Almanya’da işten çıkarmalar: BASF, Çin ile dayanışma istiyor

Trendio

Active member

analiz

24.02.2023 18:23 itibariyle

BASF ve tüm sektör için kötü bir yılın ardından, dünyanın en büyük kimya şirketi Almanya’da büyük çapta işçi çıkarmak istiyor. Aynı zamanda, Çin’deki iddialı yatırım planlarına bağlı kalıyor.

Peter Sonnenberg, SWR tarafından

BASF patronu Martin Brudermüller’in geçen mali yılın değerlendirmesini yaparken sunduğu planlar, başka alternatif yokmuş gibi geliyordu. Almanya’da artan maliyetler, azalan talep ve giderek ağırlaşan bürokratik engellerden bahsederken konuşmasının sayısız yerinde “Çin”den bahsediyor.

Peter Sonnenberg

Peter Sonnenberg

Brudermüller’e göre, Avrupa’da kimyasal üretim büyük ölçüde düşerken, Çin’de pazar büyüyor. Kimya endüstrisi dördüncü çeyrekte dünya çapında yalnızca yüzde bir büyürken, Çin’deki artış önemli. Çin’in sıfır Covid politikasından ayrılması oradaki talebi artırıyor. Yılın ikinci yarısında, özellikle Çin’deki yakalama etkileri nedeniyle daha iyi sonuçların alınması bekleniyor. Çok kutuplu bir dünyada, müşteri yakınlığı yaratmak için Çin’deki taahhüdünüz yapılacak doğru şeydir. Bunu yaparken, stratejik olarak, daha sonra Uzak Doğu’ya üretim taşeronluğu için zemin hazırlıyor.

Rusya işi tam bir zarara dönüştü

Ve ekonomik bir bakış açısından, “Anilin” patronu (BASF çalışanlarının kendilerine verdiği adla) tüm bunlarda kesinlikle tamamen haksız değil. Sorulduğunda, “Orada yatırımların risksiz olduğunu söylemiyorum. Ancak gördüğümüz fırsatlar riskleri aşıyor” diyor.

Adam, şu anda Ukrayna’da savaş halinde olan ve dünya çapında giderek daha fazla izole olan başka bir otoriter devlete yatırım yaparak kötü bir deneyim yaşamıştı. Devlete ait şirketi Gazprom’un BASF’nin yan kuruluşu Wintershall-Dea’ya milyarlarca borcu olan Rusya da o sırada fırsatlar ve riskler sunuyordu – buradaki sonuç tam bir kayıptı. Brudermüller, “Evet, en kötü durumda, Çin’de tam bir başarısızlık da düşünülebilir, ancak bu, tüm küresel ekonomik sistemin artık işlemeyeceği ve o zaman her şeyin birdenbire farklı olacağı anlamına gelir” dedi.

BASF CEO’su Martin Brudermüller ve CFO’su Hans-Ulrich Engel, Ludwigshafen’deki bilanço basın toplantısında.

Resim: SWR

BASF Rusya’ya yatırım yaptığında, Vladimir Putin’in yakında Ukrayna’ya karşı bir saldırı savaşı başlatacağı da net değildi. Aynı şekilde Çin ile diplomatik ilişkilerin yakın gelecekte nasıl gelişeceğini şu anda kimse öngöremiyor. Alternatifler, örneğin ABD’de daha güçlü bir taahhüt, yönetim kurulunda ve ayrıca dış uzmanlarla kapsamlı bir şekilde tartışıldı ve ardından çoğunluk, bir Alman şirketinin şimdiye kadar yaptığı en büyük yatırım olan Çin’e on milyar avro yatırım yapmaya karar verdi. Çin Çin’de üretilmiştir. Şimdi bu para uzun zamandır yolda, Zhanjiang tesisindeki altyapıya ve yeni çalışanlara aktı.

CEO, “Şimdi frene basmak herkesin kafasını karıştırır,” diyor ve teoriyi gazetecilerle dolu bir odaya koyuyor: “Çin’de iş olmasaydı, burada gerekli yeniden yapılanma hiç mümkün olmazdı – bana bir yatırım amaçlı gayrimenkul söyleyin. Avrupa’dan para kazanabileceğimiz bir yer.”

“Acı Kararlar”

Küresel şirketler, Alman kimya endüstrisinin büyük çoğunluğunu oluşturan orta ve küçük ölçekli şirketlere göre çok daha kolay bir şekilde yurt dışına taşeronluk yapabilmektedir. Alman Kimya Endüstrisi Derneği’nden (VCI) Josefin Altrichter, korkulan gaz kıtlığının kışın gerçekleşmemesine rağmen, “stratejik olarak, birçok şirket artık bir iş yeri olarak Almanya için sancılı kararlar almak zorunda kalıyor” diyor. Sektördeki sipariş defterleri yine dolmadı: “2022’nin ikinci yarısında şirketimizin birçok müşterisi üretimi kesti ve daha az kimyasal sipariş etti. Sipariş alımı düşüyor. Yüksek enflasyon da satın alma ve yatırım yapma havasını bozuyor.” derneğe göre.

