9. Boğaziçi Sinema Şenliği’nde mükafatlar sahiplerini buldu

EliteDizqn

Active member
Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafınca, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün katkıları, TRT’nin Kurumsal İş İştiraki, Beyoğlu Belediyesinin Kurumsal mesken sahipliğinde düzenlenen şenlik, Atlas Sineması’nda gerçekleştirilen ödül merasimiyle bitmiş oldu.

Açılışını Bosnalı direktör Danis Tanoviç’in “Not So Friendly Neighbourhood Affair” sinemasıyla yapan ve 23-30 Ekim tarihleri içinde sinemaseverlerle buluşan şenliğin ödül merasiminde, “Ulusal Kısa Kurmaca”, “Ulusal Kısa Belgesel”, “Uluslararası Kısa Kurmaca” ve “Uluslararası Kısa Belgesel” sinema müsabakalarının kazananları belirtildi.

Şenliğin Artistik Yöneticisi Emrah Kılıç, merasimin açılışında yaptığı konuşmada, şenliğe katkıda bulunan herkese teşekkür ederek, yorucu lakin başarılı bir şenlik gerçekleştirdikleri değerlendirmesini yaptı.

Bir şenlik düzenlemenin çok güç olduğuna değinen Kılıç, “Dışarıdan kolay ve eğlenceli gözükebiliyor. Lakin işin içine girdiğinizde hayli fazla emek, hayli fazla uğraş, gerilim var. Umarım 10. yılımızda sizin karşınıza keyifli olarak çıkarız ve özel bir şenlik hazırlayacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Boğaziçi Sinema Şenliği Lideri Ogün Şanlıer, törilk öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Sinemayla dolu epey hoş bir hafta geçirdik. Salonların doluluk oranları yüzde 90’a ulaştı ve biroldukça gösterimimiz kapalı gişe oynadı. Bu bize sevindirici bir gelişme” diye konuştu.

Merasimde ayrıyeten onur mükafatını Meksikalı direktör Carlos Reygadas’a takdim eden Şanlıer, Reygadas’ı “Zaman, ahlak, insan ve insanlığın medeniyetle olan imtihanındaki mağlubiyetleriyle izleyicisine cesurca bir tecrübe yaşatan Meksika sinemasının ve çağdaş sinemanın en değerli temsilcisi” tabirleriyle tanımladı.

Reygadas, mükafatı aldıktan daha sonra “Teşekkür etmekten diğer bir şey söylemeyeceğim, herkese teşekkür etmek istiyorum. Zira kendimi Türkiye’de neredeyse ikinci konutumda üzere hissediyorum” dedi.

YILIN EN UYGUN SİNEMASI, “BAĞLILIK HASAN” SEÇİLDİ

Ulusal Uzun Metraj Sinema Müsabakası’nda “Yılın En Âlâ Filmi”, Türkiye’nin 94. Akademi Ödülleri’ndeki (Oscar) adayı olarak belirlenen Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği “Bağlılık Hasan” isimli imal seçildi.

Direktörler Çiğdem Vitrinel, Fazilet Tepegöz, oyuncu Vildan Atasever ve imaj direktörü Gökhan Atılmış’tan oluşan Ulusal Uzun Metraj Sinema Yarış heyeti lideri direktör Reis Çelik, münasebet olarak, “Seçimi yapmak zordu. Bir direktör ya da bir sinema, kendi inancını bile karşısına koyup sorgulayacak kadar güçlü bakabilmeli ve insanın derinliğine ve dünyanın yarattığı bütün kültüre bir katkı koymalı. Bütün sinemalarda bu var ancak dahasını aradık ve bunu ‘Bağlılık Hasan’ sinemasında bulduk” açıklamasını yaptı.

Semih Kaplanoğlu ise mükafatı aldıktan daha sonra şunları kaydetti:

“Reis Çelik ve heyete, şenliği gerçekleştirenlere, eşime, ortak yapımcıma ve sinemada emeği geçen bütün arkadaşlarıma hayli teşekkür ediyorum. Günümüzde sinema yapmak, tüketilmesi sıkıntı sinemalar yapmak zorlaşıyor. Kültür sanayisi bize her şeyi unutturuyor. Perdeler koyarak görmemizi zorlaştırıyor. Biz her vakit gerçeğin peşindeyiz. Emelimiz, insanın gerçeğine ve ruhuna seyahat, temas etmektir. Umarım sinema izleyen herkese geçer. Oyunculara da hayli teşekkür ediyorum.”

“En Uygun Senaryo” ödülünün de sahibi olan “Bağlılık Hasan” sinemasının yanı sıra Ulusal Uzun Metraj Sinema Müsabakası’nda “Koridor” sinemasındaki rolüyle “En Uygun Bayan Oyuncu” mükafatına Emel Göksu, “En Güzel Erkek Oyuncu” mükafatına ise “İki Şafak içinde” sinemasındaki rolüyle Mücahit Koçak paha görüldü.

“En Âlâ Manzara Yönetmeni” ödülünün sahibi de “Bağlılık Hasan” sinemasıyla Özgür Eken’in, “En Güzel Kurgu” mükafatı “Okul Tıraşı” sinemasından Sercan Sezgin, Ferit Karahan ve Hayedeh Safiyari’nin oldu.

“FİYAB En Uygun Üretimci Ödülü”nü bir daha “Koridor” sinemasıyla Zeynep Koray, Yunus Yunusoğlu ve İris Tahhuşoğlu, “Film-Yön En Düzgün Direktör Ödülü”nü de “İçimdeki Kahraman”la Sinan Sertel aldı.

Ayrıyeten direktörlük mesleğinin başında olan isimleri desteklemek ve direktörlerin yeni sinemalarının önünü açmak emeliyle bu yıl birinci sefer Akli Sinema’nın katkılarıyla verilen 50 bin Türk liralık “En Düzgün Birinci Sinema Ödülü”ne Selman Nacar’ın yönettiği “İki Şafak içinde” isimli üretim paha görüldü.

MİLLETLERARASI UZUN METRAJ EN ÂLÂ SİNEMA ‘RIPPLES OF LIFE’ OLDU

Anne Delseth, Kamyar Mohsenin, Hilal Baydarov, Svetla Tsotsorkova ve Yoshi Yatabe’den oluşan “Uluslararası Uzun Metraj Sinema Yarışması” heyeti ise 50 bin Türk lirası kıymetindeki Altın Yunus Ödülü’nün sahibini direktör Wei Shujun’un “Ripples of Life” sineması olarak belirledi.

Yarışta, “Things Worth Weeping For” sinemasındaki rolüyle Nora Rainer-Miscinyei “En Yeterli Bayan Oyuncu”, “Wild Roots” sinemasındaki rolüyle Gusztav Dietz de “En Güzel Erkek Oyuncu Ödülü”nü kazandı.

“En Uygun Yönetmen” ise “The Great Movement” sineması ile Kiro Russo seçildi. Heyet Özel Ödülü’ne de “Bebia My Only Desire” sinemasıyla Juja Dobrachkous kıymet görüldü.

KISA KURMACA VE KISA BELGESEL MÜKAFATLARI DE SAHİPLERİNİ BULDU

9. Boğaziçi Sinema Şenliği’nin “Kısa Kurmaca Sinema Yarışması” ile “Kısa Belgesel Yarışması”nda toplam 70 bin Türk lirası bedelinde mükafatlar dağıtıldı.

“En Düzgün Ulusal Kısa Kurmaca Film” “Akıntı”, “En Yeterli Ulusal Kısa Belgesel” “İçtima”, “En Yeterli Milletlerarası Kısa Kurmaca Film” “Neon Phantom”, “En Yeterli Milletlerarası Kısa Belgesel” de “Don’t Hesitate To Come For A Visit, Mom” isimli üretim seçildi.

Samir Karahoda’nın “Displaced” sineması 25 bin Türk lirası pahasındaki Ahmet Uluçay Büyük Ödülü’nün sahibi oldu. 5 bin lira kıymetindeki “İstanbul Medya Akademisi Genç Yetenek Ödülü” de Nuri Cihan Özdoğan’ın “Aynı Gecenin Laciverti” isimli kısa sinemasına verildi.

BOSHPORUS SİNEMA LAB KAZANANLARI AÇIKLANDI

TRT’nin kurumsal iş iştirakiyle düzenlenen Bosphorus Sinema Lab’ın kazananları da ödül merasiminde belirtildi.

Pitching Platformu’nda TRT Ortak İmal Mükafatı yapımcılığını Olena Yershova, direktörlüğünü Mustafa Kara’nın yaptığı “Mevsimlerin Ardında” isimli projeye giderken, “Postbıyık Renk Düzenleme Ödülü” de yapımcılığını Burak Kaplan, direktörlüğünü Doğuş Algün’ün gerçekleştirdiği “Ölü Mevsimi” projesine verildi.

Work in Progress kategorisinde ise 25 bin lira bedelindeki “Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü”, yapımcılığını Halil Kardaş, direktörlüğünü Bekir Bülbül’ün yaptığı “Bir Tutam Karanfil” isimli projesinin olurken, “CGV Mars Sinema Dağıtım Ödülü” ise yapımcılığını Alara Hamamcıoğlu, Sinan Kesova ve Arda Çiltepe ve direktörlüğünü Orçun Köksal’ın yaptığı “Bars” isimli projesine takdim edildi.