Kaspersky ve Stalkerware Tersi Koalisyon yeni bir teknik eğitim başlattı

Mr.T

Administrator
Yetkili
Admin
Koalisyonun kuruluş bakılırsavlerine takviye olan Kaspersky, takip yazılımı (stalkerware) isimli çevrimiçi berbata kullanım biçimiyle gayret etmek için mağdurlar, kolluk kuvvetleri ve öteki ilgili taraflarla birlikte çalışarak kâr hedefi gütmeyen kuruluşların yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olmayı amaçlayan temel teknik eğitimleri hayata geçirdi.

Stalkerware, ekseriyetle yakın yahut eski bir partnerin telefonuna yüklenen, siber atak için kullanılan, ticari olarak temin edilebilen bir yazılım. Bu tıp dijital berbata kullanım hakkında farkındalığı artırmak ve bu husus üzerinde çalışan uzmanları eğitmek için Kaspersky ve öbür dokuz kuruluş, Kasım 2019’da Stalkerware Kaşıtı Koalisyonu (Coalition Against Stalkerware) kurdu. Aile içi şiddet mağdurlarına dayanak, faillere müdahale, dijital haklar savunuculuğu, BT güvenliği ve akademik araştırmalar üzerinde faaliyet gösteren koalisyon kısa müddette dünya çapında kırktan fazla ortak kuruluştan oluşan global bir ağ haline geldi.

Farklı uzmanlar için eğitim

Profesyonellerin bu tıp siber tacizlerle nasıl başa çıkacakları konusunda özel kaynaklara muhtaçlıklar duyduğu gerçeğinden yola çıkan eğitim, bu husustaki maharet boşluğunu doldurmayı amaçlıyor. Koalisyonun temel teknik eğitimi, şiddet mağdurlarıyla çalışan uygulayıcıların takip yazılımıyla ilgili takip yazılımı nedir, suram biçimleri nelerdir, nasıl tespit edebilir ve buna karşı koruyabilirsiniz üzere en ilgili soruları kapsıyor:

Eğitim içeriğinin tamamı Kaspersky uzmanları ve koalisyonun koordinatörü Martijn Grooten tarafınca biroldukca üyenin katkıları ve geri bildirimleri eşliğinde geliştirildi. Eğitimin içeriği bir slayt seti ve görüntü sunumundan oluşuyor. Eğitim şu anda sırf İngilizce olarak mevcut olsa da dünya çapında erişimi için çeviri edilmiş versiyonlarının da hazırlanması planlar dahilinde.

Koalisyon, kelam konusu eğitimlerden kolluk kuvvetleri, yargı ve teknoloji alanındaki uzmanların yararlanabileceğine vurgu yapıyor. Koalisyon, mağdurlara daha âlâ yardım etmek için birikimini bu alanda hizmet veren hayli çeşitli uzmanlık alanlarıyla paylaşmayı amaçlıyor.

Kaspersky Kıdemli Dış Alakalar Müdürü Christina Jankowski, şunları söylüyor: “Kaspersky yıllardır takip yazılımı konusunu araştırıyor. Bu alanda insanları muhafazaya yardımcı olabilecek epeyce sayıda teknik uzmanlığa sahibiz. Bu kursta ortaklarımızla bir arada çalışmak eşsiz bir tecrübeydi. Siber güvenlik şirketlerinden meslektaşlarımızın uzmanlıklarıyla tamamlayarak hususla ilgili gerçek bir ansiklopedi ortaya koyarken, hizmet sağlayıcılar ve başka profesyoneller bu teknik ayrıntıların nasıl daha yeterli sunulabileceği konusunda bizlerle son derece şaşırtan fikirler paylaştı. Uzmanlarımız, takip yazılımı kurbanlarıyla direkt temas halinde olan kuruluşlarla çalışmalarını sürdürmek ve koalisyon eğitimini ortaklarımıza ulaştırmak için sabırsızlanıyor.

Başlangıçta üyeler, koalisyonun temas kurduğu kümelerde yer alan profesyonellere temel teknik eğitim vermek için bir pilot kademe yürütecekler. Gelecekte Koalisyon, talep üzerine tüm ilgili taraflara eğitim vermeyi öngörüyor.

Stalkerware Zıddı Koalisyonun Kurucu Üyesi ve Avrupa Aile İçi Şiddet Failleriyle Çalışma Ağı Genel Müdürü Alessandra Pauncz, şunları söylüyor: “Çevrimiçi şiddet, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin öteki bir biçimidir. Bu oyunda bir adım önünde olmamız ve hizmet sağlayıcılara eğitim vermemiz gerekiyor.