BASF’nin Çin faaliyetleriyle ilgili olarak Altrichter şunları söylüyor: “Çin’in dünya kimya pazarındaki büyük payı ve artan yenilikçi gücü göz önüne alındığında, büyük şirketler Çin’de var olmaktan vazgeçemez.” Ve ayrıca: “Politikacılar, yeni AB serbest ticaret anlaşmaları ve yeni ortaklarla hammadde anlaşmaları için daha fazla kampanya yürütürlerse, şirketleri tek tek ülkelere olan bağımlılıklarını azaltmada destekleyebilirler.”

Özellikle Ludwigshafen’de büyük çaplı işten çıkarmalar

Öte yandan BASF iş konseyi, “burada, Avrupa’nın kalbinde güçlü kimyasal üretimi sürdürme ve sürdürülebilir ürünlerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasında öncü bir rol üstlenme” çağrısında bulunuyor! Çin’de, ABD’de veya dünyanın herhangi bir yerinde değil. Konumları güvence altına almak, karı maksimize etmekten önce gelir!” Çin planlarına, özellikle geleneksel Ludwigshafen tesisinde büyük tasarruflar ve ciddi işten çıkarmalar eşlik ediyor. 2024’ten itibaren yıllık 500 milyon avroluk tasarrufun yaklaşık yarısı burada gerçekleştirilecek. Grup 4.200 kişiyi işten çıkarmak istiyor. Ancak, tüm lokasyonlarda aynı anda yeni işler yaratılacağı için, bugüne göre 2.600 daha az iş olması gerekiyor.

İş konseyi başkanı Sinischa Horvat, Ludwigshafen’de ciddi bir vasıflı işçi kıtlığı olduğu için iş kayıplarının bir sorun olmadığını söyledi: herkese ihtiyaç vardı. Ancak bu, BASF yönetim kurulu tarafından doğrulanmadı. Doğal dalgalanma yoluyla birçok şeyi düzenleme ve grubun başka yerlerinde pozisyonları elenen çok sayıda çalışanı kullanma planları var. İstihdam garantisi yoktu.

Ludwigshafen’deki çeşitli üretim tesislerinin kapatılması, aynı zamanda CO2 emisyonlarını önemli ölçüde azaltma hedefi için ilk kıvılcımdır. Bu, emisyonları yılda 0,9 milyon ton azaltacaktır. Bu, BASF’nin küresel CO2 emisyonlarında yaklaşık yüzde 4’lük bir azalmaya karşılık geliyor. Büyük büyüklükte bir enerjisel dönüşüm tarafından takip edilecek bir başlangıç. Grup kendisini doğal gazdan daha da bağımsız hale getirdikten sonra, ısı pompalarının kullanımı, karbon ayrıştırma ve depolama ve ayrıca yeşil hidrojen kullanımı birkaç adım izleyecektir. 2045’e kadar, Ludwigshafen bir “net sıfır emisyon yeri” olmalıdır.

Hissedarların geri adım atmasına gerek yok

Bütün bunlardan önce beklenen ama tatmin edici olmayan bir bilanço geldi. Ukrayna’daki savaşın şekillendirdiği ve enerji ve hammadde fiyatlarındaki büyük artışların şekillendirdiği bir ortamda BASF dirençli olduğunu göstermişti ve yine de kayıplara katlanmak zorundaydı. 2022 yılında faaliyet sonucu bir önceki yıla göre yüzde 11,5 azalarak 6,9 milyar avro oldu. 3,2 milyar avroluk ek enerji maliyeti sonuca ağırlık verdi. Artışın yüzde 84’ü Avrupa’ya ve esas olarak Ludwigshafen sahasına atfedilebilir. Satışların yüzde 11,1’lik artışla 87,3 milyar avroya yükselmesi, esas olarak artan maliyetler sonucu oluşan fiyat artışlarından kaynaklanmaktadır.

Bununla birlikte BASF Yönetim Kurulu, hissedarlarına hisse başına 3,40 Euro temettü teklif edeceğini açıkladı. BASF’nin dediği gibi, bu “yüzde 7,3’lük yüksek bir temettü verimi” ile sonuçlanacaktı. Gelecekteki işlerin finansmanına yapılan bir yatırım veya başka bir deyişle: BASF hisse fiyatının daha fazla düşmesini önleme girişimi.

BASF CEO’su Martin Brudermüller, 2023’ün ikinci yarısında, özellikle Çin’den gelen yakalama etkilerinin bir sonucu olarak ekonomik ortamın canlanmasını ve faaliyet sonucunun iyileşmesini bekliyor. Bir konum olarak Almanya’nın geleceği sorulduğunda, kimya müdürü cesaret verdi: “Almanya hatalar yaptı ve uluslararası gelişmelerin gerisinde kalıyor, ancak şimdi uyanırsak, konum yine de kurtarılabilir.”