Ferhan Şensoy: ‘Türkiye’yi aydınlığa çıkarma üzere bir mesuliyetimiz var’

EliteDizqn

Active member
İstanbul Büyükşehir Belediye’sinin üç ayda bir çıkan ‘İST’ isimli mecmuası için Tolga Akyıldız’a konuşan usta oyuncu Ferhan Şensoy, Beyoğlu’nun çöküşünü büyük bir hüzünle izlediğini belirtti.

Şensoy, “I·stanbul, o¨zellikle Beyogˆlu benim c¸ocuklugˆumun, genc¸ligˆimin c¸ok gu¨zel platosuydu. S¸imdi baktıgˆımda bana o gu¨zel yılları anımsatan hic¸bir s¸ey yok! Anılarımın u¨zerinden dozerle gec¸ildi… Ses-1885’i korumak üzere bir go¨revim olmasa I·stanbul’a, Beyogˆlu’na ayak basmam! Orta yolcu biri degˆilim; sanatta da gu¨ndelik hayatta da bo¨yle bir tutumu kabul etmiyorum. Sagˆ parti sec¸meninden oy devs¸irmeye c¸alıs¸an siyasetçileri c¸ok go¨rdu¨k, bugu¨ne dek bas¸arılı olduklarına tanıklık etmedik. Egˆilip bu¨ku¨lme zamanında degˆiliz. Tu¨rkiye’yi aydınlıgˆa c¸ıkarma üzere bir mesuliyetimiz var! Tahminen o gu¨n gelirse, Beyogˆlu bir daha bir ku¨ltu¨r sanat merkezi olur, ben de tekrar sokagˆa c¸ıkarım” diye konuştu.

Şensoy, internet ve toplumsal medya ile ile ortasının nasıl olduğu sorusuna “I·nternetle aram yok, ‘interflu’yum. ‘E c¸ızgı mail’ adresim yok. Toplumsal medya bana hic¸bir s¸ey söz etmiyor” karşılığını verdi.

“BİR DİZİDE OYNAYIP ÇABUCAK MEŞHUR OLMAK İSTİYORLAR”

“Genc¸ sanatc¸ılara nasıl bir yo¨ntem ya da bakıs¸ ac¸ısı o¨nerirsiniz?” sorusunu da yanıtlayan Şensoy, “Genc¸ sanatc¸ılara bir yo¨ntem ya da bakıs¸ ac¸ısı o¨neremem. Tiyatro egˆitimimi Fransa’da yaptım. Jero^me Savary’nin Magic Circus’u¨nde asistan ve oyuncuydum. Kanada’da, Montre´al’de u¨nlu¨ oyuncu Monique Mercure ile tek kis¸ilik Ce Fou De Gogol (S¸u Gogol Delisi) oyunumu sahneye koydum. Tu¨rkiye’ye do¨nu¨nce degˆis¸ik tiyatrolarda oyuncu olarak c¸alıs¸tım. S¸ahları da Vururlar oyunumu yazınca, ustam Haldun Taner’den icazet alarak kendi tiyatromu, Ortaoyuncular’ı kurdum. Kendimi daima s¸anslı buldum; Ferhan s¸anslı demek aslına bakarsanız. Olağan bunlar is¸in go¨ru¨nen kısmı! Go¨ru¨nmeyen kısmında bu¨yu¨k mu¨cadeleler, c¸ok fazla emek, çokça sabır, go¨zyas¸ı, parasızlık var. Bu yolda yu¨ru¨mek isteyenin gayretkes¸ olması gerek. S¸imdiki genc¸lerde o uğraşı go¨remiyorum; bir dizide oynayıp çabucak mes¸hur olmak istiyorlar” tabirlerini kullandı.