Banka çöküşünün ardından Wall Street: “Sarsıntısız ticaret olmaz”

Trendio

Active member
Durum: 14.03.2023 03:51

İki ABD bankasının iflas etmesinden sonra Wall Street karışık duygularla tepki gösterdi. Piyasalar paniğe kapılmasa da uzmanlar, özellikle bölgesel bankalar için sonuçlar konusunda uyarıda bulunuyor.

Yazan: Antje Passenheim, ARD Studio New York

“Bankalar açık, her şey sakin”: New York valisi Kathy Hochul, gözle görülür bir şekilde hasarı sınırlamaya çalışıyor, normalliği çağrıştırıyor. Hochul, New York Signature Bank’ın iflas haberinden saatler sonra basın karşısına çıktı.

Antje Passenheim

Antje Passenheim
ARD Stüdyo New York

Hasta kripto bankası artık devletin mevduat sigorta fonu tarafından yönetiliyor. ABD Başkanı Biden daha önce banka müşterilerine, parasını hafta sonu kapalı olan bankalara yatıran herkesin korunduğu ve birikimlerine erişebildiği konusunda güvence vermişti.

“Sistem çalışıyor”

Signature Bank’ın müşteri trafiği yok ama Manhattan’daki Madison Caddesi’ndeki şubesinin döner kapısının önünde yoldan geçenler Biden’ın sözüne güveniyor.

Bir kadın, “Dün gece gergindim. Ama artık paramı almaya devam edebileceğimi biliyorum. Devletin vaatlerine güveniyorum” diyor. Ve bir adam ekliyor: “Sistem çalışıyor. Hükümet doğru olanı yaptı.”

Örneğin, düzenleyicileri Pazar günü Silikon Vadisi’ndeki banka iflasının ardından Signature Bank’ı kapattığında. En son mevduatları 89 milyar dolar civarındaydı. Silvergate Capital geçen hafta iflas ettikten sonra banka, büyük bir kripto işine sahip kalan tek para eviydi. Yoldan geçen biri yemin ediyor: “85 yaşındayım. Sisteme inanıyorum. Bu harika bir banka.”

Uzman, hükümetin eylemini övdü

New York Menkul Kıymetler Borsası önünde normal turist hareketliliği hakimdir. Kamera ekibi yok, spot ışığı yok, heyecanlı analist yok. İçeride, çoğu kurs, ilk uyarılmış salınımlardan sonra tekrar sakinleşir. Fed’in faiz artırımlarına ara verebileceğine dair spekülasyonlar güçleniyor.

New York Baruch Enstitüsü’nde finans profesörü olan Jay Dahya, Washington’daki yetkililerin eylemleriyle güven verici bir adım attığını söylüyor. Ancak piyasalar her şeyi açıklığa kavuşturmaktan çok uzak:

Piyasalara baktığınızda, ticaret yapan bölgesel bankalara bakmanız gerekir. Bu ticaretin sorunsuz gittiğini söylemek için fazla iyimser olmazdım.
Çöküşün bedelini kim ödüyor?

Henüz hazmedilmeyen banka iflasının ardından bazı küçük ve orta ölçekli bölgesel bankaların hisseleri değer kaybetti. Her şeyden önce, yatırımcılar Kaliforniya’daki ABD özel bankası “First Republic Bank”tan sürüler halinde kaçtı. Başlıklar yüzde 80’e kadar çöktü. Onları korumak için bazıları ticaretten geçici olarak muaf tutuldu.

Finans uzmanı Dayah, eski Başkan Donald Trump’ın selefi Barack Obama döneminde iflaslara karşı korumak için uygulanan düzenleyici önlemlerden muaf tuttuğu bankaların şimdi de bankaları vurduğunu söylüyor.

Dayah, “Küçük ve bölgesel bankalar, yönetimi altındaki 50 milyar dolar veya daha fazla varlıklar için yıllık stres testleri gibi özel gereklilikleri taahhüt etmek zorunda kaldı” dedi. “Trump bunu geri aldı. Eşiği 250 milyar dolara yükseltti. Ve şimdi kapanan bankalar ile bugün çok değer kaybeden bankalar, yönetim altındaki varlıkları 50 ila 250 milyar dolar aralığında.”

Bu arada Dayah merak ediyor: Hükümet bu sefer vergi mükellefinin yapmayacağını duyurursa sistemi kurtarmak için kim para ödeyecek? Sonuçta tasarruf mevduatı fonu bankalar tarafından doldurulacaktır. Bunun için daha fazlasına ihtiyaç duyulursa, bankalar bunu müşterilerinden ücret alarak geri alırdı. Ve bunlar vergi mükellefleridir.