Fed beklentileri ayrışıyor

Trendio

Active member
Geçen hafta ABD’de açıklanan enflasyon verisinin 1990’dan bu yana en yüksek düzeyde açıklanmasının akabinde Fed’in varlık alımlarının azaltımını hızlandırıp hızlandırmayacağı, faiz artırımlarını da öne çekip çekmeyeceği tartışılıyor.

Minneapolis Fed Lideri Neel Kashkari, enflasyondaki yükselişin süreksiz olmasını beklediğini, bu niçinle ABD Merkez Bankası’nın yüksek enflasyona karşı çok reaksiyon göstermemesi gerektiğini söylemiş oldu. Pazar günü CBS yayınına katılan Kashkari, “Ailelerin ödediği yüksek fiyatlar gerçek ve beşerler nitekim bu ezayı şu anda yaşıyorlar. Bunu epeyce ciddiye almalıyız fakat benim görüşüm sorun ne kadar gerçek olsa da süreksiz birtakım faktörlere çok tepki vermemeliyiz” diye konuştu.

Lakin herkes bu görüşte değil. Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, enflasyonun geldiği nokta prestijiyle, bir daha yüzde 2 bandına düşmesi için kayda kıymet bir siyaset ayarlaması ya da ekonomiyi yavaşlatacak bahtsız bir gelişme olması gerekeceğini öngördü.

Mevcut Hazine Bakanı Janet Yellen da yükselen fiyatları denetim altına almanın yolunun Kovid’i denetim altına almak olacağını belirtti ve enflasyonun 2022’nin ikinci yarısında sürat keseceği varsayımını bir dahaledi.

Morgan Stanley faiz artışını 2023’te bekliyor

Morgan Stanley’in ortalarında Andrew Sheets’in de olduğu ekonomist ve stratejistleri ise Fed’in varlık alımlarını gelecek yıl ortalarında bitmiş oldurdikten daha sonra en erken 2023’te faiz artırımına gideceğini düşünüyorlar. Pazar günü yayımlanan raporda Sheets, ABD’de enflasyonun sürat kesmesini ve istihdama iştirakin kesintisiz biçimde artmasını beklediklerini ve iktisadın gelecek yıl %4,6 büyüyeceğini öngördüklerini belirtti.

Rapor bankanın CEO’su James Gorman’ın açıklamalarına nazaran epeyce daha “güvercin”. Gorman geçen ay Fed’e 2022’nin birinci çeyreğinde “harekete geçme” daveti yapmıştı. Paranın şu anda biraz fazla “bedava ve erişilebilir” olduğunu söyleyen Gorman geçmişte de bankasının ekonomistlerinden farklı ve daha şahin tabirler kullanmıştı.