Bugün sahnede hüzün var

EsraBetül

Member
Ustayı aradım, Bodrum’daydı. “Nasılsınız” dedim, “Ülkem üzere Öznur” dedi. “Konuşalım mı? Sohbet edelim, daha sonra ben bu sohbeti yazarım” dedim. “Tabii yazacaksın senin ve benim gibiler yazmalı hep” dedi.

“Benim epeyce vaktim yok üzere, uygun değilim” dedi. Ben sordum o cevapladı, sizler de bu sayfada Ferhan Şensoy’un söyleşisini okudunuz. Bugün ise Ferhan Şensoy, yeni oyunuyla perdeyi açıyor üzere satırlara yer vermek isterdim sayfamızda, olmadı. Bugün benim üzere tiyatroda oyunculuk, öğrencilik yapmış herkes ustasını kaybetti. Bugün bu ülke en büyük aydınını, vicdanlı, hassas, çalışkan, öğreten, bahadır, yürekli en büyük oyuncusunu ve hatta muharririni kaybetti.

Kayıplar artıyor, bu ülkenin umudu olan sanatkarları bir bir yitiriyoruz.

Sahnelediği her oyunu büyük bir heyecanla seyrettim birini bile atlamadan, bir daha seyredemeyecek olmanın hüznü ortasındayım.

O günkü sohbetimizde bakın ne diyor usta “Perde açamamak olağan olarak üzüyor beni, sahneye çıkmayı özledim. Bunun haricinde meskene kapanmakla ilgili bir sıkıntım yok. Son senelerda sokağa çıkmayı da unuttum, çıkasım yok! Gördüğüm şeyler beni mutsuz ediyor. Geriş’e konutumuza çekildik. Benim boş durmak üzere bir durumum olamaz. Masamın üstü kitap olmayı bekleyen evraklarla dolu. Bin yıl yaşayacak değilim. Her müellifin gerisinde bıraktığı bitmemiş belgeleri vardır. Ben ölünce eşim Elif’im toparlayacak evraklarımı.”

‘AYIPTAN DA ÖTE AYIP’

Ustaya “niçin sanattan bu kadar korkuyorlar” diye sorduğumda, karşılığı hayli netti: “Yandaş sanatçı diye bir kavram olamaz…”

Şensoy, “Korkmamaları için somut bir sebep yok. Sanatçı muhalif olur. Bunu daha evvel de söylemiştim; benim dünya görüşümde yandaş sanatçı diye bir kavram olamaz. Ferhangi Şeyler’de sataşmadığım önder yok. Otosansür sevmem, sahnede dilimin kemiği yoktur. senelerca Özal’a demediğimi bırakmadım. Demirel’e, Deniz Baykal’a… Birçoğu gelip oyun izlediler, gülerek ayrıldılar. Erdal İnönü bilinmeyen saklı bilet alıp izlerdi, 500 müdafaası falan yoktu. İnsanın gelişmişlik seviyesini gösteren kıymetli ögelerden biri de kendisiyle ilgili latifelere, tenkitlere karşı halidir. Biz, bugün aşağılık kompleksiyle boğuşan siyasilerle uğraşıyoruz. Muhalefetin her türlüsünden korkuyorlar, muhalif izleyicimiz de buna dahil.”

‘ŞAHLARI DA VURURLAR’ PERDE AÇAMAYACAK…

Yeni mevsimde perde açmak için fazlaca heyecanlıydı usta, “Mutlaka ‘Şahları Da Vururlar”ı oynayacağız sende gelirsin” demişti.

Şensoy, “Levent Ünsal kardeşimizin vefatı ötürüsıyla Şahları Da Vururlar’ı oynayamadık. Levent’in yeri doldurulamaz doğal ancak bir biçimde oynayacağız Şahları Da Vururlar’ı. Sahnede olur, internet üzerinden olur, bilemiyorum. Maskeli tiyatro fikri beni rahatsız ediyor. Aralıklı oturma sistemi güldürünün mantığına aykırı! Dirsek dirseğe oturmazsa gülmez izleyici. Bu kuralı bütün Ortaoyuncular takımı bilir. Yeni projeleri pandemi süreci belirleyecek. Ortaoyuncular’ın genç bir kadrosu var, hepsini ben yetiştirdim. Tiyatro müdürümüz bile Nöbetçi Tiyatro’dan. Benim hiç anlamadığım internetsel şeyler yapıyorlar. Ben interfluğ’yum, Elif’le çalışıyorlar. Elif fazlaca tecrübeli; 25 yıldır Ortaoyuncular’da. Hem sahnede hem yayınevinde epey sorumluluk üstleniyor. Onlar internet aleyhisselamla uğraşırken ben kitaplarımı yazmakla meşgulüm. Derdeste çıktı, Ferdeste’yi bitirmek üzereyim. Tahminen daha sonra üçüncü otobiyografik romana otururum; Nezle Olmuş Dolmakalem!”