Kiremitçi: Polisiye roman yazmak benim için bir emeklilik hayaline dönüştü

EliteDizqn

Active member
Çağdaş Türk Edebiyatı’nın değerli isimlerinden biri olan Tuna Kiremitçi, 12. Kocaeli Kitap Fuarı’nda ‘Perinin Ölümü’ başlıklı yeni kitabını tanıttı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, iki yıllık bir ortadan daha sonra Kocaeli Kitap Fuarı’nı 12. defa açmanın ve bir daha kitapseverlerle buluşmanın heyecanını yaşıyor. Bu bağlamda Türk romanının usta kalemlerinden müellif ve müzisyen Tuna Kiremitçi, ‘Polisiye Edebiyat ve Perinin Ölümü’ temalı söyleşisinde Kocaelili okurlarıyla buluştu. Kiremitçi’nin raflarda yerini alan ‘Perinin Ölümü’ başlıklı romanı, yırtıcı cinayetleri aklı, deneyimi, sakinliğiyle çözen Başkomiser Perihan Uygur’un etrafında gelişen olayları anlatıyor.

“SUÇ EDEBİYATINDAN HOŞLANIYORUZ”
Muharrir Tuna Kiremitçi polisiye serisinin yeni kitabı “Perinin Ölümü’nde edebiyatın sırlarına dalıyor. Kocaeli Kongre Merkezi Akçakoca Salonu’nda söyleşisini gerçekleştiren Kiremitçi, niçin polisiye roman sorusunu cevapladı. Kiremitçi, “Suç edebiyatından hoşlanıyoruz. Zira macera vaat eder. İçimden gelen sebeplerden dolayı 2015 yılına kadar öteki üsluplarda roman yazıyordum. Belirli bir noktadan daha sonra tatminsizlik hissettim, polisiye roman yazmak istedim. Romancılık mesleğime bir nokta koydum. Polisiye roman yazmak benim için bir emeklilik hayaline dönüştü. Bir gün müzik yapmayı bırakırsak, Ege’de bir kıyı kasabasına yerleşip hayatımın kalan kısmında polisiye roman yazmak istiyordum” dedi.

“EDEBİYAT GÜNÜMÜZDE ÇAĞDAŞ POLİSİYE GELMİŞTİR”
Perihan Uygur karakterinin başında nasıl canlandığını anlatan Kiremitçi, “Bir gazete haberinde görmüştüm. Gazete haberinde Batı Anadolu’nun bir kentinde takımıyla birlikte 1 yılda 70’den çok cinayet olayını çözen bir bayan baş komiserden bahsediyordu. Bu baş komiser takımında bol bol bayan polis bulunmasına ihtimam gösteriyor ve bayanların dedektifi işini daha yapacağına inanıyormuş. Lakin Perihan Uygur’un baş komiser tipiyle pek ilgisi yoktu. Polisiye romanlarda ve sinemalarda aşina olduğumuz edebiyat öğretmenliğine benzeyen bir bayandı. Hatırlarsınız, 80’li senelerda izlediğimiz Perihan ablası dizisi vardı. Bu da bana Perihan Kutman’ı andırdı. Üstlerinden hürmet duyan, bayan polislerin önünü açmaya çalışan, komşuları tarafınca sevilen, sayılan ve seri katilin peşinden koşan bir cinayet baş komiseri olsa nasıl olur diye düşündüm. Müzik yaparken pandemide işsiz kalmıştım. Arkadaş etrafım, ‘Bak Tuna, yazmamak için bahanen kalmadı’ dediler. Bu da Perihan Uygur polisiyesine hakikat dönüştü. Romanın polisiye okurları tarafınca teveccüh alması beni keyifli etti. Bulabileceğiniz ve keşfedeceğiniz bir edebiyat günümüzde çağdaş polisiye gelmiştir. Benim de buna katkım olabiliyorsa ne mutlu” dedi.

“YENİ MACERALAR GELİYOR”
Polisiye serisinin yeni kitabı ile ilgili ipuçları veren Kiremitçi, “Polisiye edebiyatı yeterli istikamette epey değişti. Katilin kim olduğunu merak ederken farklı şeylerde bulabiliyorsunuz. Polisiye edebiyatında ‘Katil uşak mı?’ sorusu merak uyandırdı. Polisiye artık polisiye değil. Polisiye öbür bir noktaya gelmiş. Bundan daha sonra başımda çeşit çeşit maceralar var. Okurlar da bu zevki bizimle paylaşırsa bir müellif daha ne ister” diye konuştu. Müellif ve müzisyen Kiremitçi söyleşinin akabinde bağlı bulunduğu yayınevinde ‘Perinin Ölümü’ başlıklı yeni kitabını okurları için imzaladı.

KİTABIN KONUSU
Tuna Kiremitçi’nin kaleme aldığı ‘Perinin Ölümü’ başlıklı kitabın özeti şöyleki; Ünlü romancı Ender Surkultay’ın eski eşi ve tercümanı Alman vatandaşı Eva Surkultay, Balat’taki konutunda meyyit bulunur. Başta kendi silahıyla intihar ettiği zannedilir. Lakin soruşturma başlayınca Eva’nın öldürüldüğü anlaşılır. Baş komiser Perihan ve yardımcısı Ayla, bu cinayeti araştırırlar. Magazin basınının da ilgi gösterdiği çetrefil soruşturmanın ucu karanlık cürüm örgütlerine kadar uzanıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı