Artık Değer Teorisi Nedir Ve Kime Aittir ?

Gulsev

Global Mod
Global Mod
Artık Değer Teorisi Nedir?

Artık değer, ekonomik bir kavram olarak, bir üretim sürecinin sonunda işçilerin çalışarak ürettikleri toplam değerden, bu işçilere ödenen ücretlerin çıkarılmasıyla elde edilen fazlalıktır. Karl Marx tarafından geliştirilmiş olan Artık Değer Teorisi, kapitalist ekonominin dinamiklerini anlamak için temel bir araç sunar. Marx’a göre, işçiler yalnızca kendi emekleriyle, daha yüksek bir değeri üretirler; ancak bu artı değer, kapitalistlerin kar elde etmeleri amacıyla, işçilerin emeği üzerinden sağlanır. Bu teori, kapitalizmin sömürü mekanizmalarını ve işçi sınıfının durumu hakkında derinlemesine bir anlayış sunar.

Artık değer, bir ürünün değerini belirleyen faktörlerden biridir. Marx, bu teorisini, özellikle kapitalizmin üretim ilişkilerinde iş gücünün nasıl bir meta haline geldiğini açıklamak amacıyla geliştirmiştir. Kapitalist sistemde, işçiler üretim sürecine katılırken, kendi iş gücünü satmaktadır. Bu süreçte işçiye ödenen ücret, onun iş gücünün değerini belirler. Ancak işçilerin ürettikleri değerin, ödedikleri ücretten daha fazla olduğunu söyleyen Marx, bu farkı "artık değer" olarak tanımlar.

Artık Değerin Temel Prensipleri

Artık değer teorisi, kapitalist üretim biçiminde işçinin emeği ve bu emeğin ürünü olan değerin kapitalistlere nasıl aktarıldığını açıklamaya çalışır. Temel prensipleri şunlardır:

1. **Değer ve Emeğin Rolü**: Marx, bir ürünün değerinin iş gücüyle belirlendiğini savunur. Bu, ürünün üretimi için harcanan emek süresi ile ölçülür. Ancak işçilerin üretim sürecinde ortaya koyduğu emek, yalnızca kendilerine ödenen ücret kadar değere sahiptir. Gerçek değer, işçilerin ürettikleri toplam değerden, onlara ödenen ücretin çıkarılmasıyla oluşur.

2. **Artık Değer ve Kar**: Kapitalistler, işçilerin emeği üzerinden kar elde eder. Yani işçilerin ürettiği değer, onlara ödenen ücretin çok daha ötesindedir. Bu fark, kapitalistler için bir kar kaynağıdır. Marx'a göre, bu durum, kapitalistlerin işçileri sömürmesi anlamına gelir. Kapitalist, işçiye ödediği ücretin sadece işçinin iş gücünün karşılığını verdiğini düşünür, ancak işçi daha fazlasını üretmektedir.

3. **Artık Değerin Kaynağı**: Artık değer, işçilerin çalışma süresinin ne kadarının onların yaşam masraflarını karşılamaya (yani, ücretlerine) gittiğine ve ne kadarının kapitalistlere kar olarak aktarıldığına bağlıdır. Bu fark, "artık zaman" (yani işçinin fazladan çalıştığı süre) ve "zorunlu zaman" (yani işçinin sadece hayatta kalabilmesi için gerekli süre) olarak ayrılır.

Artık Değer Teorisi Kimlere Aittir?

Artık değer teorisi, Karl Marx’a aittir. Marx, bu teoriyi, kapitalist toplumların yapısal sömürü ilişkilerini açıklamak amacıyla geliştirmiştir. Marx’ın, "Kapital" adlı eserinde detaylı bir şekilde işlediği bu teori, kapitalizmin doğasında bulunan eşitsiz güç dinamiklerini anlamak için temel bir araçtır. Marx’ın kapitalizm eleştirisinin merkezinde yer alan bu teori, onun ekonomi politik üzerindeki en büyük katkılarından biridir.

