Afganistan: Kadınların giriş sınavlarına girmesi yasaklandı

Trendio

Active member
Durum: 28.01.2023 21:18

Resmi üniversite yasağının ardından sıradaki adım Afganistan’da kadınların okumasını engellemek: Taliban üniversitelere kadınları giriş sınavlarından hariç tutma talimatı verdi.

Afganistan’da Yüksek Öğrenim Bakanlığı, özel ve devlet üniversitelerine gelecek akademik yıl için giriş sınavlarına kadınları kabul etmemeleri talimatını veren bir yazı yayınladı. Bu, Afgan haber kanalı Tolonews tarafından bildirildi. Yüksek Öğrenim Bakanlığı yetkilileri de bunu doğruladı.

Taliban, Aralık ayında kadınlara uygulanan üniversite yasağının tekrar kaldırılabileceğine dair umutları söndürüyor. Ülkede protestolar oldu. Hem Batılı hem de Müslüman ülkeler de dahil olmak üzere diğer birçok ülke yasağı sert bir şekilde kınadı. BM Genel Sekreteri António Guterres de Taliban’a yasağı kaldırması çağrısında bulunmuştu.

Kadın hakları ciddi şekilde kısıtlanıyor

İslamcılar, Ağustos 2021’de Afganistan’da yeniden iktidara geldiklerinden beri, özellikle eğitim alanında kadınların haklarını büyük ölçüde kısıtladılar. Birincisi, altıncı sınıftan sonra kızların okula gitmesini yasakladılar. Taliban, kadınların artık üniversiteye gitmesine izin verilmemesini, kız öğrencilerin genellikle düzgün bir şekilde örtünmemeleri ve kadın ve erkeklerin birlikte eğitim almasıyla haklı çıkardı.