Çağatay İHA Son Teknoloji Donanımları ile İDEF 2021’de Görücüye Çıkıyor

Mr.T

Administrator
Yetkili
Admin
Coşkunöz Holding yatırımı ile İHA bölümüne yeni bir soluk kazandıran Türkiye’nin yenilikçi İHA üreticisi UAVERA, İDEF 2021 15’inci Milletlerarası Savunma SanayiiFuarı’nda kendi alanındaki yeteneklerini sergileyecek. UAVERA, Türkiye’de dikey iniş kalkış yapabilen bulut altı İHA ve Gaye İHA sistemleri ile pazar liderliğini hedefliyor.

Milletlerarası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’21, Cumhurbaşkanlığı ve Ulusal Savunma Bakanlığı’nın himayesinde 17-20 Ağustos tarihleri içinde İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Fuara, Coşkunöz Holding bünyesinde yer alan İHA üreticisi UAVERA da katılıyor. UAVERA fuarda ulusal imkânlarla tasarlanan son teknoloji Çağatay İnsansız Hava Aracını sergileyecek.

Çağatay İnsansız Hava Aracı

Yerli ve ulusal İHA ve uçuş denetim Sistemleri geliştirme gayesiyle yola çıkan UAVERA’nın Çağatay İnsansız Hava Aracı CGT50, kendi kulvarında bariz özellikleriyle öne çıkıyor. Piste muhtaçlık duymadan dikey iniş kalkış yapabilen bu İHA’lar, sonrasındasında akaryakıtlı motorunu devreye alarak nazaranvlerini gerçekleştirebiliyor. Yerli yazılım ve denetimciler ile donatılmış olan İHA’lar güçlü hava şartlarında ve tam otonom nazaranv yapabiliyor. Bulut altı İHA sınıfında yer alan Çağatay İHA, 6 saate kadar havada kalma ve 150 kilometreye kadar olan irtibat menzili ile sınıfında önder pozisyonda. Çağatay İHA, 2021 yılında eklenen uydudan denetim, hisset kaçın, çarpışma önleyici ve sürü kabiliyetleri yardımıyla bu liderliğini pekiştiriyor. Çağatay İHA, yalnızca 3 işçi tarafınca rahatlıkla kullanıma hazır hale getirilebilmesi ve pist gerektirmeden rastgele bir yerden havalanabilmesi yardımıyla önemli bir kullanım kolaylığı avantajına sahip. Şu an için ayda 3 sistem ve 6 uçak ile alt bileşenlerini üretebilecek kapasiteye sahip UAVERA, sivil kullanıma yönelik eser ve hizmetler sağlayabilmek emeliyle SHGM ile iş birliği içerisinde çalışıyor.

Çağatay İHA, HAVELSAN HARBİYE Sistemi’ne entegre

İDEF 2021 Fuarı’nda sergilenecek Çağatay İHA, HAVELSAN mühendisleri tarafınca üretilen son teknoloji “Harekât Bilgi İdare ve Entegrasyon” sistemi HARBİYE’ ye entegre. Harbiye, muharebe alanında bilginin süratli ve gerçek bir biçimde paylaşılması, durumsal farkındalık, harekât resmi oluşturmada kritik karar verme sürecini kolaylaştıracak faaliyetlerin uyumlu bir biçimde gerçekleştirilmesinde kullanılıyor.

HAVELSAN ve UAVERA takımlarının bir arada yürüttükleri bir proje yardımıyla Çağatay İHA, HAVELSAN’ın sitemlerine entegre edildi. Bu sayede Çağatay İHA uçuş anında HARBİYE siteminin kullanıcıları tarafınca alandaki bir öge olarak takip, komuta ve denetim edilebilecek ve saha takımlara bulut-altı keşif gözetleme hava dayanağı sağlanabilecek.

Çağatay İHA Uydudan Denetim Edilebiliyor

Çağatay İHA 2021 yılında gerçekleştirdiği bir çalışma yardımıyla artık aralık kısıtı olmadan denetim edilebiliyor. INMARSAT, COBHAM, A-TECHSYN ve UAVERA iş birliği ile gerçekleştirilen ve yaklaşık bir yıl süren AR-GE projesi kararında kendi sınıfında dünyanın birinci uydudan denetim edilen İHA sistemi olma muvaffakiyetini gösterdi. Bu sayede Çağatay İHA’lar kesintisiz ve emniyetli temas ile ve TÜRKSAT uyduları üzerinden çarçabuk denetim edilebilecek.

Yenilikçi tahliller UAVERA’da

Çağatay İHA’da UAVERA tarafınca yerli ve ulusal imkanlarla geliştirilen teknolojiler kullanılıyor. Bu sayede eserin maliyeti, bilhassa ithal rakiplerinden daha düşük olurken başka taraftan sistem, epeyce değişik sivil ve askeri uygulamaların muhtaçlık duyduğu farklı tip bakılırsavlere uygun olarak yapılandırılabiliyor. Bu sayede istendiği taktirde ormanlıkalanların gözetlenmesinden petrol ve güç sınırlarının denetimine, kıyı bölgelerinde kaçakçılık faaliyetlerinin denetlenmesinden arama ve kurtarma faaliyetlerinde tespit emelli bölgesel izlemelere, tesis ve etraf güvenliğinin sağlanmasına kadar farklı alanlarda faaliyet gösterebilecek konfigürasyonlarda sistemler üretebiliyor.

Amaç: değişen teknolojinin gelişmeninde başkan olmak

Coşkunöz Holding takviyesi ile UAVERA tarafınca üretilen Çağatay İHA Türkiye’de dikey iniş kalkış yapabilen küçük İHA ve gaye İHA pazarında, pazar başkanı ve teknoloji geliştiricisi olmak için yola çıktı. Tüm dal paydaşlarının muhtaçlıkları doğrultusunda optimum eserleri geliştirerek yerli ve ulusal üretim yapmayı planlayan UAVERA, kiralama sistemi ile hudutlu gereksinimlere da yanıt verebilir hale gelmeyi hedefliyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı