AB fonları olmayan İngiliz kuruluşları: “Yaklaşık yarısı çökecek”

Trendio

Active member
Durum: 14.03.2023 20:49

Birleşik Krallık’taki yardım kuruluşları, AB sosyal fonundan milyarlarca dolar aldı. Ancak Brexit nedeniyle fonlama Nisan’da sona eriyor ve Londra boşluğu doldurmuyor. Birçok kuruluş muhtemelen ölecek.

Yazan: Christoph Prössl, ARD Studio London

Ross Anderson, son sekiz aydır Kuzey İrlanda’nın Belfast yakınlarındaki Lisburn’deki Action Mental Health yardım kuruluşunun kurslarına ve konsültasyonlarına geliyor. Genç adam depresyon ve anksiyete bozukluklarından muzdariptir. Burada çeşitli kurslara katıldı.

Christoph Proessl

Christoph Proessl
ARD Stüdyo Londra

Teklif, “stresle nasıl başa çıkarım”dan temel bilgisayar bilgisine ve okuma yazma bilmeyen insanlar için kurslara kadar uzanıyor. Yardım kuruluşunun teklifleri olmasaydı çok şey kaçıracağını söyleyen Anderson, “İnsanlarla konuşmak için daha az özgüvenim olurdu, hayatımda daha az yapı olurdu. Akıl sağlığım söz konusu olduğunda, yine de olurdum. uçurumda ve her an bitebilir. Bu bana bir gelecek veriyor.”

Johnson aynı miktarda finansman sözü verdi

Ancak gelecek, kalın bir soru işaretiyle işaretlenmiştir. Mart ayının sonunda, Birleşik Krallık için Avrupa Sosyal Fonu’nun bir AB destek programı sona erecek. Örgüt bu araç aracılığıyla dört milyon avrodan fazla para aldı. Boris Johnson yönetimindeki İngiliz hükümeti, İngiliz devletinin gelecekte bu sübvansiyonların aynı miktarını ödeyeceğine söz vermişti.

Ancak, finansman döneminin sona ermesinden sadece birkaç gün önce, Action Mental Health CEO’su David Babington, Kuzey İrlanda’daki 10 tesisli kuruluşun ne kadar para alacağını veya herhangi bir şey alıp alamayacağını bilmiyor. Tekliflerin ciddi şekilde düşürülmesi gerekeceğinden korkuyor.

Ross Anderson (solda) aylardır yardım kuruluşu Action Mental Health’in kurslarına ve konsültasyonlarına geliyor. Genel müdür David Babington, fon almaya devam edip etmeyeceğini ve mevcut programına devam edip etmeyeceğini bilmiyor.

Resim: ARD Studio Londra

belirsizlik çok büyük

Babington, “Her gün 1.000 kişiye bakıyoruz ve artık gelemeyecekleri bir risk var. Birçoğu nereye gideceğini bilemez” diyor. Hastaları kendilerine yönlendirecek olan NHS’yi oluşturan beş kuruluşla yakın çalıştıklarını da ekliyor. NHS personeli insanlarla başka ne yapacaklarını bilemez.

Belirsizlik çok büyük, sadece yardım kuruluşu Action Mental Health için değil. Kuzey İrlanda’da 1.700 kişinin çalıştığı toplam 67 tesisin yanı sıra Galler, İngiltere ve İskoçya’daki çok sayıda tesis etkilendi.

“Artık biliyoruz: Bu olmayacak”

2014’ten bu yana Birleşik Krallık’taki kuruluşlar toplamda 5 milyar Euro’dan fazla para aldı. Andrew Irvine, Doğu Belfast Misyonu yardım kuruluşunun İcra Direktörüdür.

Yaklaşık 22 farklı kuruluş için devlet kurumlarıyla röportaj yaptı ve şunları söyledi:

Boris Johnson yönetimindeki Birleşik Krallık hükümeti, bir Birleşik Krallık fonunun AB ödemelerinin yerini alacağına söz vermişti – yüzde 100. Şimdi biliyoruz: Bu olmayacak.
Promosyon, sosyal yardım ödemelerinden daha ucuz

Gelecek yıl, Kuzey İrlanda için bu yeni fondan sadece yaklaşık 22-26 milyon Avro elde edilebilir. Yani yüzde 50 azalma var. Irvine, yardım kuruluşlarının yaklaşık yarısının çökeceğinden korkuyor. Kendisi 100 kadar çalışanından 14’ünü işten çıkarmak zorunda kaldı ve bunu daha fazlası da takip edebilir.

Doğu Belfast Misyonu öncelikle barınma, mesleki eğitim ve iş arama konusunda destek sağlamakla ilgilenir – ve bu, şehrin işsizliğin çok yüksek olduğu bir bölgesinde. Irvine hükümetin cehaletine kızıyor: “Birine iş bulmak bize 700 avroya mal oluyor. Bunu yapmayı bırakıp bunun yerine çok daha pahalı olan sosyal yardım ödemek mantıklı değil.”

Belfast’ın bu bölgesinde paramiliter ve suç gruplarının etkisi de çok yüksek. “Hapishanedeki birine bakmak da pahalı. Hiç mantıklı değil.” David Babington, Action Mental Health örgütünün çalışmasının devlete yılda yaklaşık 80 milyon avro tasarruf sağladığını hesapladı. Siyasette hayal kırıklığına uğradı.

Bölgesel hükümet olmadan Kuzey İrlanda

Daha da kötüsü, şu anda Kuzey İrlanda’da bölgesel bir hükümet yok. Bir parti, sendikacı DUP, hükümetin kurulmasını engelliyor. Bir hükümete girişi kendi başına şartlı hale getiriyor ve Başbakan Rishi Sunak’ın AB ile az önce vardığı bir anlaşma olan Windsor Çerçevesinin onayını bekliyor.

Babington, “Bir hükümet olsaydı, belki en azından geçici bir çözüm bulabilirdik” diyor. “Londra bizi bir yan olay olarak görüyor, hizmet ettiklerimiz gibi unutulduk. Bu çok üzücü.”

Birleşik Krallık için AB sosyal fonunun süresi doluyor

Christoph Prössl, ARD Londra, şu anda Belfast, 14 Mart 2023 11:18