Diyarbakır’da ‘çocuk üniversitesi’nde geleceğin üniversite öğrencileri yetiştiriliyor

Adanali

New member
Diyarbakır’da ‘çocuk üniversitesi’nde geleceğin üniversite öğrencileri yetiştiriliyor Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde geçen yıl hizmete giren “Dicle Çocuk Üniversitesi”nde bilim, teknoloji, sanat, kültür ve spor alanlarında 30 atölye çalışması ile 6-18 yaş ortası öğrencilere hizmet sunuluyor.

BİRDEN FAZLA DEZAVANTAJLI 600’Den çok ÖĞRENCİ YARARLANDI

Çocuk Üniversitesinde, yaklaşık 5 ay ortasında büyük çoğunluğu dezavantajlılar olmak üzere 650 öğrenci, atölye çalışmalarından fiyatsız yararlandı.

Atölye çalışmalarıyla öğrencilere ömür hünerlerini geliştirme ve hayallerindeki meslekleri öğrenme fırsatı sunuluyor.

HEDEF, ÇOCUKLARI İLGİ ALANLARINA YÖNLENDİRMEK

Dicle Üniversitesi (DÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Kısmı Öğretim Üyesi ve Çocuk Üniversitesi Müdürü Doç. Dr. Pelin Karatay Gögül, gayelerinin çocuklara ilgi alanlarına yönelik hakikat mesleklerle ilgili fikir sahibi olmalarına yardımcı olmak, atölye çalışmalarıyla yaşayarak öğrenmelerine imkan sağlamak, onlara sorgulayıcı ve yaratıcı düşünme fikrini erken yaşlarda aşılamak olduğunu söylemiş oldu.

“ÖĞRENCİLER ÇOK KEYİFLİ AYRILIYOR”

Gögül, öğrencilerin fazlaca keyifli biçimde atölye çalışmalarında yer aldığına işaret ederek, “Meslek seçiminde fikri olmayan öğrenci dahi burayı gördüğünde ‘Ben ilerde bu mesleği yapabilirim.’ diye düşünüyor. Kentimizde çabucak hemen üniversite ortamını görmeyen öğrencimiz var. Bu öğrencilerimiz birinci kez üniversiteyi görüyor.” tabirlerini kullandı.

Öğrencileri okullarından haftanın makul günlerinde üniversiteye getirdiklerini anlatan Gögül, kentteki bütün okullara ulaşmak istediklerini, yıl sonuna kadar en az 1500 öğrenciyi çalışmalarına dahil etmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Kendini geliştirmek isteyen öğrencilerin ilgi duydukları alanlara kayıt yaparak ders nazaranbildiğini tabir eden Gögül, şu biçimde konuştu:

“Neredeyse bütün fakülteleri kullanıyoruz. Fakülteleri kapsayan atölye çalışmaları mevcut. Robotik kodlama, canlıların serüveni, kimya atölyesi, seramik atölyesi üzere atölyeler var. bu biçimdece bilim, sanat ve kültür alanında öğrenciler kendilerini yetiştiriyor. Öğrenciler epeyce keyifli ayrılıyor. Biz de o memnunluğu yaşıyoruz.”

MİMARLIK FAKÜLTESİNDEN EĞİTİM ALDILAR

Aykal, “Amacımız, farkındalık yaratmak, karar verme gücünü artırmak ve hayal ettikleri nesneyi tasarlayabilmelerini sağlamak.” diye konuştu.

“BURAYI ÇOK SEVDİM”

Atölye çalışmalarına katılan 9 yaşındaki Mina Tarım ise üniversite sıralarında bu etkinliklerden faydalandığı için keyifli olduğunu söylemiş oldu.

Tarım, “Üçgenlerin, karelerin ve piramitlerin nasıl yapıldığını öğrendim. Batarya ve maketler yaptık. Burayı hayli sevdim. Öğretmenler epeyce yardımcı oluyor. Buraya daima gelmek istiyorum.” dedi.

Elif Çelen de metotları öğrendiklerini anlatarak, eğitimin epeyce eğlenceli geçtiğini, bu cins çalışmaların devam etmesini istediğini lisana getirdi.