Marx, ekonomik ilişkileri daha geniş bir tarihsel ve toplumsal bağlamda analiz ederek, kapitalizmin işçileri sömüren doğasını açıkça ortaya koyar. Artık değer teorisi, bu bağlamda kapitalist sistemin işçi sınıfı üzerindeki etkilerini ve kapitalistlerin kar amacı güderek, emek sürecini nasıl yönettiğini anlamamıza yardımcı olur. Marx'ın artı değer teorisi, yalnızca ekonomik bir analiz olmanın ötesine geçer ve sınıf mücadelesinin temellerini atar.

Artık Değer Nasıl Hesaplanır?

Artık değeri hesaplamak için öncelikle işçinin üretim sürecinde geçirdiği toplam süreyi bilmek gerekir. Bu süre, işçinin “zorunlu” ve “artık” zamanlarına ayrılır. Zorunlu zaman, işçinin yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan süreyi ifade eder ve bu süre, işçinin ücretine denk gelir. Artık zaman ise, işçinin üretim sürecinde, kapitalistin kârına giden süredir.

Bir örnekle açıklamak gerekirse, bir işçi günde 8 saat çalışıyorsa ve bu işçinin yalnızca 4 saati kendi yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan süre ise, diğer 4 saat, yani fazladan çalıştığı süre, kapitaliste artı değer olarak aktarılır. Bu artı değer, kapitalistin kârını oluşturan unsurdur.

Artık Değerin Kapitalizmdeki Rolü

Artık değer, kapitalist ekonominin temel dinamiğini oluşturur. Kapitalistler, işçilerin emeğini, onları daha az ücretle çalıştırarak ve daha uzun süre çalıştırarak en üst düzeyde sömürür. Bu durum, üretim sürecinin sürdürülebilirliğini sağlar ve kapitalistlerin karlarını artırır.

Kapitalist ekonomilerde, artı değerin oluşturulması ve kapitalistlerin bu değeri elde etme yolları, genellikle daha fazla kar sağlamak amacıyla üretim koşullarını daha verimli hale getirme ya da işçi sınıfının emek gücünü daha verimli kullanma yoluyla gerçekleştirilir. Artık değerin sürekli olarak arttırılması amacıyla, kapitalist sistemde işçi sınıfının hakları genellikle göz ardı edilir ya da azaltılır.

Artık Değerin Eleştirisi ve Sosyalist Görüşler

Marx’ın Artık Değer Teorisi, kapitalizmin doğasına dair önemli eleştiriler sunar. Kapitalizmin, işçilerin emeği üzerinden kazanç elde ettiğini ve bu durumun işçi sınıfını sürekli olarak sömürdüğünü savunur. Bu bağlamda, artı değer yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda toplumsal ve politik bir eleştirinin de temelini oluşturur.

Sosyalist düşünce, Artık Değer Teorisi’ni esas alarak kapitalist üretim biçimlerinin adaletsizliğini vurgular ve işçilerin üretim sürecindeki paylarını artırmayı hedefler. Sosyalistler, üretim araçlarının kolektif olarak sahiplenilmesini ve işçilerin artı değeri kendilerinin almasını savunurlar. Böylece, kapitalistlerin bireysel çıkarları yerine, toplumsal refahın ön plana çıkarılması gerektiği görüşünü öne sürerler.

Sonuç

Artık Değer Teorisi, Karl Marx’ın kapitalizm eleştirisinin en önemli bileşenlerinden biridir ve kapitalist toplumdaki sınıf ilişkilerini anlamada önemli bir teorik araçtır. Marx, bu teori ile işçi sınıfının sömürüldüğünü ve kapitalistlerin bu sömürüyü sürekli kâr elde etme amacıyla yaptıklarını ortaya koyar. Artık değer, yalnızca bir ekonomik kavram olmanın ötesinde, toplumsal eşitsizliği ve sınıf mücadelesinin temellerini anlamak için kritik bir öneme sahiptir.