İlkokullarda Yetiştirme Programı: İYEP nedir? 2021/22 MEB İYEP takvimi

Adanali

New member
İlkokullarda Yetiştirme Programı: İYEP nedir? 2021/22 MEB İYEP takvimi Biroldukca ebeveyn İYEP ne demek sorusunu merak ediyor.

2018-2019 eğitim öğretim yılında 3 ve 4. sınıflara; 2019-2020 yılından itibaren yalnızca 3. sınıflara uygulanacaktır.

İlkokul 3 ve 4. sınıflarına devam eden, Türkçe ve matematik derslerinde İlkokullardaki yerleştirme programı üzerinden kazanım edinemeyen öğrenciler için bir gelişme programı olan İYEP takvimi MEB tarafınca duyuruldu.

Pekala İYEP nedir, kimler başvurabilir? İYEP’in maksadı nedir? İşte merak edilenler…

İYEP NEDİR

İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP), ilkokulların 3. sınıflarına devam eden, evvelki eğitim – öğretim yılları ortasında çeşitli niçinlerle Türkçe dersi öğretim programındaki temel hünerler ile matematik dersi öğretim programındaki öğrenme alanlarında yer alan ve İYEP kapsamında belirlenen kazanımları kâfi seviyede edinemeyen öğrencilerin eksik öğrenmelerinin giderilmesini, psikososyal alanda da desteklenmesini amaçlayan bir önlem programıdır.

İYEP BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

İYEP’e dâhil edilecek öğrenciler sınıf öğretmenleri tarafınca ekim ayının 2. haftasında ÖBA uygulanarak belirlenecektir. ÖBA’nın uygulanması ve değerlendirilmesinde öğretmen yönergeleri formu kullanılacaktır.

ÖBA’ya öğrencilerin verdiği yanıtlar, öğrencinin kendi sınıf öğretmeni tarafınca e-Okul İdare Bilgi Sistemi İYEP Süreçleri Modülüne işlenecektir. e-Okul İdare Bilgi Sistemi İYEP Süreçleri Modülünden, modül düzeyleriyle bir arada programa dâhil edilen öğrenci listesi, okul idaresi tarafınca alınır.

İYEP EMELLERİ

• Öğrencilerin Türkçe ve matematik derslerinde İYEP kapsamında belirlenen kazanımlara ulaşmalarını sağlayacak etkinlikler ve öğrenme yaşantıları planlamak,
  • Öğrencilerin psikososyal açıdan desteklenmesini sağlamak, daha sonraki eğitim kademelerinde ortaya çıkması mümkün ahenk problemlerini önlemek,
  • Akademik başarısızlıktan kaynaklanan devamsızlıkların önüne geçmek, programa dâhil edilen öğrencilerin beklenen öğrenme düzeyine ulaşmasına yardımcı olmak,
  • Sorun çözebilen, irtibata ve öğrenmeye açık, özgüven ve sorumluluk sahibi sağlıklı ve keyifli bireylerin yetişmesine imkân sağlamaktır.
İYEP MÜRACAAT KOŞULLARI

İlkokulların 3. sınıflarına devam edip özel eğitime muhtaçlık duymayan öğrencilerden;

• Program kapsamında belirlenen kazanımları kâfi seviyede edinemeyen öğrenciler,

• Sığınmacı, göçmen, göçer ve yarı göçer ailelerin çocukları,

• Süreksiz muhafaza altındaki çocuklar,

• Mevsimlik tarım çalışanlarının çocukları üzere dezavantajlı öğrenciler İYEP’in gaye kitlesini oluşturmaktadır.
MEB İYEP TAKVİMİ 2021-2022

Yetiştirme Programına ilişkin iş ve süreçlerin; uygulama adap ve temellerini belirlemek için hazırlanan ilgi (b) yönerge ve Ek’te yer alan “2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Açıklamalı İYEP Uygulama Takvimi” doğrultusunda gerçekleştirilecek.