2024 Yks'De Kaç Kişi Tercih Yaptı ?

Bengu

New member
2024 YKS’de Kaç Kişi Tercih Yaptı?

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Türkiye’de üniversiteye giriş için en önemli sınavlardan biridir. YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar, üniversite tercih dönemine girer. Peki, 2024 YKS’de kaç kişi tercih yaptı? Tercih sayıları, sınava giren aday sayısı, tercih kılavuzunda yer alan kontenjanlar ve adayların tercih alışkanlıkları hakkında detaylı bir analiz yapalım.

2024 YKS Tercih Sayıları Ne Kadar?

ÖSYM tarafından açıklanan verilere göre, 2024 YKS’de tercih yapan aday sayısı yaklaşık 1 milyon civarındadır. Bu rakam, sınava giren yaklaşık 2,7 milyon adayın önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Tercih yapan aday sayısının bu kadar yüksek olması, hem üniversite eğitimi almak isteyen gençlerin motivasyonunu hem de devlet ve vakıf üniversitelerinin geniş kontenjanlarını göstermektedir.

Ancak tüm sınava giren adaylar tercih yapmamıştır. Bazı adaylar yeterli puanı alamadığı veya üniversite eğitimine devam etmek istemediği için tercih yapmamıştır. Bu nedenle, tercih yapan aday sayısı sınava girenlerin yaklaşık %35-40'ı arasında gerçekleşmiştir.

Tercih Yapmayan Aday Sayısı Neden Bu Kadar Yüksek?

Tercih yapmayan adayların sayısı her yıl belirli oranlarda değişiklik göstermektedir. 2024 yılında da bu oran yaklaşık %60 civarında olmuştur. Bunun başlıca nedenleri şunlardır:

- Yeterli puanı alamama

- Farklı kariyer planları (mesleki eğitim, yurtdışı planları, iş hayatı gibi)

- Sınavı sadece tecrübe amacıyla veya üniversiteye giriş olasılığını test etmek için kullanma

- Tercih sürecini takip edememe veya bilgi eksikliği

2024 YKS Tercih Süreci Nasıl İşledi?

YKS tercih dönemi, sonuçların açıklanmasından sonra yaklaşık 2-3 hafta sürmektedir. Bu süre zarfında adaylar, ÖSYM’nin resmi sitesi üzerinden tercihlerini yapmaktadır. Tercihler, puanlara göre yapılmakta ve adaylar, kontenjanlar ve başarı sıralamalarını dikkate alarak tercihlerine yön vermektedir.

2024 yılında tercih yapma oranının artmasının bir nedeni de dijitalleşme ve tercih rehberlerinin daha yaygınlaşmasıdır. Online platformlar, danışmanlık hizmetleri ve forumlar adayların doğru tercih yapmasını kolaylaştırmaktadır.

2024 YKS Tercihleri Hangi Bölümlerde Yoğunlaştı?

Tercih yapan adayların çoğunluğu mühendislik, tıp, hukuk, işletme gibi popüler bölümlere yönelmiştir. Ayrıca sağlık bilimleri ve eğitim fakülteleri de yüksek talep görmüştür. Sosyal bilimler ve fen bilimleri alanında da belirgin bir artış gözlemlenmiştir.

2024 YKS’de Tercih Sayısı Artar mı?

Önümüzdeki yıllarda YKS tercih sayısının artması beklenebilir. Bu beklentinin temel nedenleri:

- Üniversite kontenjanlarının artırılması

- Eğitim politikalarındaki değişiklikler ve teşvikler

- Genç nüfusun yüksek olması ve üniversite eğitimi talebinin artması

- Alternatif eğitim modellerinin yaygınlaşması

Ancak, ekonomik koşullar ve iş piyasasının talepleri de tercih sayısını etkileyebilir.

2024 YKS Tercihleri İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Soru: 2024 YKS’de kaç kişi tercih yaptı?

Cevap: Yaklaşık 1 milyon aday tercih yaptı.

Soru: Tercih yapmayan aday sayısı kaçtır?

Cevap: Yaklaşık 1,7 milyon aday tercih yapmadı.

Soru: Tercih süresi ne kadar?

Cevap: Tercih süresi genellikle 2-3 haftadır.

Soru: Tercih yapan adayların en çok tercih ettiği bölümler hangileri?

Cevap: Mühendislik, tıp, hukuk, işletme ve sağlık bilimleri en çok tercih edilen bölümlerdir.

Soru: Tercih yapmayan adaylar ne yapıyor?

Cevap: Tercih yapmayan adaylar genellikle sınava hazırlanmayı bırakmakta, mesleki eğitime yönelmekte veya iş hayatına geçmektedir.

Soru: Tercih yapma oranı her yıl değişiyor mu?

Cevap: Evet, tercih yapma oranı ekonomik, sosyal ve eğitim politikalarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Sonuç

2024 YKS’de tercih yapan aday sayısı yaklaşık 1 milyon kişi olarak gerçekleşti. Bu sayı, sınava giren toplam adayın yaklaşık %35-40’ını oluşturuyor. Tercih yapmayan aday sayısı ise sınava girenlerin çoğunluğunu teşkil etmekte. Tercih dönemi, adayların üniversite hayatlarına yön verecek kritik bir aşama olduğundan, doğru bilgi ve rehberlik önemli. 2024 YKS tercih süreci, önceki yıllara kıyasla daha organize ve dijital platformlar üzerinden kolayca yapılabilir şekilde ilerledi. Önümüzdeki yıllarda tercih yapma oranlarında artış olması bekleniyor, ancak ekonomik koşullar ve iş piyasasının durumu bu durumu etkileyebilir. Üniversite tercihlerinde adayların kendi hedeflerine ve kariyer planlarına uygun bilinçli tercihler yapmaları başarılarının anahtarı olacak.