Makûs maksatlı yazılım, en tanınan işletim sisteminin yeni sürümü imgesi altında yayıldı

Mr.T

Administrator
Yetkili
Admin
Microsoft, Windows işletim sisteminin yeni sürümü olan Windows 11’i resmi olarak tanıttı ve bu yıl PC sahipleriyle buluşturacak. Lakin Kaspersky, indirilebilir olarak erken kullanıma sunulan bu güncellemenin siber hatalılar tarafınca Microsoft’un yeni işletim sistemi kisvesi altında makûs hedefli yazılımları dağıtmak için kullanılmaya başlandığını tespit etti.

Kaspersky araştırmacıları, dolandırıcıların sabırsız Windows kullanıcılarının merakını nasıl istismar ettiğine dair daha fazla bilgi edinmek için Windows 11 güncellemesi üzere görünen makûs emelli belgeleri tahlil etti. Yeni işletim sistemi sürümünün sadece birinci ayında Kaspersky eserleri, Windows 11 olarak gizlenmiş çeşitli tehditlere sahip evraklar aracılığıyla kullanıcılara bulaşmaya yönelik 850 teşebbüsü tespit etti ve engelledi.

Kaspersky tahlilleri ayrıyeten virüs harici sınıflandırılan nispeten zararsız indiriciler ve reklam yazılımlarının yanı sıra, kayıtlı şifreler yahut tarayıcı çerezleri üzere kullanıcı bilgilerini toplamayı amaçlayan tam teşekküllü Truva atları, art kapı ve hırsızlık teşebbüslerini de ortaya çıkardı.

Örneğin Kaspersky araştırmacıları 1,75 GB boyutunda bir berbat maksatlı evraka rastladı. Kullanıcı bu boyutta bir evrakın sahiden işletim sistemi olabileceğini düşünüyor. Belge suram sırasında hiç bir biçimde kullanılmayan birfazlaca gereksiz data içeriyor. Kullanıcı belgeyi açarsa, olağan Windows heyetim sihirbazına benzeyen bir yükleyici başlatılıyor. Yükleyicinin ana hedefi sistemde reklam yazılımları, potansiyel olarak istenmeyen uygulamalar yahut başka makûs gayeli yazılım çeşitlerini ayarlayan ikinci bir yükleyiciyi indirip çalıştırmak. Bu durumda kullanıcı, bunların hepsinin yüklenmesine şahsen müsaade vermiş oluyor.

Kaspersky Güvenlik Uzmanı Anton V. Ivanov, şunları söylüyor: “Yeni Windows 11 işletim sistemi, biroldukca kullanıcının ve teknoloji meraklısının ilgisini çeken devasa bir sürüm. Bu talebi anlayan dolandırıcılar, yeni işletim sistemi kılığında çeşitli berbat emelli yazılım tiplerini yayarak süratle ahenk sağladılar. Yeni işletim sistemini deneyimlemek için heyecanlanan kullanıcılar sürece daha az dikkat ediyor ve üçüncü taraf kaynaklardan belge indirme mümkünlüğü artıyor. Bunu yapmanızı asla tavsiye etmiyoruz.”

Windows 11’i taklit eden makûs maksatlı evrakları indirmekten kaçınmak için Kaspersky şunları yapmanızı öneriyor:

• Yeni işletim sistemiyle ilgili haberlere yahut cömert tekliflere kuşkucu yaklaşın.
  • Ziyaret ettiğiniz web sitelerinin gerçekliğini her vakit denetim edin.
  • İşletim sistemlerini sadece resmi mağazalardan indirin.
  • Çeşitli tehditlere karşı kapsamlı müdafaa için Kaspersky Security Cloud üzere sağlam bir güvenlik tahlili kullanın
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı