İtalya’ya aşk mektubu: Luca

EsraBetül

Member
Pixar Animasyon Stüdyoları son senelerda daha şahsi, duygusal hikayelere yöneldi: Up (Pete Docter/ Üst Bak,2009), Inside Out (Pete Docter/ Zıt Yüz, 2015), Coco (Adrian Molina, Lee Unkrich/2017), Onward (Dan Scanlon/ Haydi Gidelim/2020) ve bugün gösterim gösterime giren, Luca ile Alfredo’nun arkadaşlığını irdeleyen, Enrico Casarosa’nın birinci uzun metrajı Luca’da sıkı bir arkadaşlık, büyüme, kişiliğini bulma, hayata atılma serüveni.

Casarosa, 2002’den beri Pixar Animasyon Stüdyoları’nda hikaye dizayncısı olarak çalışıyor. Finding Nemo, Ratatouille, Up, Wall-E, Brave animasyonlarında emeği var. Birinci kısa metrajı La Luna (2012) ile Oscar’a aday oldu. Luca, Enrico’nun İtalyan Rivierasında Cenova’da geçen çocukluğunu, birinci arkadaşı Alberto ile olan ilgisini, büyüme, kendini bulma hikayesini eğlenceli, duygusal, mizah dolu bir anlatımla yansıtıyor. İtalya küçük kasaba hayatına, halkın gücüne, kültürüne, mutfağına ilişkin her türlü ayrıntıyı yansıtan Casarosa sinemasını doğduğu ülke İtalya’ya bir aşk mektubu olarak niteliyor.

Direktör çocukken yazlarını yüzerek, makarna yiyerek, deniz canavarlarının öyküerini dinleyerek büyümüş:

“Utangaç bir çocuktum, daima ailemin kanatları altındaydım. 11 yaşımda en âlâ arkadaşım Alberto’ya rastladım. Kişiliğimi onun yardımıyla buldum. İçedönük, terbiyeli, korkak, utangaçtım , Alberto ise benim tam tersimdi, serüvenci, dışadönük, yürekli, atılgan, haylaz, eğlenceliydi. Onun yardımıyla yazlarım eğlenceli, dolu dolu geçti. Bu çeşit arkadaşlıklar insanın daha çabuk büyümesini sağlıyor” diyen Casarosa son senelerda dünyada düzgünce artan ırkçılık, şiddet, ayrımcılık, homofobiden ötürü (George Floyd’un ırkçı polis tarafınca katli, ABD’inde Asya kökenlilere karşı nefret kabahatlerinin artması, azınlıklara karşı şiddet aksiyonları, dünyadaki Siyahi Hayatlar Değerlidir protestoları) Luca ile Alberto’yu sualtı canlıları, deniz canavarları (!) dışlanmış, Hiç bu kadar sempatik, tatlı, şapşal, renkli deniz canavarları görmemişsinizdir. Kasabalılar, deniz canavarlarından, deniz canavarları da kasabalılardan yani kara canavarlarından korkmaktadırlar. Bu metaforik anlatım isabetli bir seçimdir.

Luca (Jack Dylan Grazer), annesi Daniela (Maya Rudolph), babası Lorenzo (Jim Graffigan), ninesi (Sandy Martin) ile bir arada liman kasabası Portorosso’nun denizinde yaşamaktadır. Her sabah balıklarını otlatmaya gdolayır. Annesi üzerine titrer, kara canavarlarının, yüzeyin ne derece tehlikeli olduğunu oğluna her gün anlatır. Düş kuran, meraklı Luca yüzeyi epey görmek ister. Bir gün tabanda insanlara ilişkin eşyalar bulur, bunları toplarken kendisi üzere bir sualtı canlısı olan Alfredo (Jack Dylan Grazer) ile tanışır. Luca, Alfredo yardımıyla birinci dönüşen Luca ile Alfredo’nun ıslanmamaları gerekir, ıslandıkları an bir daha sualtı canlılarına dönüşürler.

Alberto’nun yıkık kalesinde gördüğü Vespa motosiklet fotoğrafından hayli etkilenen Luca, Portorosso kasabasına gidip Vespa ile dünya tipine çıkmayı hayal etmeye başlar. İki arkadaş burada Giulia (Emma Berman) ile karşılaşır. Giulia’da onlar üzere özel, sıra dışı ,cesur, tutkulu, dışadönük bir kızdır. Çabucak arkadaş olurlar ve yüzmek, bisiklete binmek, makarna yemekten oluşan Portorosso Kupası’na sahip olmak için müsabakaya katılırlar. Giulia’nın kedisi Machiavelli neler olup bittiğinin farkında olan obur bir kedidir.

1950’lerin sonu, 1960’ların başında geçen bu arkadaşlık ve büyüme hikayesini 13 yaşındaki Luca’nın gözünden izleriz. Enrico Casarosa, ünlü İtalyan direktör Federico Fellini, oyuncu eşi Giulietta Massina’dan, İtalyan sinemasının ustalarından, İtalyan efsanelerinden, pop kültüründen, müziğinden, Japon animasyonlarından etkilendiğini belirtiyor. Şanlı mozzarella, büyük pecorino, gorgonzolo peyniri aşkına insanların, hay köpekbalığı, hay sazan, inciler annesi sualtı canlılarının sık kullandığı sözcüklerdir. Casarosa, balıkçı teknesi Gelsomina, La Strada (Sonsuz Sokaklar) sinemasının afişi, unutulmaz aktör Marcello Mastroianni’nin fotoğrafı, I Vitelloni’deki (Aylaklar) tren ve veda sahnesi ile İtalyan sinemasının Altın Çağı’na hürmette bulunur.

Enrico Casarosa’nın yönettiği, senaryosunu yazdığı, Jacob Tremblay, Jack Dylan Grazer, Emma Berman, Maya Rudolph, Saveiro Raimondo, Jim Gaffigan, Marco Barricelli, Sandy Martin, Sacha Baron Cohen’in seslendirdiği, arkadaşlık, büyüme, yalnızlık temalarını eğlenceli, mizah dolu, duygusal bir anlatımla aktaran Luca isimli animasyon bugün gösterime girdi. Final jeneriğini sonuna dek izleyin, Luca’nın karanlık derinliklerde yaşayan amcası Ugo’nun diyalogunu izlemeyi kaçırmayın.