‘Güneşin en hoş doğuşu’nu 30 yıldır izliyor

EliteDizqn

Active member
Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan ve “Güneşin doğuşunun ve batışının dünyada en hoş izlendiği yer” olarak nitelendirilen Nemrut Dağı’nda misyon yapan Tabiat Müdafaa ve Ulusal Parklar Şube Müdürlüğü vazifelisi Bilal Mente, 30 yıldır bölgenin güvenliğini sağlıyor.

1992 yılında Nemrut Dağı’nda nazaranve başlayan 54 yaşındaki Mente, nazaranvini birinci günkü aşkla yerine getiriyor. 24 saat temeline göre öbür 2 mesai arkadaşıyla birlikte ortalama 10 günlük nöbetlerle çalışma ömrünü sürdüren Mente, vazife müddetince gündüzleri bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerle ilgilenirken, Kommagene Krallığı’na ilişkin 50 metre yüksekliğinde, 150 metre çapında tümülüs ve dev heykellerin güvenliğini de sağlıyor.

Güneşin doğuş ve batışına şahitlik eden Mente, havanın kararmasıyla da antik kentin yakınlarındaki konteynerde mesaisini tamamlıyor. Burada kendisine eşlik eden radyosuyla küçük mutfakta yemeğini yapan Mente, havanın karanlık olduğu saatlerde vakit zaman devriye atıyor.

SABAHA KARŞI GÜNEŞİN DOĞUŞUNU FOTOĞRAFLIYOR

Fotoğraf tutkusu niçiniyle şimdi her gün sabaha karşı 04.00 sularında tümülüslerin olduğu yere çıkıp güneşin doğuşunu fotoğraflayan Mente, çektiği fotoğraflar ve kurduğu Nemrut Dağı Fotoğraf Sanatı Derneği aracılığıyla bölgenin tanıtımına da katkı sağlamaya çalışıyor.

Tabiat Müdafaa ve Ulusal Parklar Şube Müdürlüğü vazifelisi Bilal Mente AA muhabirine, 1992 yılında Nemrut Dağı’nda nazaranve başladığını söylemiş oldu. birinci vakit içinderda bilet kesme işleri yaptığı, şimdilerde ise güvenlik yüklü nazaranv yaptığını anlatan Mente, “Yaklaşık 30 yıldır Nemrut Dağı’na bakıyorum. Burada çeşitli bakılırsavlerle bulundum ve hala birinci günkü heyecanım var.” dedi.

Nemrut Dağı’nda nazaranv yaptığı için kendisini şanslı bulduğunu aktaran Mente, şu biçimde konuştu:

“Ben 30 yıldır burada vazifemi zevkle yapıyorum. Bu gözler binlerce kez güneşin doğuşunu, batışını gördü, fazlacaça astronomi olayına şahitlik etti. Bana sorsalar bu hoşluğa doydun mu? Yanıtım, ‘Hayır doymadım.’ Güya 30 yıl, dün üzereydi. 30 yıl güya dün üzereydi epeyce çabuk geçti. Zira burada gün çabuk geçiyor. Çabucak her gün burada sabah erken uyanıyorum. 03.00 üzere hazırlanıyor ve Nemrut Dağı’na tırmanıyorum. Saat 04.00’e yaklaştığında şafak sökerken zirveye ulaşıyorum. Burada bir tarafı Malatya ile Şanlıurfa’ya kızıllık vurduğu anı fotoğraflıyorum. Bu sırada alışılmış ki ziyaretçiler de geliyor. Onlarla da ilgilenip merak ettiklerini yanıtlamaya başlıyorum.

GÖRÜNÜM, FOTOĞRAF SEVGİSİ AŞILADI

bir süre evvel bir ziyaretçinin tavsiyesiyle fotoğraf sanatına merak duymaya başladığını lisana getiren Mente, “Kendi imkanlarımla fotoğraflar çekmeye başladım. Fotoğraflar da beğenilmeye başladı. Bunun üzerine işi biraz büyütmeye başladım” dedi.

Hem çektiği fotoğrafları duyurmak tıpkı vakitte bölgeye yeni fotoğraf tutkunu çekebilmek ismine Nemrut Dağı Fotoğraf Sanatı Derneğini kurduğunu anlatan Mente, şunları kaydetti:

“Burada evvel gelen ziyaretçilerin isteği üzerine kendilerinin fotoğraflarını çekiyordum. daha sonra işe görünüm dahil oldu. Derken ben makine üzere ekipmanlar almaya başladım. Son olarak da derneğimizi kurduk. Buradan bir gelir elde etmek üzere derdim yok, hobi üzere ilgileniyorum. Bir manada ben çektiğim fotoğraflarla Nemrut Dağı’nı her yerde tanıtmaya çalışıyorum. Adıyaman turizmine bir katkı sunabiliyorsam ne keyifli bize.”