Afganistan’da soğuk hava dalgası: Afganistan aşırı soğukla mücadele ediyor

Trendio

Active member
Durum: 20.01.2023 12:07

Afganistan günlerdir aşırı soğuktan mustarip: Bazen -30 derecenin altındaki sıcaklıklarla, şimdiye kadar neredeyse 80 kişi öldü. Buna yoksulluk ve açlık ve yardım kuruluşlarının zor koşulları da ekleniyor.

Peter Horning

Kızılay yardım kuruluşu binasının önünde birçok kadınla birlikte duruyor: On çocuk annesi Shila. Genellikle bakkaliye ihtiyacı olan en önemli şeydir. Ama şimdi yakacak odun: “Bunu karşılayamayız, kışın evimizi ısıtmak için yakacak odun almak. Evimizde kalorifer bile yok” diyor Afgan haber kanalı Tolonews’e.

Bir yerde sıcaklık bul

Bunlar, Afganistan’ın soğuk kışları için bile alışılmadık sıcaklıklar: Kabil’de geceleri -18 dereceye düşebilir, Afganistan’ın orta ve kuzeyindeki başka yerlerde eksi 30 derecenin oldukça altındadır. Herkes bir yerlerde – kamp ateşleri ve sobalarla – sıcaklık bulmaya çalışır. İmkanı olanların elinde bir gaz tüpü ve küçük bir brülör var.

Afgan hava durumu ajansı sözcüsü, soğuk havanın ülkeyi kasıp kavurduğunu ve önümüzdeki haftaya kadar süreceğini söyledi.

Soğuktan yaklaşık 80 kişi öldü

Afganistan Afet Yönetimi Bakanlığı sözcüsü Shafiullah Rahimi, son on gün içinde aşırı soğuktan yaklaşık 80 kişinin öldüğünü söyledi. 75.000’den fazla çiftlik hayvanı, keçi, inek ve kuzu öldü.

Rahimi, hızlı yardımın artık öncelik olduğunu söylüyor. “Bakanlığımız, diğer devlet kurumlarıyla işbirliği içinde en az bir milyon kişiye gıda ve nakit yardımında bulundu.”

Birçoğu zaten acı çekiyor

Soğuk hava büyüsü, birçok insanın halihazırda ihtiyaç sahibi olduğu bir zamanda Afganistan’ı vuruyor. Milyonlarca insan yetersiz besleniyor, çoğu açlıktan ölüyor. Taliban iktidara geldiğinden beri ülkeye önemli ölçüde daha az uluslararası yardım geldi.

Radikal İslamcılar yaklaşık dört hafta önce kadınların yardım kuruluşlarında çalışmasını yasakladı. Alman Dünya Açlık Yardımı’ndan Rina Mattinson, bunun halka yardım etmeyi çok daha zorlaştırdığını söylüyor. “Ekonomik durum zor ve sanırım birisi en yoksulları doyurmak için yoksullardan çalmak gerektiğini söyledi. Çünkü yeterli yardım yok.”

yardım kuruluşlarının sorunları

Ülkedeki diğer birçok STK gibi Deutsche Welthungerhilfe de Taliban yasaklandıktan sonra faaliyetlerini geçici olarak askıya aldı. Kadınlar olmadan yardım adil bir şekilde dağıtılamaz, bu açık ama insani yardım çalışanları için son derece zor bir durum.

Mattinson, “Bunun, çocukların bu hafta yiyecek bir şey alamayacakları anlamına geldiğinin çok farkındayım,” dedi. “Ancak Taliban bizi bir karar vermemiz gereken bir konuma getirdi: Bu ay sınırlı sayıda insana yardım edip her şeyin değişeceğini umarak sonuçlarına katlanmayacak mıyız? Yoksa olacakları kabul mü edeceğiz? olur ve nüfusun yarısı, yani kadınlar süresiz olarak bu durumda mı kalır?”

Soğuk dalga devam ediyor

Alman diplomatlara göre, şimdi bu soğuk dönemde Taliban’ın son yasaklarını nihayet yeniden gözden geçirmesinin zamanı geldi – böylece uluslararası yardım kuruluşları ihtiyacı olan tüm Afganlara bir kez daha yardım edebilir.

Her durumda, soğuk dalga devam ediyor. Bu hafta sonu sıcaklıkların -35 dereceye kadar düşmesi bekleniyor.

Afganistan’da soğuk hava dalgası

Peter Hornung, Kuzey Almanya, 20.1.2023 11:21