Boko Haram kaçırma olayları: Nijerya’da en az 25.000 kişi kayıp

Trendio

Active member
Durum: 06.02.2023 18:11

Nijerya’da 14.000’i çocuk olmak üzere en az 25.000 kişi kayıp – Afrika’nın herhangi bir yerinden daha fazla. Başlıca sorumlu terörist grup “Boko Haram”. Hükümet şimdi bir veri tabanıyla tepki vermek istiyor.

Yazan: Dunja Sadaqi, ARD Studio Rabat

Joshua Audu, kendisinin ve ailesinin başına gelen talihsizliği bininci kez anlatırken pek umutlu görünmüyor: “Yaşadıklarımı anlatamam bile. Eyaletten eyalete bir olay. sonraki acı.”

Dünya Sadaki

Dünya Sadaki
ARD Stüdyo Rabat

Audu, her şeyin 5 Eylül 2014’te köyünü silahlı kişilerce işgal etmesiyle başladığını söylüyor: “Geçim kaynağımı, evimi, kümes hayvanımı çiftliğimi kaybettim. Tanrıya şükür eşim ve çocuklarımla birlikte kaçabildim. , annem bir haftadan az bir süre sonra öldü. Ona gidemedik, ona yardım edemedik. Basit sıtmadan öldü.”

Kısa bir süre sonra karısının küçük erkek kardeşi de ortadan kayboldu: “Bana yardım ediyor ve şirketimin bir parçası. Yani bir şey diğerine yol açtı ve bugün bu noktadayım.” Joshua Audu sözde bir IDP, “ülke içinde yerinden edilmiş kişi”. Kendi ülkeleri içinde yerinden edilmiş insanlara bu denir. Nijerya’da milyonlarcası var.

Başkenti Abuja olan Nijerya.

Yakınları çaresizce haber bekliyor

Buna Kaltume Mustapha Yarima’nın ailesi de dahildir. Ülkenin kuzeydoğusundaki bir şehir olan Maiduguri’den geliyor. İslamcı milis “Boko Haram” terörü bu bölgeyi düzenli olarak sallıyor. Yarima, “Ağabeyimi, kız kardeşimi ve onların dört çocuğunu ve amcamı özlüyorum” diyor. 18 Mayıs 2019’da kız kardeşi evinden ayrıldı – o zamandan beri ondan hiçbir iz yok. “Bugüne kadar aramadı, nerede olduğunu bilmiyoruz. Ve erkek kardeşim – o ailenin bel kemiğiydi, her şeyle o ilgilenirdi. Bize sadece Kızıl Haç yardım eder, bize öğüt verirler, evimize gelin” . Ama hükümet hiçbir şey yapmıyor” diyor Yarima.

Hükümet, kayıp kişiler vakalarının daha iyi gözden geçirilmesini istiyor

Nijerya hükümeti başkent Abuja’da bu durumun değişmek üzere olduğunu duyurdu. Başkan’ın insani işlerden sorumlu özel yardımcısı Albay Sadeeq Garba Shehu, sorun Batı Afrika ülkesi için giderek daha fazla bir salgın haline geldiği için şöyle açıklıyor: “Afrika’da şu anda kayıp olan 64.000 kişiden bahsediyoruz. Nijerya’da kayıp. Bu büyük bir şok çünkü Afrika’daki kayıpların yüzde 60’ından fazlasını bizim oluşturduğumuz söyleniyor.”

Nijerya’nın kendi ulusal kayıp şahıs kaydı yoktur ve bu nedenle Uluslararası Kızıl Haç gibi sivil toplum kuruluşlarından alınan verilere bağımlıdır. Shehu, “İyi bir iş çıkarıyorlar, ancak bu, hiçbir ülkeyi kendi veri tabanına sahip olma sorumluluğundan kurtarmaz” diyor. Bu nedenle, aramaya daha hedefli bir şekilde yaklaşabilmek için hükümet şimdi kendi kayıp kişiler kaydını oluşturacak.

Bildirilmeyen vakaların sayısı muhtemelen çok daha fazla

Nijerya’daki Uluslararası Kızıl Haç’tan Yann Bonzon girişimi memnuniyetle karşılıyor. İki yıldır durumun sadece ülkenin kuzeyinde değil, nasıl kötüleştiğini gözlemliyor. Terör, etnik çatışmalar, insan kaçakçılığı ve göç binlerce ailenin sevdiklerini aramasına neden oluyor. “Bu çok büyük bir sorun. Uluslararası Kızılhaç olarak biz, özellikle 12 yılı aşkın süredir çatışma bölgesi olan ülkenin kuzeydoğusuna bakıyoruz. Ailelerle iletişime geçerek 25 binden fazla kayıp saydık. ”

Bu muhtemelen buzdağının görünen kısmı, diyor Bonzon: “Muhtemelen sadece kuzeydoğuda değil, ülke çapında, özellikle güvensizlik ve şiddetten etkilenen bölgelerde çok daha fazla insanımız kayıp.”

“Boko Haram” bölgede terör estiriyor

Ve Afrika’nın en kalabalık ülkesinde bu bölgelerden çok var. Nijerya ordusu onlarca yıldır Boko Haram terörist milisleriyle savaşıyor. Kanlı saldırılar düzenler ve insanları, özellikle çocukları kaçırır. Ülkedeki kayıp kişilerin yarısından fazlasını oluşturdukları söyleniyor.

2014’te bu, dünya çapında manşetlere bile taşındı: kuzeydoğudaki Borno eyaletinde toplu bir adam kaçırma olayında, “Boko Haram” teröristleri Chibok kasabasından 276 kız öğrenciyi kaçırdı. #BringBackOurGirls sosyal medya kampanyası dünya çapında destekçiler buldu. Kızların ve genç kadınların bir kısmı daha sonra kaçmayı başardı veya serbest bırakıldı, ancak çoğu hala kayıp. Bu büyüyen, çözülmemiş sorun için bir kayıt çok gecikti.

Nijerya: Kayıp sayısı 25 bin kişiye yükseldi

Dunja Sadaqi, ARD Rabat, 6 Şubat 2023, 17:01