İstanbul için bir şey yapalım dediler!

EsraBetül

Member
Kadim kent İstanbul, binlerce yıllık tarihinde büyük imparatorlukların başşehri olmuş, yüzseneler boyunca herkes ele geçirmek istemiş, bu niçinle işgallere uğramış… Son yüzyılda ise nüfusu arttıkça artmış, gelenler kente ahenk sağlamak yerine kenti kendilerine benzetme eforuna girişince ağır yaralar almış fakat hâlâ büyüsünü kaybetmeyen bir kent. Şu an nüfusu 17 milyon civarı, bir metropol pozisyonunda. Bir de sıklıkla gözden kaçan bir genç nüfusu var. O denli ki geçen yıl Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) deklare ettiğına göre iki buçuk milyona dayanan genç nüfusu, Türkiye’de 76 kenti geride bırakıyor.

KANAL İSTANBUL’DAN ZİLCİYAN’A…

Sakıp Sabancı Müzesi’nde açılan “Dün, Bugün, İstanbul” standı 22 genç sanatkarın İstanbul’un geçmişi ve bugünü, bir noktada geleceğiyle ilgili izlenimlerini aktarıyor. Sanatkarlar işleriyle kenti tanımaya ve tanıtmaya odaklanmış. Milyonlarca yıl evvel Boğaz’ın nasıl oluştuğunu merak edeni de var, suyla dolmadan evvelki yerinde dolaşmayı istiyor. Bir diğeri Kanal İstanbul’un yapılması durumunda, tahminen tekrar görüp gezemeyecekleri topraklarda dolaşıyor, yok olma tehlikesi altındaki doğal hoşlukları gözlemiyor. Bir oburu Kanal İstanbul’un yaratacağı felaketi, mevzunun uzmanlarıyla görüşerek belgesel çekmiş. Bu muhtemel felaketi tabandaki yerleştirmeyle pekiştirmiş. Geniş bir alanda ise tavandan aşağı inen zilleri görüyor ve seslerini duyuyoruz. İstanbul’dan çıkıp tüm dünyaya yayılan, Zilciyan ailesinin zilleri bunlar.

‘FARKINDALIK YARATMAK’

Kasım sonuna kadar gezilebilecek sergiyi gazeteciler sponsor olan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer ve Sabancı Üniversitesi öğretim bakılırsavlisi, standın küratörü sanatçı Murat Germen ile gezdik. Germen projenin niçinlerini “Yolu Sabancı Üniversitesi’nden geçen 22 sanatkara yaptığımız davette niyetimiz, Sabancı Üniversitesi’nin ‘beraber yaratmak ve geliştirmek’ düsturunu takiben, kadim lakin yorgun İstanbul için neler yapabiliriz, onu keşfedebilmekti” derken Cenk Alper de maksatlarını “sanatın ve sanatkarın çevresel problemlere yönelik farkındalığı artırmak, sürdürülebilir tahliller üretmek açısından kıymetli bir rol üstlendiğini düşünüyoruz” diye deklare etti.

‘KURTARMAYA ÇALIŞTIĞIMIZ KENT’

Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer ise gayelerini “Bizler İstanbul’daki genişlemeleri, kurulan yeni beldeleri izlemekte zorlanıyoruz. Tarih boyunca dünyaya açık penceresiyle her türlü göç ve kalabalığı içine alıp sindiren İstanbul’un da bu apansız gelen, kültürüne yabancı milyonluk göç karşısında zorlandığını görüyoruz. Bu stantta kente tarihin gözüyle değil, gençlerin gözüyle bakmayı yeğledik. O denli zannediyorum ki bu pek birçoklarının yaşamadığı lakin anlatılanlardan duyduğu komşuluk külçeşidini, artık olmayan balkon sefalarını, bu hasretleri onların duyup öğrendiği ancak hasretini çektiği hasretleri bu stant taşıyor. İçinde tarih de var, kaybolan kent de var ancak hâlâ yaşayan ve kurtarmaya çalıştığımız bir kent de var. Bu tartışmasız standa mesken sahipliği yaptığımız için memnunluk duyuyorum. Gençlerin duyduğu bu hasret diğerlerine da ilham versin ve bu kent için bir şeyler yapalım” diye deklare etti.

STANDA KATILAN SANATKARLAR

“Dün, Bugün, İstanbul” standı; Ahu Akgün, Aslı Narin, Begüm Yamanlar, Beril Ece Güler, Burak Dikilitaş, Canan Erbil, Cemre Yeşil Gönenli, Deniz Ezgi Sürek, Didem Erbaş, Ege Kaynar, Eren Sulamacı, Eser Epözdemir, Korhan Karahalbukil, Yerde Adalet Derneği, Neslihan Koyuncu Bali, Nora Bryne, Onur İtina, Örsan Karakuş, Serkan Taycan, Sıla Ünlü İntepe, Sinan Tuncay ve Zeynep Kaynar’ın yapıtlarından oluşuyor.