Afganistan’ı terk eden müzikçi Aryana Sayeed, ülkesindeki bayanlara seslendi: Vazgeçmeyin

EliteDizqn

Active member
Taliban, başşehir Kabil’i aldıktan ve misyondaki hükümeti devirdikten daha sonra Afganistan’ın denetimini de fiilen ele geçirdi. Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk ederken, yeni rejimden kaçan binlerce kişi de ülkeden ayrılabilmek için için Kabil havaalanına koştu.

Ülkedeki ilerleyişi giderek sürat kazanan Taliban’ın ele geçirdiği bölgelerden bilhassa bayanlara, sanatkarlara ve merkezî rejimle irtibatları olan şahıslara yönelik şiddet haberleri gelirken, Afganistan’dan da önemli bir göç dalgası da başlamış durumda.

Afganistan’ın ünlü bayan pop yıldızı Aryana Sayeed de yüzlerce kişinin bindiği uçakla ülkesinden ayrılarak Türkiye’ye gelen isimlerdendi. Sayeed, ülkesinde yaşananların akabinde evvel Türkiye’ye geldi, akabinde ABD’ye gitti.

“İNSANLAR UÇAKLARA BİNMEK İÇİN AKIN ETTİ”

Yaşadığı güçlü süreci Reuters’a anlatan Aryana Sayeed, “Taliban’ın her an Kabil’e girebileceği söylendi. Havaalanına gittik süreçler için bekliyorduk, birden teğe silah sesleri duyduk. Güvenlik nazaranvlileri de dahil tüm çalışanlar havaalanını terk etti. Beşerler koşturmaya ve uçaklara binmek için akın etmeye başladı” tabirlerini kullandı.

“YILLARCA TALİBAN’A KARŞI DURDUM”

Sayeed kelamlarına şöyleki devam etti:

“Bildiğiniz üzere ben senelerca Taliban’a karşı durdum, onlara karşı olduğumu gösteren iletiler verdim. Bu yüzden ya beni gelip yakalarlarsa diye gerçekten korktum. Bu benim ve nişanlımın sonu olurdu. Afganistan’dan canlı bir biçimde çıkabildiğim için fazlaca memnunum. Şu an Washington’dayım lakin olağan hissetmiyorum, sarsılmış durumdayım.”

“KADINLAR VAZGEÇMESİN”

“Tüm bunları yaşamak zorunda kaldığıma inanamıyorum. Bunu hak ettiğimi düşünmüyorum” diyen Sayeed, “Bir insanın müzik yapması, müzik söylemesi niye büyük bir günah ki, niye bu biçimde bir muameleye maruz kalıyorum. İsmine konuştuğum tüm Afgan bayanlar için yalnızca temel hakları talep ediyorum. Bayanlara şunu söylemek istiyorum: Vazgeçmeyin. Sokağa çıkıp hak arayan bayanları gördüm. Buna devam etmelerini ve çabayı bırakmamalarını istiyorum” diye konuştu.