Engin Beyaz’ın ‘Sanal Kütüphane’si

EsraBetül

Member
Engin Beyaz, “Sanal Kütüphane” isimli şahsi standıyla 15 Ocak 2022’den itibaren Galeri Diani’ye konuk oluyor. “Kitap okumayı seven biri olarak ben daima çalışmalarımın bir biçimde kitaplarla buluşmasını istedim” diyen sanatçı, çalışmalarına toplumu ve izleyiciyi de dahil ediyor. Beyaz’ın sanatında, geçmişin kütüphanelerini aktüel sanal kütüphanelerle, geçmiş ideaları aktüel idealarla örtüştürürken, geçmişin mitleriyle şimdiki mitler içinde köprüler kurarken görüyoruz.

Sırp edebiyatının muharrirlerinden Zoran Zivkovic, 2003 yılında Dünya Fantezi Ödülü’ne kıymet görülen “Başka Vakit Kütüphaneleri” isimli kitabından etkilenen Beyaz, bu yapıtın Zoran Zivkovic’in “Kitaplar bayanlara, (insanlara) bayanlar kentlere benzeri, onlar aslında boştur biz onları vakit içinde tanıdıkça ve yaşadıkça, okudukça doldururuz” satırlarından etkilenerek yapıtlarında yaptığı kitapların içlerini boş bırakıyor.

KÜÇÜK KİTAPLAR

Beyaz, “Sergi alanı olarak belirlediğim yerler halka açık ve halkın kullandığı yerlerdi. İstanbul o kadar büyük, denetimi güç bir yer ki kendimi burada küçük ve etkisiz hissetmek beni evvela etrafımı gözlemlemeye itti. Bu süreç izleme ve okuma yaptığım en âlâ şeydi” diyor.

Beyaz, kendisine küçük kitaplar ve sanal kütüphane oluşturmuş. Her bir yapıtın kendi ortasında farklılık gösterdiğini belirten sanatçı, “Bu kitapların kimileri aslında gerçekte var olan kitaplar, kimileri ise yok, yani biz kitapmış üzere her şeyi okuyabiliriz mantığıyla tasarladığım kitaplar. Sözün, görselin her bir objenin bedeli ve okumaya paha olduğu bu kompozisyonlarda, gölge figürler var; bunlarda Platon’un mağara teorisi ve oradaki gölge insanların mağaradan çıkma uğraşı ya da boşvermişliği. Yer yer ayna kullanarak ve izleyiciyi yapıta dahil ederek izleyicinin kendini önemsemesini istiyorum” diyor.

Ayrıyeten sanatçı, çalışmalarında, seyirciye okumanın değerli olduğunu bilhassa 20 yaş öncesi okumaların fazlaca daha kıymetli olduğunu vurguluyor. Beyaz, “20 yaş daha sonrası okumalar yavaş yavaş kendimizi okumalara yöneldiğimiz periyotlar. Hayatta her canlının ve cansızın, aslında her şeyin bedelli ve okumaya kıymet olduğunu vurgulamak istiyorum. Doğal ki bu okumanın yalnızca harflerle de olmadığını; akıl, his ve sevginin de bir okuma formu olduğunu düşünüyorum. Anadolu halk ozanlarının yeterli bir örnek olduğunu, Yunus Emre üzere Âşık Veysel üzere akademinin veremeyeceği bir okuma formunda olduğunu vurgulamak istiyorum” diyor.

Stant 3 Şubat’a kadar görülebilir.