Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin yurt isyanı: “Özel yurt ve cemaat yurtlarında kalmaya zorlanıyoruz”

EsraBetül

Member
Kocaeli Üniversitesi Dayanışma Platformu öğrencileri, son devirde artan mesken kirası ve yurt fiyatlarına karşı neler yapabileceklerini konuşmak bir ortaya geldi. Öğrenciler ismine yapılan açıklamada, “Kocaeli kentinde KYK’ya ilişkin kapasitesi yalnızca 16 bin öğrencilik var. Yurt fiyatları yüzde 15-25 oranında zamlanıp 275-540 lira olurken bizler devasa yükseklikte fiyatlı özel yurt ve cemaat yurtlarında kalmaya zorlanıyoruz” denildi.

Kocaeli Üniversitesi Dayanışma Platformu ismine yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

• Bugün burada, Kocaeli Üniversitesi öğrencileri olarak, sıkıntılarımızı tartışmak, tanışmak, tahlil teklifleri üretmek için bir ortaya geldik. Pandeminin derinleştirdiği ekonomik kriz ile birlikte uzun bir periyodun sonunda yerleşkelerine dönen biz üniversite öğrencileri, artan yoksulluk ve geleceksizlik ile bir arada eğitim hakkımızın gasp edildiği günlerden geçiyoruz. Bizler, bir yandan niteliksiz eğitim ile karşı karşıyayken KYK’dan aldığımız 650 lira burs-kredi ile geçinemediğimiz için insanlık dışı şartlarda çalışmak zorunda bırakılıyoruz. Buna karşın saraylardan bize ‘650 lira elinize, dizinize dursun’ deniliyor.
‘YÖK, OKULUNDA HİJYEN ŞARTLARINI SAĞLAYAMIYOR’

“Eğitim alırken gündelik gereksinimlerimizi gidermek ve hayatımızı devam ettirmek devletin goreviyken biz öğrencileri düşünen hiç bir siyaset uygulanmıyor. Öğrencilerin kente gelmesi ile birlikte fahiş oranda artan mesken kiraları bizleri, derme çatma, küçücük, havasız odalara mahkum ediyor. 60 bin öğrencinin bulunduğu Kocaeli kentinde KYK’ya ilişkin kapasitesi yalnızca 16 bin öğrencilik var. Yurt fiyatları yüzde 15-25 oranında zamlanıp 275-540 lira olurken bizler devasa yükseklikte fiyatlı özel yurt ve cemaat yurtlarında kalmaya zorlanıyoruz. Sıhhatimiz göz arkası edilerek bizlere verilen yemeğin bir de porsiyonları küçültülüp meblağları arttırılıyor. Bizleri iki aşı olmadığımız takdirde okuluna almayacağını belirten YÖK, okulunda hijyen şartlarını sağlayamıyor; maske, hijyen ve dezenfektan dayanağından bulunmuyor.”

Açıklamada öğrencilerin istekleri şu biçimde sıralandı:

1-
Yurt kapasiteleri arttırılsın ve yurtlar fiyatsız hale getirilsin.

2- Mesken kiraları denetlensin, kiralar düşürülsün, öğrencilere kira dayanağı sağlansın.

3- Yemekhanede besin bedeli kâfi, sağlıklı, fiyatsız yemek sağlansın.

4- Harçlar kaldırılsın.

5- Krediler burslara çevrilsin, borçlar silinsin, burs fiyatları temel gereksinimlerimizi karşılayabileceğimiz ölçüde arttırılsın.

6- Yerleşkede pandemi şartlarına uygun tedbirler alınıp fiyatsız maske ve dezenfektan sağlansın.

Bütün sıra arkadaşlarımızı bize dayatılan bu şartlara karşı fiyatsız, nitelikli ve bilimsel eğitim taleplerimizi büyütmek için dayanışmaya çağırıyoruz.