Altın Koza’da Onur Mükafatı alan Haluk Bilginer: Eğri vakit içinderda dik duranlara selâm olsun

EsraBetül

Member
Adana’da bu yıl 28’incisi düzenlenen Milletlerarası Altın Koza Sinema Festivali’nde, Volkan Severcan ve Dolunay Soysert’in sunumuyla Onur Mükafatları verildi. Onur mükafatlarını Şerif Sezer, Yavuz Turgul ve Haluk Bilginer aldı.

Mükafatını Türk Sineması’nın usta ismi Hale Soygazi ve Adana Büyükşehir Belediye Lideri Zeydan Karalar’ın elinden alan Haluk Bilginer’in konuşması geceye damga vurdu.

“DİK DURANLARA SELAM OLSUN”

Haluk Bilginer, yirmi yıl evvel bir röportajda söylemiş olduği “Bundan yirmi yıl daha sonraki Haluk Bilginer’i hayli kıskanıyorum. Kim bilir neler öğrenmiş olacak” kelamlarına ithafen konuşmasında “Yirmi yıl daha sonra buradayım, karşınızdayım. Bir yirmi yıl daha sonra neler öğreneceğimi hayli merak ediyorum. Hala buradaysam, size kelam veriyorum yirmi yıl daha sonra da buraya geleceğim” dedi ve konuşmasını şöyleki sürdürdü;

Türkiye’de sanat daima, ‘rağmen’ yapıla gelmiştir. Yasaklara karşın, sansüre karşın, engellenmeye karşın, olanaksızlıklara rağmen… Lakin ülkemizin sanatkarları, bu mahzurları aşarak, bu duvarları yıkarak dünya çapında ödül alan işler yapmayı becermişlerdir. Bu da sanatkarın inancı, inadı, direnci ve gerçeği söylemek için çabası… Adana Altın Koza Şenliği de öyle… 1969’dan beri mahzurlara karşı direnerek, bugünlere gelebilmiş itibarlı bir şenlik olmayı başarmıştır. Başta Zeydan Karalar’ın katkıları, destekçileri, gönüllüleri… Onlara şükranlarımı ve hürmetlerimi sunuyorum. Buradan ‘Onur Ödülü’ almak benim için büyük bir onur. Çok teşekkür ederim. Bu onuru 2 hayli sevdiğim ustayla paylaşıyor olmak, Yavuz Turgul ve Şerif Sezer ile paylaşıyor olmak benim için büyük bir onur. Sizlere epey teşekkür ederim. Eğri vakit içinderda dik duranlara selâm olsun.

Adana Büyükşehir Belediyesi Lideri Zeydan Karalar, merasimde yaptığı konuşmada sanatkarları, konukları ve onur mükafatı alan isimleri selâmladıktan daha sonra, “Tarihin, kültürün, sanatın, sinemanın, Karaoğlan’ın, Dadaloğlu’nun, Yaşar Kemal’in, Orhan Kemal’in, Yılmaz Güney’in kenti Adana’ya güzel geldiniz.” dedi.

Karalar, şunları söylemiş oldu:

“Adana’ya gelen konuklarımız, kentimize renk kattı. Nasıl ki Altın Koza Türkiye sinemasına, sinema sanayisine epey değerli katkı sağlıyorsa, siz pahalı sanatkarlarımızın Adana’ya gelmesi de Adana’yı şereflendirmesi de kentimize tıpkı biçimde katkı veriyor.

Altın Koza deyince elbette sinema şenliği akla gelir, Adana deyince de sinema akla gelir. Adana sinemasında da Türkiye sinemasında da Adana’nın üniversal bedelleri olan Yaşar Kemal’in, Orhan Kemal’in katkısı vardır. Yaşar Kemal’in Yılmaz Güney’i sinemaya teşvik etmiş olması, sinema sanatına sağladığı bir öteki kıymetli katkıdır. Bu kadar bedelli sanatçıyı yetiştiren bir kentin evlâdı olmaktan gurur ve onur duyuyorum. Yaşar Kemal’in, Orhan Kemal’in, Yılmaz Güney’in ve başka epeyce pahalı sanatkarların o kadar kıymetli katkısı var ki Adana’ya, tahminen biraz da bu niçinle kentimizin yüzü her vakit, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Lider Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği üzere aydınlığa dönük olmuştur. Bu yüzden de Adanalı olmaktan büyük memnunluk duyuyorum. Konuklarımıza kentimize geldikleri için bir kere daha teşekkürlerimi iletiyorum.”

Türk Sineması’nın usta ismi Şerif Sezer’e mükafatını, Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney takdim etti. Güney, ‘’Bu hoş ve şık arkadaşım bizim ve Türk sineması için fazlaca bedelli. Mükafatı kendisine verdiğim için ayrıyeten fazlaca memnunum.’’ dedi. Mükafatını almak için sahneye gelen Sezer’in heyecanını gizleyememesine seyirciler, onu ayakta alkışlayarak karşılık verdiler.

“BEN ÇOK ŞANSLI BİR OYUNCUYUM”

Şerif Sezer, hislerini şu biçimde lisana getirdi:

“Ben, epey şanslı bir oyuncuyum. Çok az sinemada oynadım lakin oynadığım tüm sinemalar epey âlâ sinemalar oldu. Yönetmenlerime, yapımcılarıma, bana bu rolleri veren herkese fazlaca teşekkür ediyorum. Ayrıyeten kaybettiğimiz şenlik yöneticisi Kadir Beycioğlu’nu anmak istiyorum. Altın Koza, benim için biraz da Kadir Beycioğlu demekti.”

Şenlikte Onur Ödülü’nü alan bir başka isim Yavuz Turgul, sıhhat problemlerinden dolayı geceye katılamadı. Usta direktörün mükafatını, kızı Nisan Turgul, Eşber Yağmurdereli ve Ali Haydar Bozkurt’tan aldı.