Fransa’da yanlış teşhis konan köpeğin kanseri, İstanbul’da tedavi edildi

EliteDizqn

Active member
Lübnanlı Ghiwa Jebran’ın ömrü, epey sevdiği köpeği Casper’ın ansızın beliren hastalığı ile karardı. 24 yaşındaki grafik dizayncısı Jebran, Husky cinsi köpeği Casper’ı tedavi ettirmek için ülkesinde ve dünyada onlarca kliniği inceledi.

Lübnan’da tedavi ettirilemeyen 6 yaşındaki köpeğe, Fransa’daki bir patoloji laboratuvarının koyduğu yanlış teşhis ile ilerleme kaydedemeyen Jebran, gerçek bir tedaviye ulaşmak için araştırmalarını sürdürürken, İstanbul’daki bir veteriner polikliniğini buldu.

Poliklinikte Casper’ın kanserine konulan teşhis kararında çabucak tedaviye başlandı ve Casper, gördüğü tedavinin akabinde sıhhatine kavuştu.

“KÖPEĞİM, İSTANBUL’DAKİ TEDAVİ daha sonraSI KANSERDEN KURTULDU”

Jebran, süreçle ilgili şunları anlattı:

“Fransa’da, köpeğim Casper’ın burun boşluğunda gelişen kitlenin berbat huylu bir tümör olan ‘karsinoma’ olduğu söylendi. Bunun üzerine tümörle ilgili araştırma yaptım ve ‘karsinoma’nın ortalama 12 ay daha sonra mevte niye olacağını öğrendim. Bu ortada 6 ay geçmişti. Sorunu çözmek için Veteriner Tabip Evrim Egeden ile bağlantıya geçtik, hastası olmamamıza karşın bize fazlaca yardımcı oldu. Radyoterapi ve kemoterapi umuduyla Türkiye’ye geldik. Bu süreçte Casper’ın genel durumunun güzel olması üzerine, teşhis edilen kanser çeşidi hakkındaki kuşkularımı, Veteriner Tabip Evrim Egeden de yaptığı muayene kararında doğruladı. Yani Evrim Beyefendi de, koyulan teşhisin doğruluğu konusunda kuşkuya düştü.

Patolojik incelemeleri yeniden yaptırmak için Türkiye’de bir ay kaldık ve birinci teşhis olarak verilen doku meselai Fransa’dan getirttik. Köpeğimiz Casper’a yalnızca iki test yapılmıştı ve ‘karsinom’ olduğunu var iseydılar. İstanbul’da yapılan patolojik inceleme kararında kanser çeşidinin farklı olduğunu öğrendik ve bu duruma hayli sinirlendik. Yapılan birinci incelemede köpeklerde yaygın izlenen ve hayli da tehlikesi bulunmayan, bulaşıcı özellikte bir tümör olan ‘Canine Transmissible Venereal Tümör (CTVT)’ olduğu belirlendi. Tanıyı doğrulamak üzere yapılan ek testlerde de, tedavisi fazlaca daha kolay olan ve ölümcül olmayan ‘CTVT’ çeşidindeki kanser doğrulandı.”

“HASTALIĞI ANSIZIN ORTAYA ÇIKTI”

“Casper’ın hastalığı aniden ortaya çıktı”
diyen Jebran, “Ben, evcil hayvanımın aylık denetimlerini yaptıran ve rastgele bir değişiklik konusunda her vakit temkinli olan biriyim. Casper’ın 19 Haziran 2021’de, havayı şiddetli bir biçimde içine çektiğini gördüm ve bu iç çekişlerden daha sonra burnunda bir kanama olduğunu fark ettim. Yaşadığı bu atak, 3 saat boyunca devam etti ve atakları, 10-15 dakika sürdü. Bu durumu araştırdığımda, Casper’daki birinci semptomu bulmuş oldum: ‘Reverse sneezing’ denilen ve Türkçeye ‘ters hapşırma’ olarak çevrilen, nöbet formunda gelen bir teneffüs formu olduğunu anladım. Yaşadığı atağın görüntüsünü çekip, yardım edebilecek bütün veterinerlere gönderdim ve bu sırada onu antihistaminikler ile sakinleştirdim” kelamlarını kullandı.

Jebran, şöyleki devam etti:

“Yaşadığı bu ataktan daha sonra Casper’ın durumu, önümüzdeki birkaç ay ortasında daha da berbatlaştı; bu sırada onun durumunu anlamaya çalışıyor ve mümkün olan tüm tıbbi testleri yaptırıyorduk. Yapılan testlerin sonunda hiç bir şey öğrenemedik. Fransa’da koyulan teşhis de yanlıştı. Bunun üzerine internette makûs huylu tümörler konusunda araştırma yaptım.”

“EVRİM EGEDEN İÇİN TOPLUMSAL AĞ OLUŞTURACAĞIM”

“Evcil hayvanımın durumunun ne olduğunu ve sıkıntısının nasıl çözülebileceğini tam olarak anlayıp, hasta sahibi olan beni de hayli şeffaf bir biçimde aydınlattılar”
diyen Jebran, “Ayrıca hastanın (evcil hayvanımın), eksiksiz bir tedavi almasını sağladılar. Yaptıkları tedavinin sonunda köpeğim güzelleştiği için epeyce memnunum; bu yüzden öteki evcil hayvanlara da fayda sağlayabilmek ismine, Veteriner Doktor Evrim Egeden için bir toplumsal ağ oluşturacağım” kelamlarını kullandı.