Bayan Sanatla Kooperatifi’nin projesi: Gayeleri askıda ped

EliteDizqn

Active member
Problemlerin paylaştıkça hafifçelediğini söyleyen kurucu lider Esra Çalışkan, “Beş yıl evvel psikiyatrik bir hastalık tanısı aldım ve bu süreçte kendim üzere olan insanları fark ettim. Kooperatifin çıkış yolu aslında bu öyküye dayanıyor” diye girdi kelama. Bu sıkıntı periyotta kendine sanatın ne kadar âlâ geldiğini anlatan Çalışkan, şu biçimde sürdürdü kelamlarını: “Kooperatif fikri aslında bir gecede canlandı diyebilirim. O periyotta seramikle uğraşıyordum, kimi vakit de internet üzerinden satış yapıyordum. Bu fikri büyütmeye, bayanların hayatına dokunmaya karar verdim.”

İKTİSADIN İÇİNDE

Okulunun internet sitesine ilan verdikten daha sonra oluşturmuş grubunu Çalışkan; “Artık bir kooperatifiz” diyor.

Liderin ablası His Çalışkan Karaca da kooperatifin değerli köşe taşlarından. O da İstanbul Gönüllüleri’nin gerçekleştirdiği Bayan Emeği Pazarı’ndaki müşahedesini aktarıyor:

“Orada bir bayan, ‘Bizi konutta hobisini yapan bayanlar olarak görüyorlar. halbuki biz, gelir elde etmeye çalışyoruz’ demişti. Bayanlar mesken iktisadına katkıda bulunmak değil, direkt iktisadın ortasında olmak istiyor.”

ONLINE MAĞAZA

Yakında online mağaza açmayı planladıklarını da vurgulayan Karaca, “Pazarda 70 yaşında bir teyzenin el emeği-göz parıltısını üç gün soğukta bekleyip satıyor olması yüreğimi sızlattı. İşini kolaylaştırmak için o teyzenin problemine tahlil bulmalıyız” dedi.

Bayan Sanatla Kooperatifi’nin gelecekte hayata geçirmeyi hedeflediği fakat çabucak hemen sponsor bulamadığı projelerden biri de “Askıda Ped”. Bunun sürdürülebilir bir proje olması için hangi markayla çalışacaklarını, ne cins bir ped kullanacaklarını araştırmakla meşguller.