Âlemlere Rahmet Memleketler arası Kısa Sinema Festivali’nden Oliver Laxe Geçti

EliteDizqn

Active member
22- 27 Kasım tarihleri içinde düzenlenen 7. Âlemlere Rahmet Memleketler arası Kısa Sinema Festivali’nin sanayi kısmı olan

Son Taslak kapsamında “You All Are Captains”, “Mimosas” ve “Fire will Come” üzere sinemalarıyla tanıdığımız İspanyol direktör Oliver Laxe, ustalık sınıfı aktifliği gerçekleştirdi.

25 Ekim Perşembe günü, Atlas 1948 Sineması’nda düzenlenen aktiflikte İspanyol direktör tecrübelerini aktardı ve izleyicilerin sorularını yanıtladı. Aktifliğin moderatörlüğünü ise Son Taslak Yöneticisi Belkıs Bayrak yaptı.

“Ustaların bu işi dini eğitimsel hisler ve inançla yapıyorlardı”

Üç uzun metraj sinemasının prömiyerini Cannes Sinema Festivali’nde yapan ve üç sinemasıyla de Cannes’den ödül kazanan Laxe kelamlarına birinci vakit içinderda ustaların yaptığı sinema ile gençlerin yaptığı sinemayı ustalıkla olmadığını düşündüğünü lisana getirerek başladı. Bir aktörün işini kalbiyle yapması gerektiğini, bu işi yapan şahısların karşısındaki insanlarda bir şey uyandırması gerektiğinin altını çizen direktör, evvelden bu işlerin daha önemli olduğunu, ustaların bu işi dini eğitimsel hisler ve inançla yaptıklarını vurguladı.

“Yolunuza bir çocuk olarak devam ettiğinizde endişeleriniz olmuyor, inancınız oluyor”

Muvaffakiyetinin sırrının kendisinin değişmemesinden ve paklığını hala müdafaası olduğundan bahseden Oliver Laxe; “Hala bir çocuk olarak yoluma devam ediyorum. Yolunuza bir çocuk olarak devam ettiğinizde kaygılarınız olmuyor, inancınız oluyor. Benim buradaki arkadaşlarıma tavsiyem içlerindeki çocukla ilişkiyi kurabilirlerse faydalı olur.” dedi. Sinemasının ontolojisinin daha hayli imgeye dayalı olduğunu, sinema hayatına 16 mm bir kamera ile başladığını ve bu müddet ortasında büyüyerek ve olgunlaşarak yoluna devam ettiğini paylaşan Laxe, şu an yaptığı sinemanın hislerini ve niyetlerini sinema aracılığıyla başındaki birtakım şeyleri kapatmak olduğunu lisana getirdi. Sinemasındaki kaynakların bilhassa aile ve kırsal köylüler olduğunu da belirten Laxe, sinemasının yakalamak istediği o saf yaşantı olduğunu anlattı ve kelamlarına; “Bunu sanat manası ile ve şahsi manada yapıyorum. O hayata dönüş manasına geliyor benim için. örneğin benim en büyük örneklerimden biri benim büyükannem. Onun anlattıklarından birtakım şeyler yakalıyorum. O ses tonundan fazlaca şey çıkarıyorum. Bu açıdan bakınca köylülerin ve anonimlerin yüzlerine baktığınızda hissettiklerimi sinemaya işlemeyi seviyorum” dedi.

Belkıs Bayrak’ın; “Öze dönmek ve ritmi durdurmak mı istiyorsun?” sorusu üzerine başarılı direktör; “Şu an baktığınızda beşerler bu biçimdedaki hislerini yitirmiş durumda. Ancak hala bunlar vakit ortasında karşılaştığınız beşerler. Sizler üzere kültürü oturmuş ülkelerde bu insanlardan fazlaca var. Beşerler bana soruyor; ‘niçin dijital kamera ile çekim yapıyorsun?’ diye. Ben de ‘İçimde bulunduğum devri temsil ediyorum.” diye karşılık veriyorum.” dedi. “Biroldukça sanatkarda geçmiş gelecek çarpışmaları var. Bu noktada benim eskiye dönük yaşama isteğim ile içerisinde bulunduğumuz periyot bana müsaade vermediğinde burada bir nostalji doğuyor.” diye kelamlarına ekleyen Laxe; her seferinde sinemasını nostaljiyi azaltarak devam ettiğini, ortasında bulunduğumuz devri öğrendikçe nostaljiyi kaybetmeye başladığını da ekledi.

“Mimozalar sinemasını bir sinemacı olarak denemeden ölemezdim.”

7. Alemlere Rahmet Milletlerarası Kısa Sinema Festivali’nin açılış sineması olan “Mimozalar” sinemasını yaparken ki motivasyonuyla ilgili soruya da “Birfazlaca şey var. İnanç üzerine bir sinema yapmak istiyordum. Bütün hoşuma giden sinemaları düşündüm. Tarkovski, Rossellini üzere direktörlerin sinemalarını düşünüyordum. Benim için örnek teşkil ettiler. Yapımcıma inanç üzerine bir sinema çekmek istediğimi söylemiş olduğimde; ‘Bunu nasıl yapacağız? Müslümanlarla ilgili bir sinema olduğu için bu bir kamikaze olabilir.’ dedi. Tehlikeli bir sinema olduğunu biliyordum. Lakin bunu üstlendim. Ben bu biçimdeyim benim hoşuma giden bu. Bunu yaparken bir sinemacı olarak denemeden ölemezdim. Ben bu biçimdeyim değişemiyorum. Bu çeşit bir sinema isteğim vardı. İnançsal olarak sinema yaparak bunu hatırlatmak istedim. Sinemanın bir tarafında bir ışık bir de karanlık gölgede kalan bir tarafı var. Orada sinema imalcisi olarak dikkat etmek gereken nokta bunu hissettirmek söylememek. Sen bir sinema imalcisi olarak fikirlerin olabilir fakat bunu yaparken parmak izlerini silmen gerekli. Kafandakiler oraya yansımasın. İdeolojik olmasın. O yüzden burada istikrar kurulmalı.” diye karşılık verdi.

“Şu an dünya sinema topluluğunda kuraklık var.”

Son olarak bir sinemacı olarak herkes üzere yüzmeyi öğrendiğini, olgunlaştığını ve bunun yanı sıra anlatım lisanını fazlaca da farklı hale getirmek istemediğini belirten Laxe; “Benim çalışma halimde birtakım meczupluklar var. Bu yaptığım sinemaların meczupluk taşımasına sebep oluyor ve kurgumun dışına çıkarıyor. Sinema beni denetim ediyor. Sinemalarımda biroldukca yanılgı var. Bu kusurlar size karizmatik gelebilir. Ben de bu biçimde düşünüyorum. Sinemam oradan güç alıyor. Hepimiz tıpkı sineması yaparsak fabrikasyon sanatına dönüşür. Benim sinemalarım o yüzden biraz değişik. Şu an dünya sinema topluluğunda kuraklık var. O yüzden benimkilerdeki farkındalık yardımıyla bu kuraklık görünmüyor.” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı