÜM ODAKLI YAKLAŞIMI

Erkek forumdaşlar bu konuda her zaman daha pratik düşünür:

“Arkadaşlar, mera tahsisini kim verirse versin, yeter ki hayvan rahat otlasın, çit düzgün çekilsin, suyu aksın.”

Bir diğeri hemen hesap makinesini açar:

“Bakın, 50 dönümlük merada şu kadar büyükbaş otlar, şu kadar litre süt çıkar, o sütten de şu kadar peynir olur.

Biz bu işi optimize edelim!”

Yani erkekler için mesele genelde “stratejik planlama + çay molası verimi + ot kalitesi grafiği” üçgeninde döner.

Bazıları haritayı açar, parmakla gösterir:

“Bak şuraya sulama hattı çekersek, hayvanlar sola değil sağa otlar, verim artar.”

Bir de klasik erkek yorumu gelir:

“Bizim zamanımızda meralar böyle değildi!”

Evet abi, senin zamanında keçi de daha azdı, nüfus da!

---

KADINLARIN EMPATİK VE İLİŞKİ ODAKLI YAKLAŞIMI

Kadın forumdaşlar konuyu her zamanki gibi daha geniş bir çerçeveden ele alır.

Bir tanesi yazacaktır:

“Arkadaşlar, önemli olan meranın kimde olduğu değil, hepimizin oradan birlikte faydalanabilmesi!”

Bir diğeri hemen ekler:

“Ben çocukken merada piknik yapardık, şimdi izin bile alamıyoruz. Mera kararları sadece inekleri değil, çocuklarımızın anılarını da etkiliyor!”

Bir başkası da işi daha derin bir yere bağlar:

“Doğa bizim ortak mirasımız. Mera demek sadece ot değil, huzur demek.”

Ve tabii ki forumda hemen biri çıkıp alıntı yapar:

“+1, ben de geçen hafta meraya bakınca huzur buldum, ama yan tarlada inşaat başlayınca hemen geçti.”

Kadınların yaklaşımı empati doludur: meranın sadece ekonomik değil, duygusal ve sosyal bir alan olduğunu hatırlatırlar.

Bir bakarsınız tartışma “kim karar veriyor”dan çıkmış, “biz doğayla yeniden nasıl barışırız?”a dönmüş.

---

FORUMDA MİZAHLI DİYALOGLAR: MERA KOMEDİSİ

— “Arkadaşlar, mera tahsisini kim veriyor?”

— “Bizim köyde kaymakam veriyordu ama muhtar veto etmişti. Sonra mühendis tatile gidince kaldı!”

— “Benim fikrimce merayı kadınlar tahsis etsin. Onlar en adil olanı seçer.”

— “O zaman ilk karar şu olurdu: ‘İnekler sırayla otlasın, kimse aç kalmasın!’”

— “Erkekler tahsis ederse plan çıkar: 3 dönüm ot, 2 dönüm su kanalı, 1 dönüm çay bahçesi.”

— “Kadınlar tahsis ederse tabela asılır: ‘Meraya girerken çiçek koparmak yasaktır.’”

Ve tabii bir forum klasiği:

“Arkadaşlar ben bu mera kararını kim verirse versin, yeter ki orada mangal yapmamıza izin versinler!”

---

BÜROKRASİNİN MERASI: FORM DOLU, OT BOŞ

Mera tahsisi kararı verilirken dilekçeler yazılır, komisyon toplanır, imzalar atılır.

Ama bazen öyle bir noktaya gelir ki:

“Merayı tahsis ederken mera kalmamış!”

Çünkü toplantılar bitmeden birileri “buraya yol geçecek” demiştir, biri “köy konağı yapalım” der, diğeri “benim arsam oraya komşu” diye tartışır.

Forumda biri mutlaka yazacaktır:

“Bizim köyde mera kararı alınana kadar keçiler şehir merkezine taşındı!”

Bir başkası da cevap verir:

“Bizimkiler karar beklerken Google Earth’te bile mera yeşilini kaybetti.”

---

GELECEKTE MERA KARARLARI NASIL VERİLECEK?

Belki de gelecekte meraların tahsisini insanlar değil, yapay zekâ verecek.

Algoritma, “toprak nem oranı, hayvan sayısı, ot verimi” hesaplayacak, sonra karar verecek.

Ama o zaman da forumda kıyamet kopacak:

“Yapay zekâ bizim ineklerin karakterini nereden bilsin kardeşim?”

“Bizim inek 3 gün otlamaz, sonra pat diye verim artar, algoritma bunu ölçebilir mi?”

Kadınlar bu durumda bile soracak:

“Peki yapay zekâ meradaki çiçeklerin duygusunu anlayabilecek mi?”

Erkeklerse hemen karşılık verecek:

“Yapay zekâ karar verirken otlatma planını Excel’de çizsin yeter!”

---

FORUMDA ETKİLEŞİM ZAMANI: HAYDİ TARTIŞALIM!

- Sizce merayı kim tahsis etmeli: devlet mi, halk mı, yapay zekâ mı?

- Mera kararına kadın eli değerse neler değişir?

- Erkekler merayı planlarken “çay molası” stratejisini mi devreye sokuyor?

- Bir gün kendi meramızı sanal evrende tahsis etmemiz gerekirse ne olur? (Metameraverse geliyor mu?)

---

SON SÖZ: MERA VARSA UMUT VAR

Sonuçta ister kaymakam versin ister komisyon, ister algoritma;

mera varsa, orada yaşam da vardır.

Çünkü mera, sadece ot değil — birlikte yaşamanın yeşil zemini.

Ve biz forum ahalisi biliyoruz ki, bu işin en güzel yanı kimin karar verdiği değil,

kararı verirken birlikte gülüp düşünebilmek.

Şimdi söz sizde forumdaşlar:

Sizin köyün merası kimde?

Ve en önemlisi... kim daha çok otlatıyor? 😄