Eksi 30 dereceye kadar: Afganistan soğuk bir dönemden muzdarip

Trendio

Active member
18.01.2023 18:59 itibariyle

Afganistan’da yaklaşık bir haftadır şiddetli soğuk hüküm sürüyor. Yetkililer, hava koşulları nedeniyle şimdiden 70 kişinin öldüğünü bildirdi. Sert kış, ülkedeki insani krizi şiddetlendiriyor ve sıcaklıkların daha da düşmesi bekleniyor.

Aşırı düşük sıcaklıklar bu kış Afganistan’da şimdiden 70 kişiyi öldürdü. Ulusal afet yönetimi sözcüsü haber ajansı dpa’yı bildirdi. Yoğun kar birçok yerde ana yolları kapattı. Ardından, militan İslamcı Taliban’a yönelik yaptırımlarla yoğunlaşan, hüküm süren ekonomik kriz var.

Birleşmiş Milletler’e göre, “acı soğuk hava” aynı zamanda ülkede binlerce canlı hayvanın ölüm sebebidir. Afet Yönetimi Bakanlığı, birçok Afgan için önemli bir gıda ve gelir kaynağı olan 70.000 ölü hayvandan söz etti.

Sıcaklıklar daha da düşebilir

Afganistan’da soğuk kışlar nadir değildir. Sıcaklıklar bu yıl özellikle düşük düşüyor. Bazı günlerde başkent Kabil’den eksi 20 santigrat dereceye kadar düştüğü bildirildi. Başkentin sakinleri donmuş su boruları hakkında dpa’ya bildirdi. Ghor’un merkez bölgesinde hafta sonu eksi 33 derece ölçüldü.

Meteoroloji uzmanlarına göre önümüzdeki günlerde sıcaklıklar daha da düşebilir. Afgan Meteoroloji Dairesi başkanı Muhammed Nasim Muradi AFP’ye verdiği demeçte, “Bu kış, son yılların en soğuk kışı” dedi. “Soğuk büyünün bir hafta veya daha fazla sürmesini bekliyoruz.”

Neredeyse hiç uluslararası yardım mümkün değil

Afganistan, Taliban hükümeti nedeniyle uluslararası alanda izole durumda. Ülke, soğumadan önce bile dünyanın en kötü insani krizlerinden birini yaşıyordu. 38 milyonluk nüfusun yarısından fazlasının güvenli bir gıda kaynağı yok. Üç milyon çocuk yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya.

Taliban’ın yıl sonunda Afgan kadınların yardım kuruluşlarında çalışmasını yasaklamasının ardından birçok kuruluş, sahadaki yardım çalışmalarını haftalarca durdurdu. Aşırı hava koşulları, ülke iklim değişikliğinin en çok tehdit ettiği ülkelerden biri olduğundan, gelecekte Afganistan’ı daha sık etkileyebilir.