Ankara’nın en küçük arama kurtarma köpeği: ‘Leon’

EliteDizqn

Active member
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesindeki 4 köpek, uzman eğitmenler tarafınca eğitiliyor. Jack Russell cinsi Leon ile Belçika kurdu 2 yaşındaki ‘Rüzgar’ ve ‘Çakıl’ isimli köpekler doğal afetlerde canlı insan, Belçika kurdu kadavra köpeği ‘Boomer’ ise ceset arıyor. İtfaiye gruplarının en yakın çalışma arkadaşı olan köpekler, misyon aldıkları hadiselerde, bilhassa de zelzele daha sonrası yıkılan binaların enkazında hayat kurtarıyor.

25 SANTİM UZUNLUĞUNDA, 6 KİLO YÜKÜNDE

Leon, 6 kilo tartısı ve 25 santim uzunluğuyla öteki köpeklerin enkazda giremediği küçük delik ve aralıklara giriyor. Sahibi tarafınca 2 yaşında itfaiyeye teslim edilen, eğitilerek arama kurtarma köpeğine dönüştürülen ‘Leon’, 24 Ocak 2020’deki Elazığ zelzelesinde de bakılırsav aldı. ‘Leon’, öteki köpeklerle aşikâr aralıklarla eğitim ve tatbikatlara tabi tutularak her an nazaranve hazır tutuluyor.

‘KENDİSİ KÜÇÜK, YAPTIĞI İŞ BÜYÜK’

Ankara İtfaiyesi arama kurtarma köpekleri takım amiri Dinçer Gürbağ, ‘Küçük Enişte’ lakaplı Leon’un fazlaca yiğit yürekli, her şeye atlayan, gözü kara bir köpek olduğunu söyleyerek, “Herkes onu ‘Küçük Enişte’ olarak biliyor. Kendisi küçük fakat yaptığı iş hayli büyük. Zira kimi yerlerde girilemeyecek durumlar var, epey küçük noktalar var. Bizim ‘Küçük Enişte’ fare üzere oralarda gezip kazazedelerin yerlerini tespit etmemizde bize epey yardımcı oluyor. ‘Leon’ bizi keyifli edecek hayli işler yaptı. Türkiye’de ‘Küçük Enişte’nin benzerinde bir arama kurtarma köpeği yok. Türkiye’de tek. Biz köpeklerde hal aramıyoruz, yetenek arıyoruz. ‘Küçük Enişte’ bir konut köpeğiydi artık taşın, kayanın altında insan hayatı kurtarıyor” diye konuştu.

‘ENKAZ ALTINDA İNSAN KOKUSUNA ULAŞIYOR’

Gürbağ, Ankara İtfaiyesi olarak önemli ekipmanlarının bulunduğunu söyleyerek, “Fakat bunların hepsinde bizim başarılı olabilmemiz için olay yerinin izole edilmesi lazım; ses, koku ve gürültü manasında. O manada kazazedeye ulaşmamız fazlaca güç oluyor. Dünyadaki tüm kurtarma takımları için bu geçerli. Ancak köpeklerimizi o denli bir mentale sokuyoruz ki enkaz üzerinde ne olursa olsun bizim köpeğimiz aşağıdan gelen insan kokusuna ulaşıyor. Bu sayede ekipmanda harcadığımız vakti içeride kazazedenin kurtarılmasında harcıyoruz” dedi.