İklim krizine dikkat çekmek için Paris’ten Dakar’a pedal bastı

EliteDizqn

Active member
İklim değişikliğine dikkat çekmek için bisikletiyle Fransa’nın başşehri Paris’ten Senegal’in başşehri Dakar’a ulaşan Fransız aktivist Nordine Fayek, global ısınmanın neticelerina ait farkındalık oluşturmak istiyor.

“Covivre (beraber yaşam)” derneğinin kurucusu Fayek, iklim değişikliğinin yarattığı sıkıntılara dikkati çekmek ve farklı ülkelerden iklim aktivistleriyle buluşmak için bisikletiyle 4 bin kilometre yol katetti.

Paris’te yaşayan 43 yaşındaki Fayek, derneğinin ismini taşıyan projesiyle yalnızca iklim krizine dikkat çekmekle kalmıyor beraberinde Fransa’da evsizler ve bayanlarla ilgili de çeşitli faaliyetler yürütüyor.

GÜNDE 200 KİLOMETRE YOL GİTTİ

Paris’teki Republique Meydanı’ndan 2 Şubat’ta yola çıktığını belirten Fayek, yaklaşık 40 günde Fransa, Fas ve Moritanya’yı geçerek Dakar’a ulaştığını söylemiş oldu. Fayek, geçtiği ülkelerde iklim aktivistleri ve iklim mültecileriyle tanıştığını ve günde 100 ila 200 kilometre yol gittiğini kaydetti.

Ünlü fotoğrafçı ve üretimci Kares Le Roy’un da kendisine araçla eşlik ettiği bilgisini paylaşan Fayek, seyahate ait bir belgesel ve kitap hazırladıklarını lisana getirdi.

Fayek, “Proje 3 etaptan oluşuyor. Birinci etabını kuraklığın vurduğu ülkeleri bisikletle geçerek tamamladım. 2. etapta yelkenle Akdeniz’i geçerek Türkiye’ye uğrayacağım, deniz kirliliğiyle çaba eden aktörlerle bir ortaya geleceğiz. Son olarak da bioçeşitliliğin ehemmiyetine dikkati çekmek için microlight (ULM) ismi verilen bir hava aracıyla tipe çıkacağım” diye konuştu.

“AVRUPA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SONUÇLARININ FARKINDA DEĞİL”

Senegal’in Moritanya’ya komşu kenti Saint-Louis’de deniz düzeyinin yükselmesi ve kıyı erozyonu niçiniyle meskenlerini terk etmek zorunda kalanlarla bir ortaya geldiğinin altını çizen Fayek, bu sorunun yakında Avrupa’yı da etkileyeceğine dikkati çekti.

Fayek, projenin bilgilerina ait şunları söylemiş oldu:

“İklim değişikliğinin niye olduğu sıkıntılar en hayli Afrika’yı vuruyor lakin yakında Avrupa’ya da sıra gelecek. Bu hususta Avrupa’da da farkındalık oluşturmak istiyoruz. 2030’a kadar 135 milyon kişinin iklim mültecisi olacağı belirtiliyor. Avrupa çabucak hemen bu sorunun ciddiyetinin hayli da farkında değil. Projeyle global ısınmanın yol açtığı iklim değişikliği, çok avlanma ve kuraklık üzere hususlara dikkat çekmek istiyoruz. beraberinde seyahat sırasında bu konularda uğraş eden aktör ve derneklere de yardım topluyoruz, sitemizde de bu isimleri paylaşıyoruz.”

“TÜRKİYE AYAĞI İÇİN SABIRSIZLANIYORUM”

Fayek, projenin 2. etabının Batı Afrika’daki küçük ada ülkesi Kabo Verde’den (Yeşil Burun Adaları) yelkenliyle başlayacağını söylemiş oldu.

Kabo Verde’den Moritanya, Senegal, Fas ve Akdeniz üzerinden Türkiye’ye ulaşacağını belirten Fayek, “Projenin Türkiye ayağını sabırsızlıkla bekliyorum. İklim değişikliğiyle ilgili bir şeyler yapıyorsanız bizimle lütfen irtibata geçin. Türkiye’de iklim gayreti veren aktörlerle tanışmayı istiyoruz. Türkiye şahane bir ülke. Çocuklarınız için, çocuklarımız için bu mirası korumak için harekete geçin” dedi