“Anadolu’dan Zanaatlar Avrupa’dan Tasarımlar” AB Projesi için Kısa Sinema Çekimleri Başlıyor

EliteDizqn

Active member
Türkiye Tasarım Vakfı’nın, Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB içinde Muhafaza ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı kapsamında finanse edilen, proje ortakları Brumen Foundation (Slovenya) ve Klasik Sanatlar Derneği (Türkiye) ile birlikte yürüttüğü “Kadim Anadolu Zanaatlarından Şimdiki Tasarımlara” başlıklı Avrupa Birliği projesinin faaliyetleri devam ediyor.

Kültürlerarası iş birliği çerçevesinde, kaybolma riski altındaki Anadolu zanaatlarını geleceğe taşımak için başlatılan bu proje ile, kadim pahaların yeni dizaynlarla birleştiği örneklerin Türkiye ve Avrupa’da yaygınlaştırması hedefleniyor. Proje kapsamında birinci evrede, alanında uzman şahıslardan oluşan Müşavere Şurası tarafınca Avrupa’da tanıtılmak üzere beş zanaat belirlendi.

Anadolu’nun Seçilen 5 Kadim Zanaatı

Proje kapsamında Avrupa’da tanıtılacak, Anadolu topraklarının kültürel mirasları içinde yer alan 5 zanaatın içerisinde;

• Kendine mahsus üretim ve süsleme teknikleriyle yüzsenelerdır kesintisiz sürdürülen ve hâlâ gelişime açık olan klâsik İznik çiniciliği,
  • Anadolu’da ‘sedefkârlık’ olarak da tanınan, ahşap yahut metal yüzeylere açılan oyuklara başta sedef olmak üzere bağa, fildişi üzere gereçlerin yerleştirilmesiyle gerçekleştirilen kakmacılık,
  • Anadolu’da ‘hakkâklık’ olarak da bilinen, sınır örnekleri ile çeşitli klâsik motiflerin taş yüzeylere el işçiliğiyle uygulanmasıyla ortaya koyulan taş işlemeciliği,
  • İnsanlık tarihinin bilinen en eski kumaş cinslerinden biri olan ve hayvansal lifler ile doğal boyalar kullanılarak icra edilen keçecilik,
  • Anadolu geleneklerinin kıymetli yansımalarından biri olan, günümüze kadar çeyiz kültürü aracılığıyla taşınan; pamuk ve yünün kumaşlar ortasına doldurularak ve saten yahut atlasla kaplanarak dikildiği yorgancılık bulunmaktadır.
Belirlenen zanaatların klasik bilgiyi günümüze uyarlamayı başarmış, etkin üretim yapan ustaları ile zanaatlarının inceliklerini, kullanılan gereç ve üretim tekniklerini anlattıkları kısa sinemalar çekilerek, Ağustos 2021’de başlayacak bu çekimler zanaatkârların İstanbul, Kütahya ve Konya’daki kendi atölyelerinde gerçekleştirilecek. Hazırlanacak belgesel sinemalar bir yandan zanaatların tanıtılmasını hedeflerken öteki yandan bu kadim ayrıntıların geleceğe aktarılması konusunda yenilikçi bir arşiv nazaranvi bakılırsacek. Projenin Anadolu zanaatlarının Avrupa’da tanıtılması ve yaygınlaştırılması gayesine paralel olarak kelam konusu sinemalar Avrupa’da tasarım alanında çalışan kişi ve kurumlarla paylaşılacak ve Türkiye Tasarım Vakfı’nın resmi toplumsal medya hesapları ile projenin internet sitesi üzerinden her insanın erişimine açık olacak.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı