Lviv, Ukrayna savaşını nasıl hissediyor: cepheden uzak ama yine de çok yakın

Trendio

Active member
Durum: 29.12.2022 12:38

Batı Ukrayna’daki Lviv’de savaş ilk bakışta çok uzak görünüyor. Çatışma ülkenin çok doğusunda yaşanıyor ve roketler buraya nadiren isabet ediyor. Yine de şehir, savaşın dehşetinden kurtulmuş değil.

Marc Dugge, İK, şu anda Kiev

Lychakivskyi mezarlığının yollarında kar var. Gri, soğuk bir kış günü. Şehrin ünlüleri burada gömülü ve burada bir de Sovyet anıtı var. Yakında yeni bir anıt eklenecek: Rus işgalinden bu yana ölen Lviv askerleri için. Mezarlığın kenarında onlar için özel olarak yeni bir sektör belirlendi. Mart ayından bu yana buraya yaklaşık 200 asker gömüldü ve bu sayı her ay artıyor.

Marc Dugge

Bir çocuk ve bir arkadaşı mezarlara küçük Ukrayna kağıt bayrakları yapıştırıyor. “Hayatlarımız, özgürlüğümüz, Avrupa’nın ve tüm dünyanın özgürlüğü için savaşanları anmanın doğru olduğunu düşünüyoruz” diyor. O ve arkadaşı buraya kendi inisiyatifleriyle geldiler, herhangi bir örgüte ait değiller. “Her biri bizim için birer kahraman. Barış içinde yaşayalım ve kötülükle savaşalım diye her biri canını verdi”.

Ölenlerden bazıları gençti

Burada yatıyorlar, Lviv’den gelen askerler. Bazıları gençti, bazıları birkaç gün önce öldü. Andriy, Haziran ayında 26 yaşında öldü. Annesi mezarının önünde duruyor. “Ne zaman boş bir dakikam olsa buraya gelirim. Daha salı günü buradaydım, o gün onun isim günüydü. Ona bu şekerleri getirdim, hep çok severdi.”

Mezar taşının yanına çikolatalı şekerlemeler koyar. Üzerinde Andriy’nin çok sevdiği futbol kulübü Karpaty Lviv’in atkısı asılı. “Ne kadar iyi bir çocukmuş, diyor annesi. Ne kadar yakışıklı bir çocuk. Çocuğum! Ben buna dayanamam”.

Lychakivsky Mezarlığı’nın kenarındaki yeni bir bölge, Rus işgalinden bu yana hayatını kaybeden Lviv askerleri için özel olarak belirlendi. Mart ayından bu yana buraya yaklaşık 200 asker gömüldü.

Resim: Marc Dugge

Andriy, ilkbaharda Donbass cephesinde yaralandığını söylüyor. Bir evde tedavi görürken Rus topçuları tam da o eve ateş açtı. Andriy alevler içinde öldü. Annenin oğlunun Dnipro’daki mezarını bulması aylar sürdü. Eylül ayında kalıntıları Lviv’e götürüldü ve yeniden gömüldü.

“Savaşı biz de hissediyoruz”

Travma uzmanı Oksana Nakonetschna bu tür birçok vakayı biliyor. Lviv’de bir kriz müdahale merkezine başkanlık ediyor. “Sevdiği birini beklenmedik bir şekilde kaybeden birini tedavi etmek kadar zor bir şey yoktur. Sevdiklerini kaybeden insanlar için bu daha da zor. Onlara ne olduğunu bilmiyorlar.”

Bu öğleden sonra Oksana, Lviv’deki bir otelin konferans salonunda oturuyor. Orada travma terapisine giriş dersi veriyor. Akın harika. İhtiyaç da. Ukrayna’nın diğer bölgelerinden 200.000’den fazla insanın Lviv’e sığındığı söyleniyor ve bunların çoğu korkunç şeyler yaşadı.