Siber takip büyüyen bir sorun

Koalisyon üyeleri, son senelerda siber takip yazılımlarına dayalı hadiselerde değerli bir artış olduğunu bildirdi. İstatistikler de bu eğilimi doğrular nitelikte:

• Fransa’daki Centre Hubertine Auclert’e (2018) göre, kurbanların 21’i tacizci partnerlerinin kurduğu takip yazılımlarının amacı oldu ve 69’u akıllı telefonlarındaki şahsi bilgilere eşleri tarafınca erişildiğini hissetti.
  • Avustralya’nın en üst seviye aile içi şiddet ağı Wesnet tarafınca ön saflarda yer alan aile içi şiddet çalışanları ile yapılan araştırma, bayanların failler tarafınca izlenmesinin 2015 ile 2020 içinde 244 arttığını ve teknolojik yollarla takibin en yaygın istismar biçimi olduğunu ortaya çıkardı.
  • Kaspersky, 2020’de dünya çapında yaklaşık 54.000 taşınabilir kullanıcısının takip yazılımından etkilendiğini tespit etti. Türkiye’de de bu alanda 644 hadise tespit edildi. Bu sayıların sırf Kaspersky kullanıcılarını içerdiğini ve toplam sayının epeyce daha yüksek olabileceğini akılda tutmakta yarar var.
Takip yazılımlardan etkilenebileceklerinden yahut etkilendiklerinden şüphelenen kullanıcılar için Kaspersky aşağıdaki tekliflerde bulunuyor:

• Yardım ve güvenlik planlaması için aile içi şiddet mağdurlarını destekleyen mahallî makamlarla ve hizmet kuruluşlarıyla bağlantıya geçin.
  • İngilizce, Almanca, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca ve Portekizce lisanlarında mevcut olan ana sayfada koalisyonun takip yazılımları ve bunlara karşı nasıl korunulacağına ait görüntüsünüizleyin. Stalkerware algılama, kaldırma ve tedbire konusunda mağdurlar ve hayatta kalanlar için özel bir sayfa da bulunmaktadır.
  • Aygıtınızda denetim yapmak ve takip yazılımı yüklü olup olmadığını öğrenmek için Kaspersky Internet Security for Android üzere kanıtlanmış siber güvenlik tahlillerini kullanın. Aygıtta takip yazılımı bulunursa kaldırmak için çabuk etmeyin. İstismarcının potansiyel bir güvenlik riski olabileceğini göz önünde tutmak epeyce değerlidir. Kimi durumlarda saldırgan reaksiyon olarak taciz edici davranışlarını tırmandırabilir.
Coalition Against Stalkerware (Stalkerware Aykırısı Koalisyon) hakkında

Stalkerware Aksisi Koalisyon (Coalition Against Stalkerware- “CAS” yahut “Koalisyon”), takip yazılımlarının oluşturulması ve kullanılması yoluyla suistimal, takip ve tacizle uğraş etmeye adanmış bir kümedir. Şu anda kurbanlara direkt yahut memleketler arası hizmet veren kurumlardan ve bilgi teknolojisi güvenlik şirketlerinden oluşan koalisyon, takip yazılımları yoluyla işlenen hataları faal olarak ele almak ve bu kıymetli husus hakkında kamuoyunu bilinçlendirmek için çeşitli tertipleri bir ortaya getirmeyi amaçlamaktadır. Tüm dünyadaki kullanıcılar için yüksek toplumsal ilgi seviyesi niçiniyle ve tertipli olarak ortaya çıkan yeni takip yazılımı çeşitleriyle, Stalkerware Aksisi Koalisyon yeni iştiraklere ve iş birliği davetlerine açıktır.

Kaspersky hakkında

Kaspersky, 1997 yılında kurulan dünya çapında bir siber güvenlik ve dijital kapalılık şirketi.Kaspersky’nin derin tehdit istihbaratı ve güvenlik uzmanlığı, dünya genelindeki işletmeleri, değerli altyapıları, devletleri ve tüketicileri korumak için güvenlik tahlillerini ve hizmetlerini daima olarak dönüştürüyor. Şirketin kapsamı güvenlik portföyü, sofistike ve gelişen dijital tehditlerle savaşmak için önde gelen uç nokta muhafazasını ve bir dizi özel güvenlik tahlilini ve hizmetini içerir. 400 milyondan fazla kullanıcı Kaspersky teknolojileri tarafınca korunuyor ve 240.000 kurumsal müşterinin kendileri en kıymetli varlıklarını müdafaasına yardımcı oluyoruz.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı