Borsa, pay volatilite önlemlerine iki yeni kademe getirdi

Trendio

Active member
Borsa İstanbul, Volatilite Bazlı Önlem Sistemi’ndeki (VTBS) uygulamalarına “Emir Paketi” ve “Emir İletim Kanallarının Kısıtlanması” önlemlerini ek etti.

Açıklamaya bakılırsa Volatilite Bazlı Önlem Sistemi’nin “Açığa Satış ve Kredili Süreç Yasağı”, “Brüt Takas” ve “Tek Fiyat Formülü ile Süreç Görme” önlemlerini içeren üç evreli önlem yapısına iki ek yapıldı.

Yeni önlemler “Emir Paketi” (Piyasa Buyruğu ve Piyasadan Limite Buyruk Girişinin Kısıtlanması, Buyruk İptalinin, Buyruk Ölçü Azaltımı ile Buyruk Fiyat Kötüleştirmesinin Yasaklanması ve Buyruk Toplama Bilgi Yayınının Kısıtlanması) ve “Emir İletim Kanallarının Kısıtlanması (İnternet Buyruk Yasağı)” olarak sıralandı.

Önlemler, “Açığa Satış ve Kredili Süreç Yasağı”, “Brüt Takas”, “Emir Paketi”, “Tek Fiyatla Süreç Görme” ve “Emir İletim Kanallarının Kısıtlanması (İnternet Buyruk Yasağı)” sırasıyla uygulanacak.

Önlemler, pazar yapılanması, pazar değişimi, SPK sonucu yahut öbür niçinlerle yürürlükte olan uygulamaların geçerlilik mühletinden başka olarak önlem müddetsinin sonuna kadar uygulanmaya devam edecek.

Mevcut uygulamada tüm önlem basamakları için “15 gün” olan önlem müddetsi “1 ay” olarak uygulanacak.