Savaş bize insanlar, bilgiler ve bazen de Rus füzeleri aracılığıyla geliyor.

Lviv ile Donbass’taki Bakhmut arası yaklaşık 1.200 kilometre. Ama psikolog der ki: Biz de savaşı hissediyoruz. “Dijital çağda mesafe görecelidir. Coğrafi olarak elbette uzağız – ama aksi takdirde yakınız. Savaş, bize gelen ve travma geçiren insanlar aracılığıyla bizi etkiliyor. Travma geçirmiş insanlarla konuştuğunuzda, sizde de iz bırakıyor.Savaş bize insanlarla, bilgilerle ve bazen de Rus füzeleriyle geliyor.”

Örneğin, roket saldırıları burada Kiev’den daha nadirdir. Ancak Lviv’de de her zaman hava saldırısı alarmları vardır. Ve tekrarlayan elektrik kesintileri nedeniyle, şehir artık Ukrayna’daki diğerleri kadar karanlık.

“Cepheden uzağız ama tek ülkeyiz”

Ivanka Dymyd Krypyakevych, “Lviv’de cepheden uzağız ama tek bir ülkeyiz” diyor. Bir papazın karısıdır. Ayrıca bir oğlunu kaybetti. Adı Artem’di, 27 yaşına kadar yaşadı. “Artem mutlu bir insandı, çok mutluydu. Yeni olan her şeyi çok kolay öğrendi, yeni silahı da, her türlü yeni şeyi de. Hiçbir zaman öğrenemeyeceğimi söylemedi.”

Ivanka mutfak masasında oturuyor, köşede odun sobası kükredi. Artem, 2014 yılında orduya rapor verdi ve Donbass’ta özel bir birlikte savaştı. Rus işgali başladığında Brezilya’daydı. Orada paraşütle atlama yarışmasına katıldı. Artem hemen eve geldi. “Sadece beş dakika buradaydı. Eşyalarını topladı ve sonra trene gitti. Ona sarıldım ve en iyisini diledim.”

Bu, Ivanka’nın onu son görüşüydü. Haziran ayında Cherson bölgesinde bir Rus füze saldırısında ciddi şekilde yaralandı ve kısa bir süre sonra öldü. “Şanslıydık, arkadaşları cesedi hemen buraya getirdiler. İki gün sonra buradaydı. İnsanların cenaze için altı ay veya daha fazla beklemek zorunda kaldıkları durumlar biliyorum.”

Oğul için son bir iyi geceler şarkısı

Ivanka, Artem’in resimlerini yapıştırdığı fotoğraf albümünü karıştırıyor: geçen yıl, dünyanın hala iyi göründüğü tatilinden. Ve çocukluğundan. Ivanka ve kocası, çocuklarına değerleri için ayağa kalkmayı öğretti diyor. Ve Artem, her şeye rağmen bu inancı yaşadı.

İkinci oğlu da şimdi orduda, Kiev’deki hava savunmasına yardım ediyor. Elbette onu kaybetmekten de korkuyor. Ancak ebeveynlerin, çocukların kendi kararlarını verdiklerini anlamaları gerekir. “Ukrayna, tıpkı Kazaklar gibi Avrupa’yı savunuyor. Biz medeni dünyanın sınırıyız. Bunu çocuklarımıza da söyledik. Ama bunun için canlarını feda edeceklerini hiç düşünmedik.”

Artem’in cenaze töreninde Ivanka kilisede şarkı söylüyor. “Küçük çocuk ağlıyor, ah uyu çocuğum ben bu beşiği sallayacağım”. Artem için son uyku vakti şarkısı, tabutunun yanında duruyor. Video çevrimiçi oldu ve on binlerce kez tıklandı. En azından Ukrayna’da acılarında yalnız olmadıklarını biliyorlar.

Cepheden uzak ama yine de çok yakın – Lviv savaşı nasıl hissediyor?

Marc Dugge, HR şu anda Kiev, 29.12.2022 12:38