İspanya: Gıdadaki KDV askıya alındı

Trendio

Active member
Durum: 27.12.2022 20:46

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ekonomiyi ve her şeyden önce özel hane halkını rahatlatmayı amaçlayan yeni önlemler sundu. Özellikle gıda ve kira, uygun fiyatlı kalmalıdır.

Yazan Reinhard Spiegelhauer, ARD Studio Madrid

Yiyecekler yeniden ucuzlamalı, kiralar uygun kalmalıdır. Bu nedenle hükümet temel gıdalar için indirimli KDV oranını düşürüyor: İspanya’da zaten düşük olan yüzde dört ve gelecek yıldan itibaren KDV vadesi olmayacak – başlangıçta altı ay. Buna ekmek, un, süt, peynir, yumurta, meyve ve sebzeler dahildir.

Reinhard Spiegelhauer

Reinhard Spiegelhauer
ARD Stüdyo Madrid

Kiracılar için de iyi haberler var: İspanya’da, sözleşmeye göre, kira genellikle enflasyona göre otomatik olarak artıyor – bu yıl yaklaşık yüzde on. Ek ücret, son aylarda zaten yüzde iki ile sınırlandırılmıştı ve şimdi enflasyon maddesi artık altı ay süreyle geçerli olmayacak.

Emekliler yüzde 8,5 daha fazla alıyor – bu, satın alma gücü kaybının önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Taşıtlar için daha fazla rahatlama, ancak yakıt indirimi yok

Banliyö biletleri ucuz olmaya devam ediyor: Aylardır devlet masrafların yüzde 30’unu karşılarken özerk topluluk, tabiri caizse federal devlet yüzde 20’yi kendisi ekliyor. Aylık biletler daha sonra normal fiyatın yalnızca yarısına mal olur. Merkezi hükümet, orta mesafeli tren yolları için birden fazla banliyö biletinin tamamını bile ödüyor. Her iki yardım da yarım yıl uzatılacak.

Sürücüler için küçük bir burukluk: akaryakıt fiyatlarının biraz düşmesinin ardından, litre başına 20 sentlik akaryakıt indirimi 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmayacak. Taşımacılık sektörü, çiftçiler ve balıkçılar doğrudan yardım almalıdır.

İspanyol hükümeti yeni, altıncı yardım paketi için toplam on milyar avro harcıyor. Bölgesel ve yerel seçimler Mayıs ayında, parlamento seçimleri ise önümüzdeki sonbaharda yapılacak.