Ben-Gvir’in Ziyareti: Tapınak Dağı’ndaki Provokasyon

Trendio

Active member
Durum: 03.01.2023 09:05

İsrail Polis Bakanı Ben-Gvir göreve geldikten sadece birkaç gün sonra gerginlik yarattı: Sağcı siyasetçi Tapınak Dağı’nı ziyaret etti. İslamcı Filistin örgütü Hamas daha önce böyle bir ziyarete karşı uyarıda bulunmuştu.

Itamar Ben-Gvir tereddüt etmedi. İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı göreve geldikten birkaç gün sonra sözünü yerine getirdi ve Kudüs’teki Tapınak Dağı’nı ziyaret etti. Haber sitesi Ynet, bakanın yüksek güvenlik altında siteyi ziyaret ettiğini gösteren fotoğraflar yayınladı.

Ben-Gvir ziyaretin ardından tweet attı: “Üyesi olduğum İsrail hükümeti, hain katillerden oluşan bir örgüte boyun eğmeyecek. Tapınak Dağı herkese açık ve Hamas tehditlerinin beni caydıracağını düşünüyorsa, o zaman yapmalılar. zamanın değiştiğini anlayın.” Filistin Dışişleri Bakanlığı, “benzeri görülmemiş bir provokasyondan ve çatışmanın tehlikeli bir şekilde tırmanmasından” söz etti.

Yahudilerin orada dua etmesine izin verilmiyor.

Tapınak Dağı, İsrailliler ve Filistinlilerin kırılgan bir arada yaşamasındaki en hassas yerdir. Yahudiler, Müslümanlar ve Hristiyanlar için kutsal bir yerdir. Kudüs’te benzeri olmayan dini ve politik sembolizmle aşırı yüklü bir yer. Tapınak Dağı Müslüman yönetimi altındayken, İsrail güvenlikten sorumlu.

Mevcut statüko gayrimüslimlerin ziyaretine izin verirken, Tapınak Dağı’ndaki umumi namaz sadece Müslümanlara ayrılmıştır. Ancak, her zaman ihlaller vardır. Ben-Gvir bu anlaşmayı “ırkçı” olmakla ve Yahudilere karşı ayrımcılık yapmakla eleştirmişti. Filistinliler, İsrail’i kutsal bölge üzerindeki kontrolünü genişletmek istemekle suçluyor.

Ürdün’den bir hatırlatma

İsrail’in muhalefet lideri ve eski Başbakanı Jair Lapid, Ben-Gvir’e yapılacak bir ziyaretin şiddeti tetikleyeceği konusunda önceden uyarıda bulunmuştu. “Itamar Ben-Gvir, Tapınak Dağı’na gitmemeli. Bu, şiddete yol açacak ve canlara mal olacak bir provokasyon. Başbakan Netanyahu zayıf da olsa, bu kez Tapınağa girmesine izin verilmediğini açıkça söylemeli” Mount . Aksi takdirde insanlar ölecek.”

Ürdün Kralı Abdullah da bir CNN röportajında yeni İsrail hükümetine bir uyarı gönderdi: “Kırmızı çizgilerimiz var ve birileri bu kırmızı çizgileri aşması gerektiğini düşünürse, bu bizi doğal olarak endişelendiriyor. Ancak İsrail’de çok fazla kişinin farkında olduğuna inanıyorum. Bir şeyi yıkmak yerine birlikte inşa etmenin zamanı geldi.”

Likud’dan destek

Ama Itamar Ben-Gvir pek umursamadı. Aşırı sağcı Ozma Jehudit mensubu siyasetçi daha önce ırkçı nefret söylemi ve Yahudi terör örgütünü desteklemekten hüküm giymişti. Özellikle Filistinliler açısından siyasi bir kundakçı olarak görülüyor. O, Perşembe günü İsrail’de yemin eden Benjamin Netanyahu’nun yeni sağcı dini hükümetinin bir parçası.

Gelecekte Yahudilerin de Tapınak Dağı’nda dua etme hakkı alacağı konusunda ısrar ediyor ve kışkırtıyor. Koalisyon ortağından da destek alıyor. Eski iç istihbarat başkanı ve yeni tarım bakanı olan Likud siyasetçisi Avi Dichter, Ben-Gvir’i destekledi.

Dichter, “İster bir İsraillinin, ister bir bakanın, ister bir başkasının, Tapınak Tepesi’ne girmesi yasaklanırsa, bu çok büyük bir hata olur” dedi. Özellikle de bu, Hamas veya başka bir terörist grubun tehdidine yanıt olarak yapıldıysa.”

Terör örgütleri tehdit edildi

Ziyaretten önce, aşırılık yanlısı Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki bir sözcüsü, Ben-Gvir’in Tapınak Dağı’nı ziyaret etmesi halinde şiddetin artabileceğini söyledi. Terör örgütü İslami Cihad’ın önde gelen üyelerinden Daub Shihab da benzer bir açıklama yaptı.

“Çok net söylüyorum: Bu sorun durumu patlatacak. Ve uzun bir intifadaya kapı aralayabilir” dedi. “Hazırlıklı olmalıyız ve bu nedenle gücü yeten herkesi buna karşı çıkmaya çağırıyoruz.”

2000 yılına bakıldığında bir intifada tehdidinin, yani Filistinlilerin İsrail’e karşı bir halk ayaklanması tehdidinin oldukça gerçekçi olduğu görülüyor. O sırada dönemin muhalefet lideri Ariel Şaron, Tapınak Dağı’na yürüdü ve ikinci intifadayı tetikledi. Beş yılda binlerce ölü.

ARD Studio Tel Aviv’den Julio Segador’dan alınan bilgilerle

Ben-Gvir’in Planlanan Tapınak Dağı ziyareti gerilim yaratıyor

Julio Segador, ARD Tel Aviv, 01/03/2023 06:38