“En bağımlı sinemalar aslında bağımsız filmler”

melegimsin

Member
Güçlü PSM’nin sahne heyecanını paylaşan özel isimleri bir ortaya getirdiği YouTube serisi “Sahne Tozu Yutanlar”, yeni kısmında uzun yıllar daha sonra

tiyatro oyunu ile sahnelere dönen Nurgül Yeşilçay ile oyunun direktörü Nagihan Gürkan’ı bir ortaya getiriyor.

Birbirinden farklı dijital içerikleriyle seyircilere farklı tecrübeler sunan Kuvvetli PSM, “Sahne Tozu Yutanlar” programında, tecrübeli isimlerin samimi sohbetleriyle sahnede olmanın ruhunu bu hafta PARİBU sponsorluğunda izleyicilerle paylaşıyor.

Her hafta, sahne heyecanını paylaşan sanatkarların hem birbirlerine merak ettiklerini sordukları tıpkı vakitte sahne tozu yutmanın kendileri için manasını paylaştıkları Şiddetli PSM’nin YouTube serisi “Sahne Tozu Yutanlar”da bu hafta; Bir Barda Bir Gece oyununun direktörü Nagihan Gürkan ile uzun yıllar daha sonra bu oyunla sahnelere dönen Nurgül Yeşilçay’ın keyifli sohbetleri yer alıyor.

“Kadın cinayetlerini güldürü ögeleriyle ele almak riskliydi”

Uzun yıllar daha sonra tiyatro oyunu ile sahnelere dönen Nurgül Yeşilçay, oyunun direktörü Nagihan Gürkan’la yaptığı sohbette “Kadın cinayetlerini ele alan bir oyunun bu kadar sert bir dram biçiminde ele alınmaması bizim için riskliydi. Hatta geçenlerde Bayan Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan izleyicilerimiz geldi. Dediler ki ‘Oyunda fazlaca komik yerler var lakin husus önemli olduğu için gülemiyoruz.’ Gerçekten de oyun epey tansiyonlu bir oyun lakin oyun ortasında oyun mantığı olduğu için güldürü ögeleri da var. Biz de o güldürü ögelerini ortaya çıkarmak istedik. Lakin bunu yaparken izleyicilerden ‘Kadın cinayetleriyle ilgili güldürü mi yaptınız?’ diye tenkit almaktan endişelendik. Lakin nihayetinde seyirciyi en çok rahatlatan yerler oralar oldu. Bu manada gözü pek bir karar alındığını düşünüyorum” dedi.

“Kadın sorunlarını erkek bakışından aktarmak istemedim”

Oyuna dair fikirlerini Nurgül Yeşilçay’a aktaran direktör Nagihan Gürkan “Kadın sorunları bizim gerçeğimiz. Biz bayanlar olarak yönetiyoruz, oynuyoruz özetlemek gerekirse bir üretim yapıyoruz ve bunun kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bu hususları paylaşırken kimi vakit güler, en azından bayanlar içinde konuşurken biroldukca his içerisinde bu tıp şeyleri paylaşırsın. Erkek bakışındaki üzere sert, ağlak dramlarla söz etmek yerine bu biçimde bir tasarım daha güzel oldu. Sonuç olarak absürd ögelerde var oyunda ve bu gerçek hayatta da bu biçimdedir.” açıklamasını yaptı.

“En bağımlı sinemalar aslında bağımsız filmler”

Nurgül Yeşilçay, “Sanatsal ahlakınızı koruyarak Türkiye ikliminde ticari olarak var olmak mümkün mü?” sorusunu soran Nagihan Gürkan’a “Kendimden yola çıkarak yanıtlayacağım bunu; sanatsal tarafını ayırıyorum işte fotoğraf de yapıyorum, dijital sanat da yapıyorum, sanat sineması dediğimiz bağımsız sinemalar de yaptım. Gerçi evvelce daha bağımsızdı. Yani büyük sinema şirketlerinin olması ve onların da bu projelere takviye vermesi lazım ki bağımsız olsunlar. O denli bir şey olmadığı için artık bağımsız sinemalar de yapmıyorum” yanıtını verdi.

Nurgül Yeşilçay ve Nagihan Gürkan’ın keyifli ve bir o kadar da samimi sohbetini izleyebileceğiniz “Sahne Tozu Yutanlar”ın yeni kısmına Kuvvetli PSM YouTube kanalından ulaşabilirsiniz.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı