Eğitim-İş Genel Şurası başladı: Hangi kümeler yarışıyor?

EsraBetül

Member
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı Eğitim-İş Sendikası’nın 6. Olağan Genel Şurası 28-29 Ağustos tarihlerinde Ankara’da yapılıyor.

Dört farklı kümenin yarıştığı Genel Kurul’da epey sayıda bağımsız adayın olması da dikkat çekiyor.

Edinilen bilgiye bakılırsa, bağımsız aday sayısındaki artış kümelerin kendi ortalarındaki uyuşmazlıktan kaynaklanıyor.

EĞİTİM-İŞ İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ

Bu kümenin başını çeken isim ise mevcut Genel Lider Orhan Yıldırım. İçerisinde yer aldıkları “Yol Arkadaşları” kümesinden ayrılarak “Eğitim İş için Güçbirliği” İttifakını oluşturanların ve kuvvetli bir yapıya sahip olduğu belirtilen

Merkez İdare Heyeti (MYK) adayları ise şu biçimde: Orhan Yıldırım, Özkan Rona, Mehmet Yeşildağ, Emine Çalık, Suat Özkolay, Kurtuluş Gezen ve Adem Yıldırım.

Merkez Denetleme Heyeti adayları; Baki Tok, Oğuz Akkaş ve Doğan Ertohamış ola kümenin Merkez Disiplin Heyeti adayları da Yusuf Karaca, Cuma Erez ve Seyit Ali Demir.

İttifakta yer alan mevcut MYK Üyesi Ebru Sungar’ın ise listede yer almaması dikkat çekti. Sungar bağımsız MYK Üyesi seçilmek için yarışacak.

BİRLİK-MÜCADELE-DAYANIŞMA KÜMESİ

Mevcut MYK Üyesi Maksut Balmuk’un önderliğini yaptığı bu küme, ’11 Haziran’ ve ‘Yol Arkadaşları’ kümelerinin ittifakı ile oluşturdu.

Bu ittifakın sendika içerisinde kuvvetli bir yapıya sahip olduğu belirtiliyor.

Kümenin idare organları adayları ise şöyleki:

MYK adayları: Maksut Balmuk, Kadem Özbay, Şenol Eyüboğlu, Ahmet Cangı, İlhan Yaşar, Hüseyin Selçuk ve Cengiz Sarıyer.

Merkez Denetleme Heyeti adayları: H. Suat Sadış, Levent Çakan ve Erdal Öz.

Merkez Disiplin Konseyi adayları: Hayri Girgin, Bülent Şener ve Ramazan Yılmaz.

HALKÇI EĞİTİM VE BİLİM İŞÇİLERİ

Halkçı Eğitim ve Bilim İşçileri ismiyle listesini açıklayan ve Hikmet Kıvılcımlı çizgisindeki kümenin liderliğini Hatay delegesi Gülden Yuva yapıyor.

Kümenin bilhassa kürsü hakkını kullanarak sınıf sendikacılığı fikrini anlatmak istediği dillendiriliyor.

MYK adayları: Gülden Yuva, Öznur Açıl, Nesibe Gençer, Yasemin Ergin, Cemal Akyürek, Osman Kaya ve İlhami Fazilet.

Merkez Denetleme Konseyi adayları: Fethiye Tombak, Semai Tahir Pakyürek ve Ahmet Adeka.

Merkez Disiplin Konseyi adayları: Elif Yıldız, Osman Kültüroğlu ve Ercan Sarıoğlu.

HEPİMİZİN SENDİKASI

MYK adayları: Zafer İncebacak, Ayla Fazilet, Bülent Turan, Sermin Fazilet, Adnan Fayda, His Yeniay Üsküplü ve Erkan Aksoy.

Merkez Denetleme Şurası adayları: Turgay Kaçan, Esra Göker ve Uygar Becerikli Kolatan.

Merkez Disiplin Heyeti adayları: Hızır İnan, Uygar Sunal ve Orçun Özmen.

BAĞIMSIZ ADAYLAR LİSTELERİ DELECEK Mi?

Eğitim-İş’in 6. Genel Konseyi epey sayıda bağımsız adayın yarışına da sahne olacak.

Eğitimci-yazar Cemil Kılıç, MYK Üyesi Ebru Sungar, Cüneyt İşbilen, Mehmet Mihmallı ve Dr. Münevver Aktaş bağımsız MYK adayları içinde yer alıyor.

Son devirde AKP iktidarı ve yandaş medya tarafınca maksat haline gelen Cemil Kılıç’ın ve bayan aday olmaları itibariyle MYK Üyesi Ebru Sungar ve Dokuz Eylül Üniv. Öğr. Üyesi Dr. Münevver Aktaş’ın delegeden değerli bir takviye alacağı argüman edildi.

MYK’nin yanı sıra Merkez Denetleme ve Disiplin Konseylerine da bağımsız adaylar seçilmek için uğraş sarfedecek.

Ankara 1 No’lu Şube eski Lideri Banu Günüç Kete ve Adana Şube eski YK Üyesi İbrahim Özbay Merkez Denetleme Konseyine; Nilüfer Atkın ise Merkez Disiplin Heyetine aday olduklarını deklare ettilar.

BAYAN ADAY SAYISI niye AZ?

Yüzde 65’ini bayanların oluşturduğu belirtilen Eğitim-İş Sendikası’nda; mevcut idarenin bölünerek iki farklı liste çıkardığı seçimlerde bayan adayların sayısının az oluşu dikkat çekti. “Eğitim-İş için Güçbirliği” ittifakının tek bayan aday göstermesi, “Birlik-Mücadele-Dayanışma” kümesinin ise listesine hiç bayan aday koymadığı görüldü.

“Halkçı Eğitim ve Bilim Emekçileri” kümesi listesinde altı, “Hepimizin Sendikası” kümesi ise beş bayan adaya yer verdi.

Dört başka kümeyle ve bağımsız adaylarla girilen Eğitim-İş Genel Şurası’nın kararınun ne olacağı merak ediliyor…