Goldman: Düşük faiz devri bitti

Trendio

Active member
Goldman Sachs ekonomistleri, enflasyonda beklenenden yüksek bir artış ve hükümet harcamalarının artmasıyla birlikte düşük faiz devrinin sona yaklaştığını söylemiş oldu.

Bilhassa yatırıma karşı olan kuvvetli talep ve enflasyon beklentilerindeki artışın global finans krizi daha sonrası dünyaya kıyasla bizi yüksek faizlerin olacağı uzun bir yola sokacağını belirten Goldman Sachs ekonomistleri, “Biroldukça gelişmiş ülkede faiz oranlarının düşük düzeylerden yükselmesini bekliyoruz bu da şu an için tahvil piyasasında fiyatlanıyor” dedi.

Goldman, büyümenin ne kısıtlanıp ne de körüklendiği nötr faiz oranlarının global finans krizi daha sonrasındaki periyoda göre 50 baz puan üstte olabileceğini belirtti.

Fed yetkililerinden 2022’de faiz artış sinyali

Clarida, Washington’daki Brookings Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada Fed’in faiz artışı için gereken şartların gelecek yılın sonunda karşılanabileceğini bildirdi.

Clarida faiz artışı için istihdam piyasası ve enflasyona işaret ederek “buradaki koşulların 2022 yılının sonunda karşılanabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Clarida istihdam piyasasında ve global tedarik zincirindeki kahırlar düzeldikçe enflasyonist baskıların da azalacağını söylemiş oldu.

Enflasyonda risklerin hala üst istikametli olduğunu kaydeden Lider Yardımcısı, bu yıl enflasyonun ölçülü olmaktan öteye geçerek yüzde 2’lik gayenin üzerinde gerçekleştiğini belirterek “gelecek sene de emsal bir performans olursa bunu ‘politikada başarı’ olarak değerlendirmem” sözünü kullandı.

Bullard 2 faiz artışı bekliyor

Bugün konuşan St. Louis Fed Lideri James Bullard da 2022’de 2 faiz artışı beklediğini söylemiş oldu. Bullard bir televizyon kanalına verdiği mülakatta “Eğer enflasyon beklediğimizden daha kalıcı olursa enflasyonu denetim altında tutmak için daha süratli aksiyon almamız gerekebilir” tabirini kullandı.

Bullard gelecek yıl 3 yahut 4 faiz artışı olur mu sorusuna ise “benim baz senaryom bu değil” cevabını verdi. Bullard ABD iktisadının gelecek yıl yüzde 4’ün üzerinde büyüyebileceğini, birinci çeyrekte işsizlik oranının da yüzde 4’ün altına inebileceğini öngördü.

Bullard ayrıyeten yüksek enflasyonun temel sebebi olarak görülen global tedarik zinciri sorunlarının gelecek yıl da sürebileceği varsayımında bulundu.