Boğaziçi Sinema Festivali’nde Carlos Reygadas Masterclass Aktifliği Gerçekleşti

EliteDizqn

Active member
Bu yıl 9. defa düzenlenen Boğaziçi Sinema Festivali’nin sanayi kısmı olan Boshporus Sinema Lab kapsamında, “Japon”, “Battle in Heaven”, “Silent Light”, “Post Tenebras Lux” sinemalarının Meksikalı direktörü Carlos Reygadas, masterclass aktifliği gerçekleştirdi.

Milletlerarası alanda sayısız mükafata uzanan, Cannes Sinema Festivali’nden 2012 yılında en yeterli direktör mükafatı alan ve 9. Boğaziçi Sinema Festivali’nin kapanış merasiminde Onur Mükafatı takdim edilecek olan Reygadas’ın masterclass aktifliği büyük ilgi gördü.

29 Ekim Cuma günü, Atlas 1948 Sineması’nda düzenlenen aktiflikte Meksikalı direktör tecrübelerini aktardı ve izleyicilerin sorularını yanıtladı. Aktifliğin moderatörlüğünü ise Boğaziçi Sinema Şenliği Artistik Yöneticisi Emrah Kılıç yaptı.

“Bir Öykü Yaratmak İstiyorsanız, Bir Mana Yaratmalısınız”

Şenliğin Onur konuğu olan ve şenliğin kapanışında Onur Mükafatı alacak, Reygadaskelamlarına, sinema yaparken aradığı ve hissettiği şeyin, derin bir biçimde sinemanın bir sanat olduğunu anlamak olduğunu, yalnızca öykü anlatımından oluşan bir sanat olmadığını kavradığını ileterek başladı. Direktör, sinemanın özünün çekim anında hazır olma halinden oluştuğunu lisana getirirken; “Benim yapmaya çalıştığım şey de bu. Bir kıssa anlatmak istiyorsanız bir mana yaratmak istiyorsunuz demektir. Sinema, daha epeyce görmeyi sevmekle ilgili. Sıcaklığı ve hareketi hissetmekle alakalı.” dedi.

Vakit konseptinin sinemalarında kıymetli yer aldığı hatırlatılan Reygadas, “Zaman, sinemanın kıymetli bir objesi. Edebiyatın modüllerinde da olduğu üzere. Kavramsal imajlar ve sunum imajları bir konsepti ortaya çıkarabilirler ve platonik düzeydeki mana, bu imajların kıssaya geçmesiyle yol bulur.” dedi. Direktör, vaktin klasik Hollywood sinemalarındaki üzere epey küçük bir mana olarak ortaya çıkabileceğini ve gerçek bir şeyin modülü olmasının vakit alabileceğini de kelamlarına ekledi. Reygadas, Bunların, mana verici ve manası alan olduğunu belirterek, sinemada mana verenin dolu olması ve havada kalmaması gerektiğini söylemiş oldu.

“Her Şeyi Durdurdum ve Sinema Yaptım”

izleyiciden gelen, “Kreatif tarafınızda sizi ne yönlendiriyor? Bir konseptiniz oluyor ve çekimlerinizi ona nazaran mi şekillendiriyorsunuz?” sorusuna Reygadas, genel bir konsepti olduğunu, ideolojik değil daha epey his üzerine ilerlediğini aktardı. Reygadas, “Bir bulut üzere düşünelim ve o bulut dolacak fakat neyle dolacak? elbette, benden gelen bir şeyle. Nitekim, epeyce yakın bir biçimde diyebilirim ki, düşleri yarattığımız üzere yaratabiliriz.” dedi.

Birinci sinemasını çekme süreci ve hissettikleri sorulan Reygadas, “Ben avukattım aslında ve yaptığım işi seviyordum lakin avukatın ömür stilini sevemedim. Üzgündüm, farklı ömür istediğimi hissettim. Düşündüm ne yapabilirim diye ve 17 yaşından bugüne sinema izlediğim için ‘Acaba mı?’ dedim. ‘İyi bir sinemacı olabilir miydim?’ bilmiyordum. Her şeyi durdurdum ve sinema yaptım.” dedi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkıları, TRT’nin Kurumsal İş İştiraki, Küresel İrtibat Ortağı Anadolu Ajansı‘nın takviyeleri ve Beyoğlu Belediyesi’nin Kurumsal Mesken Sahipliği’nde Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafınca düzenlenen 9. Boğaziçi Sinema Şenliği yedi gün boyunca dalın birbirinden pahalı isimlerinin yanı sıra dünya çapında sinema profesyonelleri İstanbul’da ağırladı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı