Kuantum radar sistemleri görünmez uçakların kıymetini azaltacak

Mr.T

Administrator
Yetkili
Admin
Radyo frekanslarındaki daima dalga yahut darbe dalgalarının geri yansıması sayesinde uzaktaki cisimlerin sürat, özellik, yükseklik, istikamet ve aralıklarının tesbitini yapan radar sistemleri, hava, deniz ve kara araçlarında kullanılıyor. Radar sistemlerinin elektromanyetik darbeler yolladığını belirten uzmanlar, darbe dalgalarının geri yansıması sayesinde uzaktaki cisimlerin sürat, özellik, yükseklik, istikamet ve uzaklıklarının tesbitininin yapılabildiğini söz ediyor. Uzmanlar, kuantum radar sistemlerinin görünmez uçakların pahasını azaltacağına dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Tabiat Bilimleri Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Kısım Lideri Prof. Dr. Selim Şeker, radar sistemlerinin çalışma prensipleri ve kullanım alanlarına ait değerlendirmede bulundu.

Birfazlaca alanda radar sistemleri kullanılıyor

Radar sistemlerinin radyo frekanslarındaki daima dalga yahut darbe dalgalarının geri yansıması sayesinde uzaktaki cisimlerin sürat, özellik, yükseklik, istikamet ve uzaklıklarının tesbitini yapan aygıtlar olduğunu tabir eden Prof. Dr. Selim Şeker, “Radarlar hava, deniz ve kara araçlarında kullanılıyor. Hava radarları da uzaydaki araçların tesbiti, ayırımı, denetimi üzere bakılırsavler için askeri, meteorolojik, astronomik gayeyle, hava limanlarındaki uzaktan algılama sistemlerinde ve uçaklarda kulanılıyor. Deniz radarları, askeri ve ticari gemilerde ve boğazlardan geçen gemilerin inançlı geçişlerinde kulanılıyor. Karada ise trafik denetiminde, birtakım otomobil ve TIR’larda tercih ediliyor.” dedi.

İstikamet, özellik ve uzaklık tayini yapılıyor

Prof. Dr. Selim Şeker, radarların kullanıldıkları frekans bandına göre isimlendirildiğini söylemiş oldu ve kelamlarına şöyleki devam etti:

“Radar sistemi elektromanyetik darbelerini yolluyor ve cisme çarpıyor. Cisme çarpan bu darbelerin ufak bir kısmı dönerek radara ulaşıyor. Bu geri gelen darbelerden de istikamet, özellik ve aralık tayini yapılıyor. Radar’ın anteni hem verici hem alıcı bakılırsavi yapıyor. Ayrıyeten bir sinyal üreticisi, antenler ve elektronik aksamın toplamını radarı oluşturuyor. Radar tipleri şöyleki sınıflandırılıyor;

– Özel fonksiyona göre radar cinsleri,

– Tarama modeline göre radar cinsleri,

– Uygulamaya göre radar çeşitleri.

Askeri ve sivil alanda kullanılıyor

Radarlarda yansımaların kimilerinin hareket etmeyen objelerden geldiğini belirten Şeker, “Bunları filtrelemek için çeşitli formüller vardır. Ekranda yalnızca hareket eden objelerden gelen yansımalar başkalarına göre daha fazla kuvvetli olacaklarından gaye tespiti bu türlü yapılır. Bu radarlar MTI radarı diye biliniyor. Ayrıyeten, menzil belirsizliklerinin önüne geçmek için yenidenlamalı darbe radarı da kullanılıyor. Askeri uygulamalarda hava ve savaş alanı nezaret radarı, devriye uçağı radarı, atış denetim radarı, gemi radarı, hava topu radarı ve atış denetim radarı tercih ediliyor. Sivil uygulamalarda ise hava nezaret radarı, hassas yaklaşım radarı, yer denetim radarı, metoroloji radarı, sürat ölçüm radarı, otomatik frenleme radarı, hasarsız gereç inceleme radarı ve yer radarı kullanılıyor.” diye konuştu.

Kuantum radarlar görünmez uçakların kıymetini azaltacak

Çok karmaşık bir yapı olan kuantum radarın görünmez uçakların bedelini pek azaltacak bir sistem olduğunu belirten Prof. Dr. Selim Şeker, “Bir kuantum radar, dolanıklık kuramına dayanıyor. Kurama nazaran içindeki temas epey kuvvetli olan iki farklı parçacığın birbirlerinden ne kadar başka da olsalar ani irtibat kuruyormuş üzere gözükmeleri dolanıklık olarak tanımlanıyor. ötürüsıyla birbiriyle yakın bir alaka kurduklarında öbür parçacık kilometrelerce uzakta, cihanın sonunda bile olsa birini inceleyip oburu hakkında bilgi sahibi olunabilir. Bu iki’’dolanık’’ çiften birine sinyal fotonu başkasına ise aksiyonsuz deniyor.” sözlerini kullandı.

Türkiye’nin radar gereksinimini Aselsan karşılıyor

Prof. Dr. Selim Şeker, kuantum radarlarda bir fotonun bir kristalle iki dolanık fotona ayrıldığını ve bu sürecin de ‘parametrik aşağı evirme’ diye tanımlandığını söylemiş oldu ve kelamlarını şu biçimde tamamladı:

“Radar biroldukca fotonu iki dolanık kesime ayırarak sinyal foton parçacıklarını gönderiyor. Aksiyonsuz parçacıklar radar üssünde kalıyor ve rastgele bir müdahaleden uzak tutuluyor. Sinyal fotonlar geri yansıdığında değişime uğruyor ve aksiyonsuz fotonu da etkiliyor. Buna nazaran aygıt amaç objenin bölgede var olup olmadığına karar verebiliyor ve bilgi alınabiliyor. Sinyal yansıtıldıgında iki tıp foton içinde gerçek kuantum dolanıklığı kayboluyor lakin objenin imzasını oluşturacak kadar bilgi korunuyor. ABD, Kanada Çin, Avusturya üzere birtakım ülkeler kuantum radarını yaptıklarını tez ediyorlar. Aselsan, Türkiye’nin muhtaçlığı olan bütün radarları elektrik-elektronik, kominikasyon ve makine mühendisleri ve üniversitelerin iş birliğinde geliştiriyor ve hayata geçiriyor.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı