EliteDizqn
Active member
Türkiye Tasarım Vakfı’nın, Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB içinde Muhafaza ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı kapsamında finanse edilen, proje ortakları Brumen Foundation (Slovenya) ve Klasik Sanatlar Derneği (Türkiye) ile birlikte yürüttüğü “Kadim Anadolu Zanaatlarından Şimdiki Tasarımlara” başlıklı Avrupa Birliği projesinin faaliyetleri devam ediyor.
Kültürlerarası iş birliği çerçevesinde, kaybolma riski altındaki Anadolu zanaatlarını geleceğe taşımak için başlatılan bu proje ile, kadim pahaların yeni dizaynlarla birleştiği örneklerin Türkiye ve Avrupa’da yaygınlaştırması hedefleniyor. Proje kapsamında birinci evrede, alanında uzman şahıslardan oluşan Müşavere Şurası tarafınca Avrupa’da tanıtılmak üzere beş zanaat belirlendi.
Anadolu’nun Seçilen 5 Kadim Zanaatı
Proje kapsamında Avrupa’da tanıtılacak, Anadolu topraklarının kültürel mirasları içinde yer alan 5 zanaatın içerisinde;
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Kültürlerarası iş birliği çerçevesinde, kaybolma riski altındaki Anadolu zanaatlarını geleceğe taşımak için başlatılan bu proje ile, kadim pahaların yeni dizaynlarla birleştiği örneklerin Türkiye ve Avrupa’da yaygınlaştırması hedefleniyor. Proje kapsamında birinci evrede, alanında uzman şahıslardan oluşan Müşavere Şurası tarafınca Avrupa’da tanıtılmak üzere beş zanaat belirlendi.
Anadolu’nun Seçilen 5 Kadim Zanaatı
Proje kapsamında Avrupa’da tanıtılacak, Anadolu topraklarının kültürel mirasları içinde yer alan 5 zanaatın içerisinde;
- Kendine mahsus üretim ve süsleme teknikleriyle yüzsenelerdır kesintisiz sürdürülen ve hâlâ gelişime açık olan klâsik İznik çiniciliği,
- Anadolu’da ‘sedefkârlık’ olarak da tanınan, ahşap yahut metal yüzeylere açılan oyuklara başta sedef olmak üzere bağa, fildişi üzere gereçlerin yerleştirilmesiyle gerçekleştirilen kakmacılık,
- Anadolu’da ‘hakkâklık’ olarak da bilinen, sınır örnekleri ile çeşitli klâsik motiflerin taş yüzeylere el işçiliğiyle uygulanmasıyla ortaya koyulan taş işlemeciliği,
- İnsanlık tarihinin bilinen en eski kumaş cinslerinden biri olan ve hayvansal lifler ile doğal boyalar kullanılarak icra edilen keçecilik,
- Anadolu geleneklerinin kıymetli yansımalarından biri olan, günümüze kadar çeyiz kültürü aracılığıyla taşınan; pamuk ve yünün kumaşlar ortasına doldurularak ve saten yahut atlasla kaplanarak dikildiği yorgancılık bulunmaktadır.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı