Erzurum’da utancından köyünü terk etti: Aylardır uzaktan hasret gideriyor

EliteDizqn

Active member
Yakutiye ilçesine bağlı Çayırtepe köyünde baba mesleği olan besicilik yapan evli ve 4 çocuk babası Zeynel Abidin Kaya (52), kendisinden daima hayvan alan A.E. ve S.E.’ye Kurban Bayramı öncesi 270 büyükbaş hayvan sattı. Kaya’nın kefil oldu A.S. ve S.E., 12 besiciden de toplam 350 büyükbaş hayvan aldı. Besiciler, ödeme günü gelince senetlerin karşılıksız olduğunu öğrendi.

Besicilerin bağlantıya geçtiği A.S. ve S.E., şirketin battığını ve vakit istediklerini söylemiş oldu. Lakin verilen müddetin dbulunmasına karşın paralarını alamayan besiciler, dolandırıldıkları savıyla savcılığa cürüm duyurusunda bulundu.

Besiciliği bırakmak zorunda kalan Zeynel Abidin Kaya, hayvan pazarında herkes tarafınca muteber olarak bilindiği için 12 besicinin de dolandırılmasına vesile olduğunu söylemiş oldu. Hem kendisinin tıpkı vakitte başka besicilerin ahırlarının boş kaldığını belirten Kaya, yaşadıkları bu kasvetler niçiniyle saç ve sakalları bembeyaz oldu.

Ahbaplarının kendisini tanıyamadığını belirten Zeynel Abidin Kaya, şu biçimde konuştu:

“A.E. ve S. E. ortak bir şirket kurmuştu. Benden daima büyükbaş hayvan alır ve parasını öderdi. Benden en son Kurban Bayramı’ndan evvel 270 büyükbaş hayvan satın aldı. Daha fazlaca hayvan lazım olduğu için ben de köyümüzdekiler ve hayvan pazarında beni tanıyan, güvenen besicilere söylemiş oldum. Hiç tereddüt etmeden her biri 30, 40 ne kadar hayvanı var ise verdi. Tabi hayvanlarına karşılık senet aldılar. Ödeme günü gelince senetlerin karşılıksız olduğunu öğrendik. Kendileri ile konuştuk ve bize şirketin battığını lakin borçlarını ödeyeceklerini söyleyerek vakit istediler. Vakitte verdik fakat bir daha ödemediler. Hepimiz mağdur olarak gidip savcılıkta hata duyurusunda bulunduk. çabucak hemen bir sonuç alamadık.”

“BENİMLE KARŞILAŞINCA HAKERET EDİYORLAR”

“Zaman uzadıkça bu defa başka mağdurlar beni sıkıştırmaya başladı. Hatta benden bile şikayetçi oldular. Bizi dolandıran iki ortağın bugüne kadar sözü bile alınmadı. Köyde yaşayanlarla karşılaşınca haklı olarak bana hakaret ediyor, bağırıp çağırıyorlar. Moralim bozuluyor. Bende artık köye gelmemeye gelsem bile kimse görünmeden gece yarısı konutuma gidiyorum. Perişan oldum. Hem paramı kaptırdım birebir vakitte öteki insanların mağdur bulunmasına niye oldum. Devlet büyüklerimizden yardım istiyorum. Bir vakit içinder içerisi hayvanlarla dolu olan ahırlarımız boş kaldı. Paraları yoksa cezaevine girip cezalarını çeksinler. Hem benim birebir vakitte tanıdığım insanların canının yaktılar.”

11 AYDIR KÖYÜNE GELEMİYOR

Çayırtepe Köyü Muhtarı Halil Didin, “Zeynel Beyefendi mal aldı, ona buna verdi. Onlar bunun parasını vermediği üzere Zeynel bu müşkülata düştü. Köye bile gelemez oldu. Alacaklılar gelip önünü kesip, ‘benim paramı ver’ diyor. Karşı taraftan alamadığı üzere ne yapsın bu da kimseye ödeme yapamadı. Karşı taraf bunu kandırdığından bu da utancından insanların karşısına çıkamıyor. Zeynel, 11 aydır köyü terk etti. Meskenine gelip, gidemiyor. Hatta inanır mısınız? Geçen kışın hayvanları ahırda aç duruyordu. Ben köyden ot toplayıp gdolayıp yedirdim” dedi.

‘HEPİMİZ PERİŞAN OLDUK’

Zeynel Abidin Kaya’dan alacaklılardan biri olan Fahrettin Çelik, “Bizim Zeynel ile alışverişimiz eskiye dayanıyor. Zeynel esnaftı ve yanlış bir şeyini görmedik. Son alışverişimizde malları verdik. Aracı olduğu şahısların senetlerini getirdi. Senetleri elimizde lakin ödemiyorlar 2 yıldır bizi dolandırıyorlar. Hepimiz perişan olduk. Şikayetçi olmamıza karşın erkeklerin hala sözü bile alınmamış” dedi.

Hayvan pazarında besicilik yapan Cemal Taşdemir ise “Ben Zeynel Abidin Kaya’ya 25 tane tosun verdim. 25 tane hayvanın parasını 2 yıldır vermiyor, bizi dolandırıyorlar. Hepimiz Zeynel Abidin Kaya’yı tanırız. Öteki adamlar onu, o da bizi dolandırdı” dedi.

Zeynel Abidin Kaya, kendilerini dolandıran her iki ortakla telefonla yaptığı konuşmada ödeme konusunda kendisinin bir şey yapamayacağını belirterek birbirlerini suçladı.