Eğitim-İş’ten ‘Getir Reklamı’ için firmaya ihtarname

EsraBetül

Member
Eğitim ve Bilim İşgorenleri Sendikası (Eğitim-İş), son vakit içinderda TV kanallarında yayımlanan Getir firmasının “Getir artık 81 ilde!” reklamına karşı harekete geçti.

Reklamda öğretmen rolündeki kişi, senaryo gereği firmanın yaygınlığını anlatmak için Türkiye’nin tüm vilayetlerini ezbere saniyeler ortasında sayıyor.

Sendika, reklamdaki öğretmen rolü için Getir firmasına bir ihtarname göndererek, reklam sinemasının göskavramının durdurulmasını istedi.

Eğitim-İş tarafınca yapılan açıklamada şu tabirlere yer verildi:

“Son vakit içinderda TV kanallarında yayımlanan Getir firmasının reklamındaki öğretmen rolü, eğitim topluluğunda kıymetli ölçüde rahatsızlık yaratmıştır.

Reklam sinemasında senaryo gereği, sınıf içerisinde, misyonu başında olan bir eğitimcinin firmanın ticari aktifliğine mevzu edilmesi aslına bakarsanız başlı başına sıkıntılı olması bir yana, senaryo gereği kamu nazaranvlisi olan öğretmene sınıf içerisinde bir “pazarlama yapma” imgesi verilmesi ise kamusal nitelikte eğitim hizmetinin bu vasfına aksi düşmekte olup, mesleğin saygınlık ve prestijini da olumsuz biçimde zedelemektedir.

Reklam senaryosunda karikatürize edilerek işlenen öğretmen tiplemesi de biz eğitimciler için inciticidir. Senaryoda öğretmen, sınıfta en ciddiye alınmayan, en kendine güvenmeyen kişi olarak işlenmiştir. Öğrencilerin dahi ciddiye almadığı öğretmen tiplemesinin, sınıfa gelen kurye kadar dahi kendine güvenmiyor olarak resmedilmesi ve bir soru sorulduğunda robotik halde yanıt vermesi, toplumdaki öğretmen algısıyla çelişmektedir. Ülkemizin kurucusu Atatürk’ün bile “sınıfta Cumhurbaşkanı bile öğretmenden daha sonra gelir” diyerek ehemmiyet atfettiği eğitim işçilerinin, sınıfın en silik karakteri olarak resmedilmesi kabul edilemez.

Bu niçinlerle, Eğitim-İş olarak Getir firmasına bir ihtarname göndererek, reklam sinemasının göskavramının durdurulmasını istedik. Aksi durumda ortaya çıkan öğretmenlik mesleğinin prestijini zedeleyecek nitelikteki reklam sineması hakkında gerekli yasal yollara başvuracağımızı bildirdik.

MERKEZ İDARE KONSEYİ “