Dijitalleşme endüstriyel ağlar ile çağ atlıyor

Mr.T

Administrator
Yetkili
Admin
Fiziksel dünyayı dijitalde simüle edebilmenin süratli yolunu sunan CLPA, dijital dönüşümde çığır açan tahliller geliştiriyor

Sanayi 4.0 uygulamalarını hayata geçirmeye imkan tanıyan dijitalleşme seyahati, üretim çizgisi otomasyonundan epey daha fazlası manasına geliyor. Gerçek vakitli sonuç iddiası ve operasyon optimizasyonu, fizikî varlık ve süreçlerin hassas dijital modellerini gerekli kılıyor. Bu noktada, klasik otomasyon anlayışından öte geleceğe hazır olma fırsatı sunan siber-fiziksel sistemlere başarılı bir geçiş için fizikî üretim sınırlarını dijital ikizine bağlayarak kapalı devre denetimi sağlayan son teknoloji endüstriyel ağlar kritik rol oynuyor. Endüstriden üretime kadar ömrün her katmanında karşımıza çıkan dijital dönüşümde endüstriyel ağların belirleyici aktör olduğuna dikkat çeken CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel, global standartlara uygun bir dijitalleşmeden bahsedebilmek için haberleşme protokollerinin paha zincirinin bir modülü olması gerektiğini vurguladı.

yaşamın her katmanına yayılan dijitalleşme, farklı disiplinleri değiştirip şekillendirirken kendine has kurallar ve usuller de yaratıyor. Dijital dönüşüm Sanayi 4.0 perspektifinde ele alındığında ise işin temelinde; büyük data tahlili, akıllı sensör teknolojileri, dijital ikiz sistemleri ve robotik teknolojiler yatıyor. Tüm bu dinamiklerin içerisinde yer aldığı mekanizmayı ise endüstriyel ağlar teşvik ediyor. CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel, endüstriyel haberleşmenin dijitalleşmede niye temel bir öge olduğunu ve seçim yapılırken dikkat edilecek konuları deklare etti.

Fiziksel ve dijital dünya içindeki gerçekliği endüstriyel ağlar sağlıyor

Dijitalleşmenin fizikî ve online dünyaları birleştirmesiyle birlikte endüstriyel ağlara büyük iş düştüğünü söyleyen Tolga Bizel; “Üretim sınırında kullanılan varlık, makine, sistem ve süreçlere ahenk sağlayan dijital modeller geliştiren şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor. Yaratılan sanal ikizler, denetim ve eser ömür döngüsü idaresi (PLM) yahut bileşenler ile bileşen aşınma suratı ve arızaları içindeki etkileşimler üzere gerçek üretim çizgisinin bir simülasyonunu oluşturmak için eşsiz bir araç nazaranvi görüyor. Her iki durumda da dijitalleşme, üretim operasyonlarında manalı ve uygulanabilir bilgilere ulaşılmasını sağlayarak üreticilere tesirli ve verimli bir fabrika idaresi ve şeffaf bir sistem oluşturma imkânı sunuyor. Bu sebeple dijital modellerin üretimi desteklemek için fizikî ikizlerine direkt bağlanması mecburî olmamakla birlikte, bu iki dünya içindeki gerçek vakitli geri besleme döngüsü, akıllı ve esnek fabrikaların oluşturulmasına büyük bir katkıda bulunuyor” dedi.

CLPA ile fizikî dünya, sanal dünyaya entegre oluyor

Fiziksel ve sanal dünyaların birbirleriyle irtibat kurmasını sağlamak üzere kolay bir süreçle üretim çizgisindeki süreçlerin model varsayımlarıyla uyuşup uyuşmadığını denetim etmenin mümkün olduğuna dikkat çeken Tolga Bizel; “Üreticilerin Sanayi 4.0’a hakikat dijitalleşme stratejileri kapsamında kendilerine uygun endüstriyel ağ teknolojilerini bulmak için dikkatli bir kıymetlendirme yapmaları gerekiyor. Bu evrede konusunda uzman bir kuruluş olan CLPA olarak hem deneyimlerimiz tıpkı vakitte eserlerimiz ile üreticilerin endüstriyel otomasyonda daima değişen muhtaçlıklarını karşılayarak büyümelerini destekliyoruz. En kıymetlisi de son teknoloji tahlillere sahip olmalarını sağlıyoruz. Hâlihazırda uzun senelerdan beri endüstriyel haberleşmeden Ethernet’e ve artık de geleceğin teknolojisi Vakte Hassas Ağa (TSN-Time Sensitive Network) hakikat seyahatlerinde şirketleri destekliyoruz. En yeni açık teknolojimiz olan CC-Link IE TSN ise yenilikçi Vakte Hassas Ağ (TSN) teknolojisiyle gigabit Ethernet’i birleştirerek siber-fiziksel sistemlerde sensörler ve modellerin ürettiği yüksek hacimli datayı işleyebiliyor. Bu iki temel öge, işletmelere mevcut otomasyon tahlillerinden geleceğin teknolojisine geçiş için bir fırsat sunuyor. Sonuç olarak bu biçimde bir ağ, üreticilerin geleceğe hazırlanmasına imkân tanırken başka taraftan mevcut süreçlerini azamî uyumlulukla yürütebilmelerine yardımcı oluyor” formunda açıklamalarda bulundu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı